Τελικά η Ισλανδία δεν έγραψε ιστορία: οι γυναίκες δεν κατέκτησαν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η επανακαταμέτρηση των ψήφων έδειξε ότι έχασαν τρεις από τις 33 έδρες, που φαινόταν ότι είχαν καταλάβει αρχικά.
Μόνο για λίγες ώρες, η χώρα ήταν η πρώτη στην Ευρώπη με τις γυναίκες να έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Από τις 63 έδρες, τις 30 κέρδισαν γυναίκες, δηλαδή το 47,6%. Δεύτερη στην Ευρώπη είναι η Σουηδία, με 47%, αλλά σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχουν μπορέσει ακόμα οι γυναίκες να καταλάβουν το 50% των κοινοβουλευτικών εδρών.
Πάντως, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στην Ισλανδία, έξι περισσότερες έδρες είναι πλέον γένους θηλυκού.
Η Ισλανδία, εδώ και πολλά χρόνια, είναι πρωτοπόρα παγκοσμίως στην ισότητα των φύλων. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα για 12 συναπτά έτη.
Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες παίρνουν ίσης διάρκειας γονεϊκή άδεια, ενώ η πρώτη νομοθεσία περί ίσων απολαβών για τα δύο φύλα ψηφίστηκε το 1961. Τον Οκτώβριο του 1975, η χώρα αποτέλεσε θέατρο μια πρωτόγνωρης μαζικής απεργίας γυναικών, που ζητούσαν καλύτερους μισθούς και θέσεις εργασίας. Είναι, ακόμα, η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξέλεξε γυναίκα πρόεδρο, το 1980.
Σύμφωνα με το BBC, μόλις σε πέντε χώρες στον κόσμο οι γυναίκες έχουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Πρώτη είναι η Ρουάντα με 61,3%, ακολουθούν η Κούβα με 53,4%, η Νικαράγουα με 50,6%, Μεξικό και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 50%. Αντίθετα, στη Βρετανία, γυναίκες βουλευτές είναι το 32,4%, ενώ στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μόλις το 27,6%.
Στις βουλευτικές εκλογές της Ισλανδίας, με 37 έδρες εκ των συνολικά 63, επικράτησε η συμμαχία Αριστεράς – Δεξιάς, που κυβερνάει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Κατρίν Γιακομπσντότιρ έχασε έδαφος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News