Για τις ανησυχίες, αν όχι φοβίες, της κυβέρνησης εν όψει του χειμώνα απέναντι στο τέταρτο κύμα της Covid-19, μίλησε την Τρίτη ανώτερος κυβερνητικούς αξιωματούχος σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, περιγράφοντας παράλληλα τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά της πανδημίας και τα όσα διαπιστώθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά την πρόσφατη παρουσία στην πόλη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ· παράλληλα, μάλιστα, έκανε και έναν χρησμό για τις επόμενες κάλπες, πιάνοντας το νήμα από εκεί όπου το είχε αφήσει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής.
Αρχικά και σχετικά με την επέκταση της τρίτης δόσης και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, το κυβερνητικό στέλεχος απάντησε χαρακτηριστικά πως οδηγός είναι το Ισραήλ. Το θέμα, όπως αποκάλυψε, είναι αν θα πάμε σε ηλικιακό όριο ή χρονικό –ποιος έχει κάνει δόση και πότε–, αλλά όλα αυτά είναι θέμα Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρόσθεσε.
Οπως εξήγησε, το πρόβλημα που υπάρχει είναι οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 χρόνων, γιατί πρόκειται για άτομα που εφόσον νοσήσουν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων από 50 ετών και άνω κινείται στο 65% και αγγίζει το 75% αν προστεθούν και αυτοί που έχουν νοσήσει. «Τα παιδιά δεν είναι πρόβλημα και να νοσήσουν θα το περάσουν! Αν είχαν όμως εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 50 δεν θα χρειάζονταν ο εμβολιασμός των παιδιών», παραδέχτηκε, περιγράφοντας και πάλι τα παιδιά ως… θύματα της αποτυχίας να πειστούν οι μεγαλύτεροι να κάνουν το καθήκον τους –ίσως και για αυτό το καθεστώς ανωνυμίας.
Το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι η προσοχή όλων πλέον κινείται προς την τρίτη δόση του εμβολίου και ότι η χώρα μας παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ισραήλ.
«Το κοιτάμε για την τρίτη δόση. Είναι θέμα της εθνικής επιτροπής των εμβολιασμών. Δημιουργεί όμως μια πρόσθετη ένταση στην κοινωνία», παραδέχτηκε ενώ για την υποχρεωτικότητα σημείωσε:
«Η υποχρεωτικότητα είναι πάντα μέσα στο “μενού” αλλά δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Κάθε κατηγορία πρέπει να την κοιτάς εξατομικευμένα! Είναι δύσκολη άσκηση υποχρεωτικότητας».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι διαφορετικής τάξεως ζήτημα η υποχρεωτικότητα στους γιατρούς και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως το στράτευμα ή το Λιμενικό, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν το 1/3, για παράδειγμα, του προσωπικού τους τεθούν σε αναστολή λόγω της αδυναμίας αναπλήρωσής τους.
Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του και τις εξελίξεις στο μέτωπο της διασποράς του ιού τον προσεχή Οκτώβριο, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, για την οποία όπως είπε έχει «εικόνα» και εκτιμά ότι υπάρχει χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, η Αττική, με τετραπλάσιο πληθυσμό, κατέγραψε 279 κρούσματα, ενώ η Θεσσαλονίκη 228.
Το ίδιο στέλεχος σημείωσε πάντως ότι αυτό που επανέλαβε και στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, ότι δηλαδή η χώρα δεν θα προχωρήσει σε νέο lockdown, το εννοεί.
Σχετικά με την εστίαση, ανέφερε πως «ακούμε» ότι όλοι λένε πως ο πελάτης θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος και ο εργαζόμενος όχι.
Πάνω σε αυτό απάντησε ότι τα δύο βασικά κριτήρια που διαφοροποιούν τη διαρκή χρήση μέτρων προφύλαξης, είναι το τι συνιστά ουσιώδη δραστηριότητα και τι όχι. Σχετικά με τα μέτρα στο θέατρο, και όχι στο εστιατόριο, εξήγησε ότι στο θέατρο είσαι όλη την ώρα με μάσκα και το θέατρο είναι ποιοτικά διαφορετικό, είναι πολιτισμός και στοιχείο προσωπικότητας του καθενός.
«Το κυβερνητικό σχήμα ως τις εκλογές»
Τέλος, σε ερώτηση για το αν το τρέχον κυβερνητικό σχήμα θα είναι και το τελικό στον δρόμο προς τις εκλογές, εκτίμησε: «Θα πάμε σε εκλογές με αυτό το σχήμα, εκτός αν υπάρξει κάτι σημειακό».
Είναι μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, δεδομένου ότι σε μια τέτοια ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ –αν δηλαδή η σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, είναι και αυτή που θα φτάσει ως τις κάλπες–, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας «δεν έχω καμία πρόθεση να σας το απαντήσω».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News