Με αφορμή την αποφυλάκιση του Αλ Σαάντι Καντάφι στην Τρίπολη, οι λονδρέζικοι Times τού έκαναν ένα μικρό αφιέρωμα και παράλληλα έδωσαν πληροφορίες για τη σημερινή κατάσταση των απογόνων του εκκεντρικού συνταγματάρχη που κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή τη Λιβύη προτού λιντσαριστεί από τον όχλο.
Ο παθιασμένος με το ποδόσφαιρο Αλ Σαάντι, γιος του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, αποφυλακίστηκε στην Τρίπολη και μεταφέρθηκε στην Τουρκία έγραψαν οι Βρετανοί, τονίζοντας ότι την αναγγελία της απελευθέρωσής του έκανε ο ίδιος ο «μεταβατικός» πρωθυπουργός, ο 59χρονος επιχειρηματίας Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος βέβαια δεν επιθυμεί περαιτέρω τριβές με τη φυλή των Καντάφι στο διάστημα μέχρι τις εκλογές τής παραμονής των Χριστουγέννων.
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να εφαρμόσουμε τη συμφιλίωση, χωρίς να δημιουργήσουμε ένα κράτος δικαίου» είπε ο Ντμεϊμπά απελευθερώνοντας τον 48χρονο Αλ Σαάντι τρία χρόνια μετά την απαλλαγή του από κατηγορίες για δολοφονίες κατά την περίοδο της χούντας του πατέρα του και ειδικώς στο διάστημα της λεγόμενης εξέγερσης του 2011.
Ο ποδοσφαιριστής είχε κατηγορηθεί και για τη δολοφονία ενός βετεράνου συναδέλφου του στα γήπεδα, κάποιου Μπασίρ αλ Ριάνι, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου το 2005 υπό μυστηριώδεις συνθήκες σε ένα παραθαλάσσιο συγκρότημα κατοικιών της οικογενείας Καντάφι. Κατόπιν αυτών, από ολόκληρη την τέως εξουσιαστική φαμίλια μόνον ένας παραμένει υπό κράτηση, μάλιστα για λόγους οι οποίοι δεν σχετίζονται με τα γεγονότα του 2011.
Ο Χάνιμπαλ Καντάφι, 45 ετών, απήχθη από τη Συρία, όπου είχε καταφύγει, και πλέον είναι στην ευχέρεια του λιβανέζικου κράτους. Τόσο ταιριαστά με το μεσανατολίτικο κουλέρ λοκάλ, με την κρυψίνοια και τη ραθυμία, οι Λιβανέζοι δεν του έχουν απαγγείλει κάποια κατηγορία, ούτε έχουν εξηγήσει τον λόγο της απαγωγής του και της κράτησής του. Ετσι οι αναλυτές εικάζουν ότι το θέμα αφορά την τύχη ενός σιίτη κληρικού που είχε εξαφανιστεί το 1978 στη Λιβύη.
Το κόμπλεξ με την Ιταλία
Ο μάλλον ατάλαντος μπαλαδόρος Αλ Σαάντι είχε απωθημένο να αγωνιστεί στο ιταλικό πρωτάθλημα. Τελικά, όπως κατέγραψε η Ιστορία, με τον παρά του (με τον παρά του μπαμπά, δηλαδή) κατάφερε να έχει κάποια ποδοσφαιρική δράση εκεί: αρκετά νέος συμμετείχε στις προπονήσεις της Γιουβέντους και της Λάτσιο (της πρώτης κατείχε και μονοψήφιο ποσοστό μετοχών), έπαιξε λίγο στην Περούτζια (προτού εκδιωχθεί εξαιτίας ντοπαρίσματος, το 2003), κάποια λεπτά στην Ουντινέζε, ενώ λίγο έλειψε να αγωνιστεί και στο Μαράσι με τη φανέλα της Σαμπντόρια. Τέτοιες πιένες! Μάλιστα στην Περούτζια έτυχε να είναι συμπαίκτης με τον Ζήση Βρύζα.
Οι Βρετανοί σκιαγράφησαν ένα μίνι πορτρέτο του τονίζοντας ότι είχε εμμονή με το ποδόσφαιρο. Ανέλαβε τον σύλλογο της Τρίπολης, «διορίζοντας τον εαυτό του πρωταγωνιστή», και πολέμησε το αντίπαλον δέος του συλλόγου της Βεγγάζης. Εγινε σέντερ φορ της Εθνικής Λιβύης και χρησιμοποίησε τον μπαμπά του για να του κλείσει, μέσω Μπερλουσκόνι, την προαναφερθείσα μεταγραφή στην Περούτζια. Ομως σε όλα τα αποδυτήρια όπου χώθηκε ο Αλ Σαάντι, η ντουλάπα του πάντα είχε κρυμμένον έναν σκελετό.
Ο φόνος του προπονητή
Είχε χρησιμοποιήσει τον παλαίμαχο σέντερ φορ Αλ Ριάνι σαν προσωπικό προπονητή του και μέντορά του. Οταν ο Ριάνι αγανάκτησε από τη συμπεριφορά των Καντάφι και προσπάθησε να δραπετεύσει από το επαγγελματικό κλουβί του, απήχθη από το σπίτι του και μεταφέρθηκε στην παραθαλάσσια βίλα των Καντάφι. Υποτίθεται ότι θα συζητούσε με τον Σαάντι το πρόβλημά του. Ωστόσο από εκεί μέσα ο κόουτς δεν βγήκε ζωντανός. Τρεις ημέρες μετά οι οικείοι του μετέβησαν στο νεκροτομείο και είδαν το πτώμα του μελανιασμένο από το ξύλο.
Η πτώση των Καντάφι επέφερε τη φυγή του Αλ Σαάντι στον Νίγηρα, όμως επέστρεψε στα πάτρια και δικάστηκε το 2014. Από όλες τις κατηγορίες απηλλάγη το 2018. Οι Times έκριναν ότι η αποφυλάκισή του αποτελεί «ένα επιπλέον σημάδι της σταδιακής αποκατάστασης της οικογένειας Καντάφι στη Λιβύη». Πιθανολογούν πάντως ότι ο Αλ Σαάντι θα εγκατασταθεί στο Κάιρο.
Οι λοιποί συγγενείς
Οσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας Καντάφι, οι Βρετανοί έγραψαν ότι ο 49χρονος Σαΐφ Καντάφι διατηρεί πολιτικές φιλοδοξίες και σκοπεύει να λάβει μέρος στις προγραμματισμένες εκλογές «παρά το γεγονός ότι καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο». Αλλα δύο από τα τέκνα του Μουαμάρ, ο Μοχάμεντ και η Αΐσα, βρίσκονται στην εξορία, μακριά από τη χώρα τους. Οι Times μνημόνευσαν και τους τρεις σκοτωμένους των Καντάφι, τον Σαϊφ αλ Αραμπ που τον βρήκαν οι ΝΑΤΟϊκές βόμβες στο κρεβάτι του, τον Χαμίς που τον πέτυχε πύραυλος στο αυτοκίνητο, τον Μουτάσιμ που ξεψύχησε μαζί με τον πατέρα του στη Σύρτη. Η υιοθετημένη κόρη του λίβυου δικτάτορα, η Χάνα, είναι σήμερα γιατρός στο Κάιρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News