Στροφή σε μια -όπως τη χαρακτήρισε – εποχή «αδιάκοπης και επίμονης διπλωματίας», κατά την οποία η πολεμική ισχύς θα είναι η έσχατη καταφυγή, πρόκειται να κάνουν οι ΗΠΑ τόνισε την Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν ήταν ένα σημείο καμπής για τη χώρα του, η οποία αφήνει μια εποχή αδιάκοπων πολέμων υπέρ μιας εποχής διπλωματίας. Η στρατιωτική ισχύς δεν είναι το μέσο για την επίλυση κρίσεων – πολλές μάλιστα δεν μπορούν καν να επιλυθούν με τη δύναμη των όπλων.
«Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια οι ΗΠΑ δεν είναι σε πόλεμο, γυρίσαμε σελίδα», τόνισε υποσχώμενος να ρίξει όλη την ισχύ, όλους τους πόρους και την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ στις προκλήσεις του μέλλοντος. Τη δέσμευση αυτή συνόδευσε με μια υπόσχεση ότι θα διαθέτει 11 δισ. δολάρια τον χρόνο σε αναπτυσσόμενα έθνη για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.
«Κατά τους οκτώ τελευταίους μήνες έδωσα προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση των συμμαχιών μας, στην αναζωογόνηση των συμπράξεών μας και στην αναγνώριση αυτών που είναι απαραίτητα για τη διαρκή ασφάλεια και ευημερία της Αμερικής», είπε. Ωστόσο η ομιλία έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα από τη βαθιά ρήξη στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γαλλία, ένα από τους παλαιότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλους τους αντιπάλους της χώρας του, είχε να κάνει κάποιες ενδιαφέρουσες νύξεις.
Όπως τόνισε οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ», αλλά θα υπερασπιστούν σθεναρά τη θέση τους στον κόσμο. Ακόμη, όπως είπε, οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς».
Αναφέρθηκε και στις κυβερνοεπιθέσεις, για κάποιες από τις οποίες οι υποψίες πέφτουν στη Ρωσία, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τις υποδομές τους.
Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα του θα επιστρέψει πλήρως στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «αν το Ιράν κάνει το ίδιο», ενώ υποσχέθηκε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, κάτι για το οποίο εργάζεται με τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) καθώς και με τη Γερμανία.
Ο αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε την αναφορά και σε ζητήματα οικονομίας. Υποσχέθηκε την καθιέρωση νέων κανόνων για το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και ενός ομαλού πεδίου ανταγωνισμού για όλους. Στόχος όλων των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου είναι «η προσεκτική διαχείριση των σχέσεών τους ώστε να μην περιπέσουμε από τον υπεύθυνο ανταγωνισμό στη σύγκρουση».
Αναφορά έγινε και στη δημοκρατία και τους θεσμούς που είναι στον πυρήνα των αξιών του αμερικανικού έθνους, την ελευθερία, την ισότητα, τις ευκαιρίες και την πίστη στα πανανθρώπινα δικαιώματα. Η δημοκρατία, τόνισε, είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να ξεδιπλώσουμε πλήρως τις ικανότητες των ανθρώπων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News