Ο πλήρης εμβολιασμός για την προστασία από την Covid-19 όχι απλώς μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης, αλλά και την πιθανότητα η νόσος να μετατραπεί σε μακρά Covid-19, δηλαδή τα συμπτώματά της να διαρκούν πολλούς μήνες, σύμφωνα με ειδικούς από το King’s College του Λονδίνου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως γράφει το BBC, που νοσούν από Covid-19 έχουν αναρρώσει πλήρως μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που συνεχίζουν να έχουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα, ακόμη και για πολλούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, κάτι που μπορεί να συμβεί και σε ασθενείς οι οποίοι είχαν ήπια συμπτώματα. Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί τους ασθενείς και διαταράσσει την καθημερινότητά τους.
Η έρευνα έγινε με δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη βρετανική ηλεκτρονική εφαρμογή Zoe Covid Study, η οποία επιτρέπει στους ασθενείς να καταγράφουν μόνοι τους τα συμπτώματα και τη διάρκειά τους, τα τεστ που έχουν κάνει, καθώς και τους εμβολιασμούς τους.
Την επεξεργασία των δεδομένων έκαναν ειδικοί από το King’s College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases.
Τα δεδομένα αφορούσαν την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και συμμετείχαν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν κάνει μόνο τη μία δόση και 971.504 άτομα που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μόνο 0,2% από τους πλήρως εμβολιασμένους ανέφεραν ότι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, ενώ από αυτούς που είχαν κάνει μόνο τη μία δόση, ανέφεραν ότι μολύνθηκε περίπου το 0,5%.
Από τους πλήρως εμβολιασμένους, το 5% (31 άτομα) εμφάνισαν μακρά Covid-19 με διάρκεια συμπτωμάτων πάνω από ένα μήνα, έναντι ποσοστού 11% από αυτούς που είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση.
Μεγαλύτερη πιθανότητα λοίμωξης σε πλήρως εμβολιασμένους είχαν τα άτομα άνω των 60 ετών, και ειδικά αυτά με υποκείμενα νοσήματα, όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, πνευμονοπάθεια κ.ά., καθώς και όσοι ζούσαν σε υποβαθμισμένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές.
«Είναι πολύ καλό νέο ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, αλλά επίσης ότι και σε περίπτωση μόλυνσης, αποτρέπει την εκδήλωση μακρόχρονων συμπτωμάτων», δήλωσε στο BBC η Κλερ Στιβς, υπεύθυνη της μελέτης.
Η ίδια ανέφερε ότι η μελέτη δείχνει επίσης ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού ενός πλήρως εμβολιασμένου ατόμου μειώνεται κατά περίπου 70% σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο. Επιπλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι που μολύνονται, έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα (94%) από ό,τι οι ανεμβολίαστοι να είναι ασυμπτωματικοί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News