Για το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας παρουσίασε χάρτη με τις θέσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, προκειμένου να οπτικοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και τον παραλογισμό της τουρκικής συμπεριφοράς.
Ερμηνεύοντας αυτή τη νέα όξυνση της τουρκικής παραβατικότητας, διπλωματικές πηγές εκτίμησαν ότι η Αγκυρα θεωρεί ότι έχει αποκτήσει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο που της επιτρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, λόγω του ρόλου που παίζει στο Αφγανιστάν. Εκτίμησαν, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια λάθος θεώρηση των πραγμάτων και υπενθύμισαν ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να παραχωρήσει συνάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ζήτησε την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έγινε κατά τη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η Υπουργική Διάσκεψη για τη Λιβύη έγινε με τη συμμετοχή των χωρών της «Διαδικασίας του Βερολίνου», όμορων αφρικανικών κρατών και της Ελλάδας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετείχαν ως παρατηρητές. Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε εμφατικά την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα, μη διστάζοντας να κατονομάσει την Τουρκία.
Ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να αναλύσει διεξοδικώς τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη με τον αλγερινό ομόλογό του. Οσον αφορά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι θεωρεί την ολική απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων ως βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών. Επιπλέον, οι διπλωματικές πηγές εκτίμησαν ότι μια σημαντική εξέλιξη που έλαβε χώρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι το γεγονός ότι δέχθηκε η Γερμανία τη συμμετοχή της Ελλάδας με καθεστώς χώρας παρατηρητή στην Υπουργική Διάσκεψη για τη Λιβύη. Αυτό θεωρήθηκε ένα θετικό βήμα και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορέσει η χώρα μας στο εγγύς μέλλον να συμμετέχει πιο ενεργά σε αυτές τις διπλωματικές διεργασίες.
Το διπλωματικό άνοιγμα στην Αφρική
Οι διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν τον στοχευμένο χαρακτήρα των επαφών που έχει ο υπουργός στο περιθώριο της ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής για την ανάπτυξη σχέσεων με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν είχε παραδοσιακά στενή επαφή. Υπό αυτό το πρίσμα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με σειρά αφρικανικών κρατών. Πέρα από τις εξαιρετικές σχέσεις με την Αίγυπτο, η Ελλάδα επιδιώκει την ανάπτυξη στενών επαφών με τη Ρουάντα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου στη Κεντρική Αφρική.
I held meeting with #Rwanda FM @Vbiruta who expressed his appreciation for #Greece’s donation of 200.000 vaccines. Discussion on ???? relations with focus on economy & investments & cooperation within International Organizations, including the #UN & @OIFrancophonie. pic.twitter.com/1MeRQCM0eq
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 22, 2021
Οσον αφορά την Αίγυπτο, οι πηγές εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει κάποια χειροπιαστή πρόοδος στη φερόμενη διπλωματική προσέγγιση της Αγκυρας με το Κάιρο.
Οι διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν μυωπική την προσέγγιση που θέλει την Αφρική να είναι μια μακρινή περιοχή που δεν συνδέεται άμεσα με τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Οπως σημείωσαν, η κατάσταση στο Σαχέλ έχει μεγάλο αντίκτυπο σε θέματα ασφαλείας αλλά και στη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισαν με νόημα ότι χρειάζεται διπλωματική παρουσία προκειμένου μια χώρα να μπορεί να έχει λόγο και να είναι συμμέτοχος στη διαμόρφωση των εξελίξεων.
Θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η Ελλάδα επιδιώκει να θέσει υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπό αυτό το πρίσμα επιχειρεί να κάνει νέα διπλωματικά ανοίγματα και να καλλιεργήσει σχέσεις πέρα από το παραδοσιακό πλέγμα των συνεργείων που έχει αναπτύξει στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Οι διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν ότι η χώρα μας επιθυμεί να έχει στενές επαφές με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία έπαιξε ένα θετικό και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του λεκτικού της προεδρικής ανακοίνωσης που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News