Το 1971 για πρώτη φορά έπαιξα pong. Και επειδή αμφιβάλλω αν υπάρχουν πολλοί που θα το θυμούνται, το pong ήταν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι όπου κούναγες μία ρακέτα, χτυπούσες ένα φωτεινό τετραγωνάκι, που υποτίθεται ότι ήταν το μπαλάκι, και ο αντίπαλός σου έπρεπε να προσπαθήσει να το επιστρέψει. Πιθανόν το πρώτο ηλεκτρονικό παιχνίδι στα μαγαζιά, που σταδιακά θα αντικαθιστούσε τα φλιπεράκια και θα έκανε τα σφαιριστήρια ουφατζίδικα.
Με εκατοντάδες ώρες στα μπιμπλίκια, έχοντας παίξει Donkey Kong στον πρώτο όροφο στο «Rebus» και έχοντας φάει μερικές εκατοντάδες μάρκες παίζοντας Space Invaders στο Παγκράτι στο «Ραντεβού», έχοντας ξενυχτήσει μπροστά στην έγχρωμη οθόνη της Amiga, την πράσινη του Amstrad και την κίτρινη του QL, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η σημαντικότερη στιγμή στη ζωή των home gamers ήρθε όταν το 1984, το πρώτο κασετόφωνο ενός ZX Spectrum άρχισε να τσιρίζει φορτώνοντας τo «Dale Thompson’s Decathlon»: Το δημοφιλέστερο πιθανόν παιχνίδι του ZX Spectrum, του δημιουργήματος του σερ Κλάιβ Σίνκλερ, που έβαλε το κομπιούτερ σε εκατομμύρια σπίτια.
Πολύ πριν γίνει σερ Κλάιβ, το 1958 ο Κλάιβ Σίνκλερ εγκατέλειψε τις σπουδές του για να γίνει δημοσιογράφος με ειδικότητα στην τεχνολογία, προκειμένου να μπορέσει να μαζέψει κεφάλαιο και να βγάλει στην αγορά τις μικρότερες αριθμομηχανές της εποχής. Το 1980 δημιούργησε τον ΖΧ 80, που με 79,90 λίρες σε μορφή κιτ και 99,90 μονταρισμένος, στοίχιζε το 20% από τα home computers των ανταγωνιστών.
O Κλάιβ Σίνκλερ, που έγινε σερ το 1984, δεν ήταν φτιαγμένος για να αρκείται σε μια επιτυχία. «Ηταν οι ιδέες, οι προκλήσεις που τον προκαλούσαν. Οπως έλεγε, δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεσαι αν κάποιος θέλει κάτι, αν του είναι αδύνατον να το σκεφτεί» δήλωσε η κόρη του, Μπελίντα. Η επόμενη πρόκληση ήταν το C5, το ηλεκτροκίνητο τρίκυκλο για το οποίο ο Σίνκλερ είχε προβλέψει πωλήσεις 100.000 μονάδων τον πρώτο χρόνο και η Sinclair TV 80, μια τηλεόραση που χώραγε στην παλάμη, που πτώχευσαν την εταιρεία του.
Ο ορισμός τού «μπροστά από την εποχή του». Οι δύο αυτές εφευρέσεις, το ηλεκτρικό όχημα και η μικροσκοπική οθόνη όπου θα βλέπεις τηλεόραση, βρήκαν την καταξίωσή τους 35 χρόνια αργότερα, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα smart τηλέφωνα.
Πέραν όλων, όμως, ο Κλάιβ Σίνκλερ ήταν αυτός που άλλαξε τη ζωή στα σπίτια. Ηταν αυτός που έδειξε ότι η οθόνη της τηλεόρασης δεν υπάρχει μόνο για να παίζει πρόγραμμα από τα κανάλια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News