Το Facebook, εκτός από τους περίπου 3 δισ. χρήστες στην δική του πλατφόρμα, κυριαρχεί στον κόσμο των social media και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών αφού του ανήκουν επίσης οι δημοφιλείς πλατφόρμες Messenger, WhatsApp και Instagram.
Τα γραπτά μηνύματα στο Messenger προστατεύονταν με κρυπτογράφηση. Οχι όμως τα ηχητικά μηνύματα και οι βιντεοκλήσεις. Το Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα προχωρήσει στην κρυπτογράφηση όλων των μορφών επικοινωνίας του Messenger αλλά και του Instagram. Σύμφωνα με τα στελέχη του κανείς, ούτε η εταιρεία, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις επικοινωνίες των χρηστών.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian η απόφαση αυτή δεν άρεσε καθόλου στις διωκτικές Αρχές.
Ο Ρομπ Τζόουνς, διευθυντής του τομέα διαχείρισης απειλών της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος της Βρετανίας (NCA), υποστηρίζει ότι η απόφαση του Facebook θα δημιουργήσει τεράστια αν όχι ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθεια των διωκτικών Αρχών να εντοπίζουν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και να προχωρούν σε διασώσεις παιδιών και συλλήψεις των εμπλεκομένων.
Ο Τζόουνς αποκάλυψε σε συνάντηση του με δημοσιογράφους ότι όσοι κακοποιούν παιδιά έχουν βρει καταφύγιο στο Facebook και αν υλοποιηθεί η απόφαση κρυπτογράφησης των υπηρεσιών του ο εντοπισμός αυτών των ανθρώπων θα γίνει εξαιρετικά δύσκολος. Όπως ανέφερε ο Τζόουνς, το 2020 στις online πλατφόρμες εντοπίστηκαν παγκοσμίως περίπου 21 εκατ. φωτογραφίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και τα 20 εκατ. εξ αυτών προέρχονταν από το Facebook. Όπως είναι ευνόητο, αν το Facebook υλοποιήσει την απόφαση του θα υπάρξει ένα πραγματικό μπλακ άουτ στις διωκτικές Αρχές για τον κόσμο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Αντιδράσεις και ισορροπίες
H Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ, στη συνάντηση που είχε στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου με τους ομολόγους της του G7, έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα μαζί με τα υπόλοιπα που σχετίζονται με τα γενικότερα θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο που συζητήθηκαν σε αυτή την συνάντηση. Η Πατέλ αναμένεται να ανακοινώσει ότι το υπουργείο της θα χρηματοδοτήσει ένα νέο πρόγραμμα που θα αφορά τον τομέα της αντιμετώπισης της online σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Προγραμματιστές και ειδικοί στην τεχνολογία θα κληθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό για να συνεργαστούν με τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν social media. Θα τους δείχνουν τρόπους για να σχεδιάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ώστε να μην μετατρέπονται σε παράδεισο για εκείνους που κακοποιούν σεξουαλικά τα παιδιά. Οι εταιρείες από την πλευρά τους πρέπει να ισορροπήσουν πάνω σε μια εξαιρετικά λεπτή γραμμή και σε αλληλοσυγκρουόμενα αιτήματα. Από τη μια πλευρά δέχονται την πίεση των χρηστών τους για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των επικοινωνιών τους και από την άλλη υπάρχουν τα ζητήματα που άπτονται με εγκληματικές δραστηριότητες και την πίεση που ασκούν οι διωκτικές Αρχές για να έχουν στη διάθεση τους δεδομένα που θα τις βοηθούν στην εξιχνίαση διαφόρων υποθέσεων.
Ηταν αναμενόμενη λοιπόν η αντίδραση του Facebook να προσπαθεί να κινηθεί σε αυτή την δύσκολη ισορροπία. «Η κακοποίηση παιδιών δεν έχει καμία θέση στις πλατφόρμες μας και το Facebook θα συνεχίσει να ηγείται στην βιομηχανία της τεχνολογίας όσον αφορά την ανάπτυξη νέων τρόπων παρεμπόδισης, εντοπισμού και αντίδρασης στην κακοποίηση. Η κρυπτογράφηση είναι ήδη η κυρίαρχη τεχνολογία ασφαλείας που χρησιμοποιείται για να παραμένουν ασφαλείς οι χρήστες από τους χάκερ και κάθε κακόβουλο γενικότερα. Αποτελεί μακροπρόθεσμη δέσμευση μας να δημιουργήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για αυτό τον σκοπό» αναφέρει σε δήλωση του εκπρόσωπος του Facebook.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News