Την ανανέωση του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την προστασία των ελληνικών πολιτισμικών αγαθών με την περαιτέρω επέκταση των προστατευτικών όρων και για κατηγορίες νεότερων ελληνικών πολιτισμικών αγαθών, υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Η ανανέωση του διμερούς Μνημονίου Κατανόησης, δέκα χρόνια μετά την υπογραφή του το 2011, διατηρεί σε ισχύ τις προηγούμενες προστατευτικές διατάξεις και, παράλληλα, τις επεκτείνει για συγκεκριμένες κατηγορίες εκκλησιαστικών και εθνολογικών αντικειμένων που χρονολογούνται έως το 1830. Πρόκειται για κατηγορίες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παράνομης διακίνησης, βάσει στοιχείων της περιόδου 2016-2020 που καταγράφουν αύξηση του εμπορίου πολιτισμικών αγαθών της μεταβυζαντινής περιόδου.
«Η προστασία των κινητών πολιτιστικών αγαθών, των κινητών μνημείων», τόνισε η Λίνα Μενδώνη, «δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω προληπτικών μέτρων και κυρώσεων αλλά και μέσω προσπαθειών ευαισθητοποίησης και κινήτρων όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, ανταμοιβές για τη δήλωση της ανακάλυψης νέων χώρων ή παράδοσης κινητών μνημείων. Παρ’ όλα αυτά, η λεηλασία των κινητών μνημείων είναι μία πραγματικότητα και η πρόληψή της είναι δύσκολη, ιδιαίτερα σε μία χώρα με τη γεωμορφολογία της Ελλάδας».
» Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι πόλεις της δυτικής Ευρώπης αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικές αγορές για τα παρανόμως διακινηθέντα πολιτισμικά αγαθά της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο η ανανέωση του Μνημονίου Κατανόησης αλλά και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του ώστε να συμπεριλάβει στις προστατευτικές διατάξεις του συγκεκριμένες κατηγορίες εκκλησιαστικών και εθνολογικών αντικειμένων που χρονολογούνται έως το 1830.
» Πρόκειται για κατηγορίες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παράνομης διακίνησης. Και αυτό το οποίο έχουμε από στατιστικά στοιχεία είναι ότι κατά την περίοδο 2016-2020 αυξήθηκε το εμπόριο των πολιτισμικών αγαθών της μεταβυζαντινής περιόδου, δηλαδή από το 1453 έως το 1830.
Αντικείμενα της περιόδου αυτής είναι πλέον πιο δημοφιλή μεταξύ συλλεκτών έργων τέχνης παγκοσμίως, και κατόπιν αυτού υπάρχει αύξηση τόσο της ζήτησης και της χρηματικής τους αξίας. Για αυτό και είναι παρά πολύ σημαντικό το Μνημόνιο που μόλις υπογράψαμε μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.
«Ο χρόνος αυτής της επέκτασης και ανανέωσης της συμφωνίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλος, καθώς η Ελλάδα γιορτάζει 200 χρόνια ανεξαρτησίας και οι χώρες μας γιορτάζουν από κοινού διακόσια χρόνια φιλίας και συμμαχίας. Με την ανανέωση της συμφωνίας μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την προστασία της υπέροχης πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας» σχολίασε από την πλευρά του ο επιτετραμένος των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News