Ο Τζάστιν Τριντό τα κατάφερε. Αλλά την ίδια στιγμή δεν τα κατάφερε κιόλας. Ο χαρισματικός πρωθυπουργός του Καναδά αναδείχθηκε και πάλι νικητής στις βουλευτικές εκλογές, οδηγώντας το κόμμα των Φιλελευθέρων σε μια ακόμα επικράτηση στις κάλπες –όμως αυτή νίκη μοιάζει λειψή: Ο 50ετής πλέον Τριντό εξασφαλίζει μεν μια τρίτη θητεία στο πρωθυπουργικό αξίωμα, αλλά δεν ανακτά, όπως στρατηγικά επιδίωκε, την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.
Ο βασικός αντίπαλός του Εριν Ο’ Τουλ, ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, παραδέχθηκε την ήττα του. Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), είπε πως τηλεφώνησε στον Τριντό για να τον συγχαρεί.
Περί τις 00:40 (τοπική ώρα· 07:40 ώρα Ελλάδας), οι Φιλελεύθεροι προηγούνταν στις αναμετρήσεις που κρίνουν 157 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί όδευαν να εξασφαλίσουν 121. Μια νίκη για το κόμμα του Τριντό, που όμως δεν θα ξεπεράσει το όριο των 170 εδρών, που εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Και αυτό, η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας στη Βουλή, ήταν ο λόγος που ο Τριντό είχε οδηγήσει τον Καναδά σε πρόωρες εκλογές στα μέσα του περασμένου Αυγούστου.
Αν και αρχικά οι δημοσκοπήσεις έμοιαζαν να στέλνουν θετικά μηνύματα, ο Τζάστιν Τριντό δυσκολεύτηκε στη συνέχεια, με τη φθορά της εξουσίας πλέον ιδιαίτερα αισθητή και την «Τριντομανία» του 2015 να μοιάζει πολύ μακρινή.
Στο πεδίο, βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος διαδηλωτών, κυρίως εξοργισμένων για τα περιοριστικά μέτρα με σκοπό την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού· ένας έφθασε στο σημείο να πετάξει πέτρες εναντίον του.
Μέχρι και ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες, η έκβαση της ψηφοφορίας έμοιαζε αβέβαιη: οι δημοσκοπήσεις έφεραν τα δύο μεγάλα κόμματα να οδεύουν σε ισοψηφία, να συγκεντρώνουν περί το 31% των προθέσεων ψήφου.
Ο Τριντό δήλωσε «γαλήνιος» βγαίνοντας από το εκλογικό του τμήμα στο Μόντρεαλ. «Δουλέψαμε πολύ δυνατά κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας και οι Καναδοί κάνουν τώρα την επιλογή τους», δήλωσε πλαισιωμένος από τα παιδιά του και τη σύζυγό του Σοφί Γκρεγκουάρ.
Τις τελευταίες ημέρες, καλούσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στρατηγικά, επιχειρηματολογώντας ότι η επάνοδος των συντηρητικών στην εξουσία θα ήταν συνώνυμο της οπισθοδρόμησης για τον Καναδά, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Το θέμα της μετάβασης της οικονομίας του Καναδά αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας θα διαλυθεί, με συνέπεια να μαραζώσουν οικονομικά τεράστιες περιοχές και πολλοί πολίτες να μείνουν άνεργοι.
Δηλώνοντας «υπερήφανος» που ψήφισε, ο Εριν Ο’ Τουλ κάλεσε τους συμπολίτες του να τον μιμηθούν μέσω Twitter, κάτω από μια φωτογραφία του ιδίου μαζί με τη σύζυγό του μπροστά στην κάλπη. Υποσχέθηκε στους Καναδούς ανανέωση σε μια προεκλογική εκστρατεία αποφασιστικά στραμμένη στο κέντρο.
Πολλοί ψήφισαν δι’ αλληλογραφίας και αυτό σημαίνει ότι η έκβαση ίσως αργήσει να γίνει γνωστή σε ορισμένες περιφέρειες. Η καταμέτρηση των χονδρικά 800.000 ψηφοδελτίων, τα οποία κατατέθηκαν επιστολικά, δεν θα αρχίσει παρά αργά την Τρίτη.
«Εκλογές της μαρμότας»
«Μας στέλνετε ξανά στη δουλειά με τη σαφή εντολή να οδηγήσουμε τον Καναδά στην έξοδο από την περίοδο της πανδημίας και σε πιο φωτεινές μέρες», είπε ο κ. Τριντό στο μικρό πλήθος υποστηρικτών του σε αίθουσα ξενοδοχείου. «Αυτό που είδαμε σήμερα είναι πως εκατομμύρια Καναδοί επέλεξαν ένα προοδευτικό σχέδιο».
Τα τηλεοπτικά δίκτυα CBC και CTV προέβλεψαν ότι οι Φιλελεύθεροι θα έχουν μεν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων αλλά όχι την πλειοψηφία των 170 εδρών, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν υποστήριξη μικρότερων παρατάξεων για να κυβερνήσουν.
Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το κυβερνών κόμμα οδεύει να εξασφαλίσει 156 έδρες, μία περισσότερη από ό,τι είχαν πριν από τις εκλογές, ανάμεσά τους 110 στις επαρχίες Οντάριο και Κεμπέκ, όπου εκλέγονται κάπου τα μισά μέλη του κοινοβουλίου.
Για «εκλογές της μέρας της μαρμότας» έκανε λόγο ο Τζέραλντ Μπάιερ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.
Οι Συντηρητικοί προηγούνται σε 122 περιφέρειες και οδεύουν να κερδίσουν τη λαϊκή ψήφο, λαμβάνοντας το 34% των ψήφων έναντι ενός 32% των Φιλελεύθερων. Το παράδοξο αποδίδεται στο ότι το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε περισσότερες ψήφους σε αστικά κέντρα και προάστια, που τους απέφεραν περισσότερες έδρες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News