Μία νέα, ψηφιακή εφαρμογή, μπορεί να υπολογίσει και να προβλέψει πότε θα πεθάνει κάποιος, όπως επίσης και πόσα χρόνια ακόμα του απομένουν να ζήσει υγιής.
Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ο αλγόριθμος του συστήματος Vitality Calculator μπορεί να προβλέψει για πρώτη φορά τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία συγκεκριμένος αριθμός βημάτων την ημέρα. Με 20 λεπτά καθημερινό χαλαρό τρέξιμο, η κατάσταση της υγείας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά και να έχουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια στη ζωή μας.
Το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου μπορεί να κάνει διάφορες προβλέψεις για την υγεία, μεταξύ των οποίων και πόσα χρόνια θα ζήσει κάποιος.
Μπορεί, για παράδειγμα, να προβλέψει πόσα έτη καλής υγείας έχουν απομείνει σε κάποιον, με βάση τον τρόπο ζωής του και το ιατρικό ιστορικό του, καθώς και τις τρεις πιθανότερες ασθένειες που θα εκδηλώσει στο μέλλον.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με την Telegraph, μπορεί να δώσει συμβουλές για υγιεινή διατροφή και ασκήσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης κ.ά.
Η εφαρμογή είναι μία ιδέα που υλοποιήθηκε από την ασφαλιστική εταιρία Vitality, σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο RAND Europe.
Πώς λειτουργεί
Για την εκτίμηση, ο χρήστης θα πρέπει να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις καθημερινές του συνήθειες, την κατάσταση της υγείας του και τα φάρμακα που λαμβάνει. Για να δώσει τα αποτελέσματα το σύστημα, χρησιμοποιεί δεδομένα από μία βάση με πληροφορίες από ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες καλύπτουν συνολικά δεδομένα από 3 εκατομμύρια χρόνια ζωής καθώς και στατιστικά από διεθνή μελέτη που συγκρίνει 286 αιτίες θανάτου, 369 παθήσεις και ατυχήματα και 87 παράγοντες κινδύνου.
«Για πρώτη φορά αναμένεται να δοθούν προσωπικές συστάσεις για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν, αλλά και να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής τους», δηλώνει στην Telegraph ο Αντριαν Κορ, διευθύνων σύμβουλος της Global Vitality.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο κοινό από την Τρίτη και για δύο εβδομάδες, αλλά στο μέλλον είναι πιθανό να περιοριστεί μόνο σε ειδικούς του τομέα της Υγείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News