• Μια ενδυματολογική ατυχία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

     

    Γενικά δεν ήταν καλή ημέρα για τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή αυτή της κύρωσης της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

     

    Οι περισσότεροι στάθηκαν στο «ο μη γένοιτο», που το έκανε «ο μη γένετο» –«είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται για σαρδάμ. Απλώς, μαθαίνει σαν ξένη γλώσσα ό,τι θα έπρεπε να έχει οικειοποιηθεί τα χρόνια που μάθαινε τη γλώσσα. Δυστυχώς, όπως θα έλεγε και ο Βιτγκενστάιν, “τα όρια της γλώσσας [του] είναι τα όρια του κόσμου [του]”», σχολίασε ο Ηλίας Κανέλλης στα «Νέα» για το νέο μαργαριτάρι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Ομως μια φωτογραφία έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, εκθέτοντας τον κ. Τσίπρα εξαιτίας μιας άτυχης ενδυματολογικά στιγμής. Ποτέ δεν ήταν το φόρτε του το ντύσιμο, όμως αυτό που συνέβη πράγματι ήταν μια ατυχία.

     

    Είναι η στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής για την ομιλία του, αλλά το παντελόνι του κοστουμιού του έχει μαζευτεί προς τα επάνω, αφήνοντας να φανούν οι κάλτσες του –και να δείχνει σαν να φοράει κάπρι.

    (Για την Ιστορία, η φωτογραφία είναι του πρακτορείου Eurokinissi και του Γιώργου Κονταρίνη)

  • Ποιο βλέμμα στο μέλλον; Η Σπάρτη τιμά τους 700 Θεσπιείς που πολέμησαν με τον «βασιλιά μας Λεωνίδα»

    Κατά τα άλλα, είναι που δεν πρέπει ως λαός να κοιτάμε στο παρελθόν, αλλά να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο προς το μέλλον.

     

    Οσοι χρησιμοποιούν τελευταία το Μετρό της Αθήνας –δεν είναι πάρα πολλοί, λόγω Covid-19, αλλά δεν είναι και λίγοι– έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια νέα εκπληκτική αφίσα στους σταθμούς: «Η Σπάρτη τιμά τους 700 ήρωες Θεσπιείς που πολέμησαν στις Θερμοπύλες δίπλα στον βασιλιά μας Λεωνίδα και τους 300».

    Η συγκεκριμένη αφίσα –που κάνει ό,τι μπορεί για να αντιγράψει το εικαστικό ύφος των «300» του Ζακ Σνάιντερ, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί και πολλά– κοσμεί τους σταθμούς του Μετρό, καθώς η ΣΤΑΣΥ είναι Μεγάλος Υποστηρικτής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του Δήμου Σπάρτης.

     

    Ο εγκέφαλος πίσω από αυτό το hommage στους αδικημένους από την Ιστορία Θεσπιείς είναι ο δήμαρχος της Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, γνωστότερος και από το πέρασμά του ως υφυπουργός στις αξέχαστες εκείνες κυβερνήσεις του Κώστα Αλ. Καραμανλή.

     

    Ο ίδιος, όπως μας ενημέρωσε το σχετικό και αναλυτικό δελτίο Τύπου του Δήμου Σπάρτης, απηύθυνε προ ημερών χαιρετισμό στην παρουσίαση της έκθεσης αφισών στο Μετρό των Αθηνών για τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών –είναι πολλές δηλαδή οι αφίσες και έγιναν και αποκαλυπτήρια.

     

    Στον χαιρετισμό του λοιπόν και αφού ευχαρίστησε για τη «χορηγία αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ», ο δήμαρχος Σπάρτης έκανε μια ενθουσιώδη και λεπτομερή βουτιά στο αρχαίο μεγαλείο της πόλης του, μιλώντας για τα όσα έγραφε ο Ηρόδοτος περίπου σαν να τα έζησε ο ίδιος – άλλωστε το μακρύ δόρυ της Ιστορίας συνδέει τους 300 του Λεωνίδα με τους σημερινούς Σπαρτιάτες του κ. Δούκα.

     

    «Η Σπάρτη ήταν ίσως η σπουδαιότερη πόλη της αρχαιότητας! Σε κάποια πράγματα, πιο σπουδαία και από την Αθήνα και τη Ρώμη και τη Βαβυλώνα!», είπε σε ένα σημείο ο κ. Δούκας για να συμπληρώσει:

     

    «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τον βασιλιά μας Λεωνίδα, τους “300” ήρωες Σπαρτιάτες και τους 700 ήρωες Θεσπιείς, που πολέμησαν σε φοβερές μάχες σώμα με σώμα!»

     

    Επειτα τόνισε ότι «η Σπάρτη είναι και η μήτρα- είναι η πηγή του Δυτικού μας Πολιτικού Πολιτισμού!!»

     

    [κρατάμε και εμείς τα σημεία στίξης γιατί έχουν και κάτι από κόμικ και ίσως να είναι ένα κλείσιμο του ματιού στον Φρανκ Μίλερ]

     

    Τέλος πάντων, να μην τα πολυλογούμε, διότι ήταν ένας χαιρετισμός κοντά 2.500 λέξεων (όσα και τα χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών), στο τέλος ο δήμαρχος αναφώνησε:

     

    «Ζήτω η Ελλάδα

    »Ζήτω ο Λεωνίδας

    »Ζήτω οι 300

    »Ζήτω οι Θεσπιείς

    »Ζήτω ο Διηνέκης, ο Διθύραμβος, ο Αλφεός και ο Μάρωνας

    »Ζήτω η Σπάρτη»

     

    Ζήτω και από εμάς…

     

     

     




text
  • Ετσι όπως το πάει ο Καραμανλής, δεν αργεί η μέρα που θα πάει να μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά σε παρουσίαση βιβλίου της Λένας Μαντά


    21 Ιανουαρίου 2025, 11:27