473
Αν τα καταφέρουν οι Αρχές του Παρισιού ίσως σύντομα τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης αλλά και η ηχορύπανση θα αποτελέσουν παρελθόν. | Shutterstock

Μία «Μέδουσα» θα φέρει την ησυχία στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2021, 15:15
Αν τα καταφέρουν οι Αρχές του Παρισιού ίσως σύντομα τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης αλλά και η ηχορύπανση θα αποτελέσουν παρελθόν.
|Shutterstock

Μία «Μέδουσα» θα φέρει την ησυχία στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2021, 15:15

Σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της πρωτεύουσας της Γαλλίας αλλά και η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της οι Αρχές του Παρισιού έχουν ήδη προχωρήσει σε μέτρα μείωσης της ταχύτητας που κινούνται τα αυτοκίνητα στους δρόμους καθώς και την «εξαφάνιση» τους από το κέντρο της πόλης. Το επόμενο βήμα είναι η προσπάθεια περιορισμού της ηχορύπανσης που παράγουν τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες. Για αυτόν τον σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η «Μέδουσα».

Πρόκειται για ένα σύστημα εντοπισμού ήχων που χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό τεσσάρων μικροφώνων και δύο καμερών που χαρτογραφούν τα επίπεδα θορύβου όταν οι ήχοι ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο ντεσιμπέλ. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Quartz το σύστημα θα χρησιμοποιεί την μέθοδο της τριγωνοποίησης για να εντοπίζει την πηγή μιας ηχορύπανσης και με τις κάμερες του θα τραβάει φωτογραφίες των πινακίδων του οχήματος που παράγει τον θόρυβο. Στη συνέχεια ο κάτοχος του οχήματος θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για την παράβαση που θα συνοδεύεται φυσικά με το ανάλογο πρόστιμο.

Το σύστημα χρησιμοποιείται πιλοτικά από το 2019 σε ένα προάστιο του Παρισιού και τον Νοέμβριο θα γίνει εγκατάσταση του και πάλι σε πιλοτικό επίπεδο σε δύο ακόμη γειτονιές της πόλης. Η εγκατάσταση της Μέδουσας σε μαζική έκταση στους δρόμους του Παρισιού θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης στις 12 Οκτωβρίου.

Στην φωτογραφία εικονίζεται η Μέδουσα, το σύστημα που εντοπίζει την πηγή μια ηχορύπανσης και καταγράφει αυτόν που την παράγει για τα… περαιτέρω. Credit: REUTERS/Charles Platiau

Παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται από τις αστυνομικές Αρχές διαφόρων πόλεων στις ΗΠΑ για να εντοπίζουν το σημείο προέλευσης πυροβολισμών. Στη Γαλλία πάντως η ηχορύπανση καταγράφεται ως νούμερο δύο πρόβλημα μετά την μόλυνση του αέρα. Για αυτό και η ηχορύπανση των οχημάτων θεωρείται οδική παράβαση και πηγή κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία. Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είχε τοποθετήσει ψηλά στην προεκλογική της ατζέντα το θέμα της ηχορύπανσης.

Η φασαρία βλάπτει σοβαρά την υγεία

Μελέτη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Bruitparif έχει δείξει ότι για το Παρίσι η ηχορύπανση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί διαφόρων ειδών προβλήματα υγείας στους κατοίκους της τα οποία κοστίζουν στην οικονομία (απουσία από την εργασία, ιατρική περίθαλψη κ.α.) 156 δισ. ευρώ ετησίως. Η ηχορύπανση συνδέεται με προβλήματα ύπνου, ψυχολογικά προβλήματα αλλά και καρδιαγγειακές παθήσεις. Μάλιστα η Μέδουσα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Bruitparif που ασχολείται με τα θέματα ηχορύπανσης.

Μια μελέτη που έγινε το 2019 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος συνδέει την ηχορύπανση με 12 χιλιάδες προώρους θανάτους στην Ευρώπη και αναφέρει ότι ένας στους πέντε ευρωπαίους εκτίθεται συχνά σε επιβλαβή επίπεδα ήχου.

Οι χώρες της Σκανδιναβίας και οι ΗΠΑ πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια διάφορες μελέτες που σχετίζονται με τα υλικά των ελαστικών των αυτοκινήτων αλλά και των οδοστρωμάτων με στόχο την ανάπτυξη υλικών που θα κάνουν όσο το δυνατόν πιο αθόρυβη την κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...