208
|

Μεγάλος σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο – ένας νεκρός στο Αρκαλοχώρι

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 09:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/09/2021, 10:46

Μεγάλος σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο – ένας νεκρός στο Αρκαλοχώρι

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 09:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/09/2021, 10:46

Μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε την Κρήτη, αλλά και μια τεράστια περιοχή στο νότιο Αιγαίο, το πρωί της Δευτέρας. Ο σεισμός, μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε νότια του Ηρακλείου και έβγαλε τον κόσμο ανάστατο στους δρόμους. Είχαν εξάλλου μόλις ξεκινήσει τα μαθήματα στα σχολεία και χρειάστηκε να εκκενωθούν οι σχολικές αίθουσες.

Αναφέρθηκαν καταρρεύσεις κτιρίων και τρεις εγκλωβισμένοι. Δύο στο Αλκαλοχώρι, όπου κατέρρευσε εκκλησία· δυστυχώς ο ένας εξ αυτών έχασε τη ζωή του. Ενα ακόμα άτομο εγκλωβίστηκε σε κατάρρευση κτιρίου στο χωριό Πατσίδερος.

«Δεν το αναμέναμε, υπολογίζαμε ότι η δραστηριότητα θα ήταν ασθενέστερη», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος παρατήρησε ότι με αυτή τη δόνηση το σεισμικό φορτίο εκτονώθηκε.

Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 09:17 σε μια περιοχή 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αρβης, στα νότια δηλαδή της μεγάλης πόλης του Ηρακλείου. Ο κ. Λέκκας, πάντως, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,6 Ρίχτερ. Στον αντίποδα, το Ευρωμεσογειακό Κέντρο εκτίμησε τον σεισμό στα 6 Ρίχτερ!

Εγινε ιδιαίτερα αισθητός καθώς σημειώθηκε όχι σε θαλάσσιο χώρο, αλλά στο κέντρο του νησιού της Κρήτης, ενώ είχε και σχετικά μικρό εστιακό βάθος. Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στη Σαντορίνη και στην Πάρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...