Τρεις επιστήμονες κέρδισαν το Νομπέλ Φυσικής 2022, καθώς κατάφεραν με επιτυχία να δημιουργήσουν μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος και άλλων περίπλοκων φυσικών φαινομένων, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η επιτροπή των βραβείων στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.
Το μισό βραβείο μοιράζονται ο ιαπωνικής καταγωγής αμερικανός καθηγητής Σιγιουκούρου Μανάμπε και ο γερμανός συνάδελφός του Κλάους Χάσελμαν, οι οποίοι τιμώνται για τη «φυσική μοντελοποίηση του κλίματος της Γης, την ποσοτικοποίηση της μεταβλητότητας και την αξιόπιστη πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής».
Το άλλο μισό απονέμεται στον Τζιόρτζιο Παρίζι από την Ιταλία «για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην αταξία και τις διακυμάνσεις στα φυσικά συστήματα, από την ατομική στην πλανητική κλίμακα».
Οι εργασίες των τριών ερευνητών, αναφέρει η επιτροπή στην ανακοίνωσή της, έθεσαν τα θεμέλια για την κατανόηση και περιγραφή χαοτικών και φαινομενικά τυχαίων φαινομένων.
Ενα τέτοιο περίπλοκο σύστημα είναι το κλίμα της Γης. Ο Σιγιουκούρου Μανάμπε του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, σήμερα 90 ετών, έδειξε πώς η αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ανεβάζει τη θερμοκρασία. Τη δεκαετία του 1960, είχε αναπτύξει το πρώτο μαθηματικό μοντέλο του παγκόσμιου κλίματος και ήταν ο πρώτος που εξέτασε την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία και την κατακόρυφη μεταφορά αέριων μαζών.
Περίπου 10χρόνια αργότερα, ο Κλάους Χάσελμαν από το Ιδρυμα Μετεωρολογίας «Μαξ Πλανκ» στη Γερμανία, επίσης 90 ετών, ανέπτυξε ένα μοντέλο που συνδέει το κλίμα με τον καιρό, εξηγώντας ότι τα μοντέλα του κλίματος δίνουν αξιόπιστες προβλέψεις παρά το γεγονός ότι ο καιρός είναι μεταβαλλόμενος και χαοτικός.
Ακολούθησαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 οι εργασίες του Τζιόρτζιο Παρίζι από το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, 73 ετών, ο οποίος ανακάλυψε μοτίβα σε περίπλοκα υλικά με φαινομενικά τυχαία διάταξη. Η θεμελιώδης συνεισφορά του στη θεωρία των πολύποκων συστημάτων εξηγεί φαινομενικά τυχαία φαινόμενα, όχι μόνο στη φυσική, αλλά και στα μαθηματικά, τη βιολογία, τη νευροεπιστήμη και τη μηχανική μάθηση, δηλαδή την τεχνητή νοημοσύνη.
Λόγω της πανδημίας, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε φέτος η τελετή απονομής των Νομπέλ στη Στοκχόλμη και οι νικητές θα παραλάβουν τα βραβεία στις χώρες τους.
Παρίζι: Υπάρχουν πολλοί ιταλοί ερευνητές που αξίζει να βραβευθούν
«Δεν το περίμενα, αν και ήξερα ότι είχα κάποιες πιθανότητες. Υπάρχουν, πάντως, πολλοί άλλοι ιταλοί ερευνητές οι οποίοι θα άξιζαν να βραβευθούν», δήλωσε ο ιταλός Τζόρτζιο Παρίζι,
Με την δήλωσή του θέλησε να τιμήσει, πρώτα απ΄ όλα, τον καθηγητή του και ιταλό φυσικό Νικόλα Καμπίμπο.
«Πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση για την επιστήμη της χώρας μου, η οποία θα μπορούσε να έχει λάβει πολλά Νομπέλ στον τομέα της φυσικής και όχι μόνον», πρόσθεσε ο βραβευθείς επιστήμονας.
«Η επιστημονική έρευνα είναι σημαντική για να χτίσουμε το μέλλον και πρέπει να χρηματοδοτείται με σοβαρό τρόπο. Ελπίζω να είναι η κατάλληλη στιγμή για να στηριχθεί, διότι αυτό σημαίνει ότι επενδύουμε στους νέους» τόνισε ο Παρίζι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News