Για τρίτη συνεχή εβδομάδα η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται σε ύφεση. Οπως ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ο ημερήσιος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων την εβδομάδα που πέρασε ήταν 2.109 την ημέρα, ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας είναι 19.000.
«Τις επόμενες 15 ημέρες θα παρακολουθούμε τον αριθμό κρουσμάτων, διότι αναμένουμε αλλαγές. Κι αυτό διότι αυξάνονται πολύ τα τεστ. Οι μαθητές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ένα με δύο την εβδομάδα».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ θα εξετάζουν μόνο τους εμβολιασμένους, εκτός αν κάποιος έχει συμπτώματα του κορονοϊού ή έχει θετικό self test.
Η ίδια ανέφερε ότι οι κινήσεις αυτές θα αυξήσουν το τέστινγκ και θα μειώσουν τη θετικότητα.
Μάλιστα, ανέφερε ότι είχαμε τετραπλάσιο αριθμό ελέγχων τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, με νέο ρεκόρ 350.000 σε μία ημέρα.
Παιδιά
Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους αφορούν το 21% του συνόλου των κρουσμάτων από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. «Λόγω των αυξημένων εξετάσεων στα παιδιά, ενδέχεται το ποσοστό αυτό να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, η χρήση αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μικρούς μαθητές, κατά την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος των σχολείων, είχε ως αποτέλεσμα να διαγνωστούν 212 ασυμπτωματικά παιδιά από 5 έως 17 ετών. Ο αριθμός αυτός αντανακλά στο 20% των διαγνώσεων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Η σχέση εμβολιαστικής κάλυψης και κρουσμάτων σε μια περιοχή
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε περιοχές με υψηλό ρυθμό εμβολιασμών, δεν παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα, όπως είπαν οι ειδικοί την Πέμπτη.
Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, ότι στην Αργολίδα τα κρούσματα είναι λίγα, καθώς οι κάτοικοι έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό 55%, ειδικά όσοι είναι άνω των 50 ετών. Στην Πιερία ο εμβολιασμός δεν έχει ξεπεράσει το 40% και γι’ αυτό αυξήθηκαν τόσο πολύ τα κρούσματα, με αποτέλεσμα την απόφαση να μπει η περιοχή από το πρωί της Παρασκευής σε lockdown.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Δυτική Αττική, όπου μόνο το 40% των κατοίκων έχει εμβολιασθεί, με συνέπεια όλες οι περιοχές της να έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο και κρούσματα σε σχέση με την Αττική.
Γι’ αυτό, όπως είπε η καθηγήτρια, είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε, καθώς η μείωση του εμβολιαστικού ρυθμού τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι καλό σημάδι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News