786
Η φρεγάτα «Σαλαμίς» κατά τον κατάπλου στη βάση «3η Ιουλίου» | Πολεμικό Ναυτικό

Τι σηματοδοτεί η υποδοχή στη φρεγάτα «Σαλαμίς» στην αιγυπτιακή βάση του Γκαργκούμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 09:39
Η φρεγάτα «Σαλαμίς» κατά τον κατάπλου στη βάση «3η Ιουλίου»
|Πολεμικό Ναυτικό

Τι σηματοδοτεί η υποδοχή στη φρεγάτα «Σαλαμίς» στην αιγυπτιακή βάση του Γκαργκούμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 09:39

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, είχε δώσει το «παρών» στην τελετή εγκαινίων της νέας ναυτικής βάσης με την επωνυμία «3η Ιουλίου» στο Γκαργκούμπ, στις ακτές της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

Η πρόσκληση είχε δοθεί από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου αντιστράτηγο Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι, ενώ τα εγκαίνια της βάσης έγιναν από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στις 21 Αυγούστου στη ναυτική βάση κατέπλευσε η φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, «Σαλαμίς» (φωτογραφίες κάτω), στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην άσκηση Passex με μονάδες του αιγυπτιακού Ναυτικού.

Η υποδοχή όμως της ελληνικής φρεγάτας στο Γκαργκούμπ, πέρα από μία ακόμη απόδειξη της στενής και διαρκώς ενισχυόμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, εγκαινίασε μία περίοδο ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας για τις Ενοπλες Δυνάμεις και την παρουσία της Ελλάδας εν γένει στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Η δωρεά Σίσι στο Πατριαρχείο

Το πιο πρόσφατο δείγμα της ελληνοαιγυπτιακής φιλίας αλλά και του σεβασμού του Σίσι προς το ελληνικό στοιχείο και την Ορθοδοξία, είναι η απόφασή του να δωρίσει έκταση 6.000 τ.μ. στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην περιοχή του Καΐρου, όπου χτίζεται η νέα διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Εκεί θα στεγαστεί και η νέα διοίκηση του Πατριαρχείου, με στόχο να αποτελέσει το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και σε όλη την Αφρική.

H φρεγάτα «Σαλαμίς» κατέπλευσε στην καινούργια αιγυπτιακή βάση που εγκαινιάστηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο, στις βορειοδυτικές ακτές της Αιγύπτου, στα σύνορα με τη Λιβύη, κατά την επιστροφή της από την επιχείρηση United Nations Interim Force in Lebanon στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όπως επισημαίνει στο σχετικό ρεπορτάζ για «Τα ΝΕΑ» ο Μάνος Χαραλαμπάκης, μόνο αμελητέα δεν θεωρείται από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ η δυνατότητα που παρέχεται σε ένα πολεμικό μας πλοίο να μπορεί να καταπλέει, να ανεφοδιάζεται και να τροφοδοτείται σε μια αιγυπτιακή βάση.

«Ουσιαστικά», σημειώνεται στο δημοσίευμα, «η Ελλάδα χάρη στους ισχυρούς δεσμούς Αθήνας – Καΐρου αποκτά ένα… ορμητήριο, μια “ελληνική” βάση δεκάδες μίλια νότια της Κρήτης, ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο τα ελληνικά πλοία να έχουν ισχυρή παρουσία σ’ αυτό το στρατηγικό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου με συνεκπαιδεύσεις και με μεταστάθμευση σε αιγυπτιακά λιμάνια; Η απάντηση βρίσκεται στην ισχυρή σχέση που έχουν αναπτύξει Αθήνα και Κάιρο εδώ και μία πενταετία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, η οποία εδράζεται μεν στην πάγια ελληνοαιγυπτιακή φιλία, αλλά αναβαθμίζεται διαρκώς. Πρόκειται για μια εξέλιξη που βέβαια δεν αρέσει καθόλου στην Τουρκία, καθώς διαπιστώνει ότι η πανίσχυρη Αίγυπτος και η συνεργασία της με την Ελλάδα «φρενάρουν» τις προκλητικές διεκδικήσεις της στην περιοχή.

Είναι φανερό ότι αυτή η ολοένα και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί βούληση και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του από το 2014, αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Αυτό αποτυπώνεται και στη διακλαδική άσκηση των δύο χωρών «Μέδουσα» που πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο (μία στην Ελλάδα και μία στην Αίγυπτο), με την επόμενη να προγραμματίζεται το φθινόπωρο στα νότια της Κρήτης, αλλά και στις συνεχείς συνεκπαιδεύσεις (όπως η πρόσφατη με μαχητικά στα νότια της Κρήτης) και συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Πρόσφατη ήταν εξάλλου και η συνδρομή της Αιγύπτου με δύο ελικόπτερα CH-47D Chinook για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη χώρα μας.

Σε συνέχεια της παρουσίας του στρατηγού Φλώρου στα εγκαίνια της βάσης «3η Ιουλίου», ο ομόλογός του, αντιστράτηγος Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι, επισκέφτηκε τη χώρα μας και στην ατζέντα της συνάντησης των δύο Αρχηγών θεωρείται βέβαιο ότι περιλαμβάνονταν οι διευκολύνσεις που θα μπορούσαν να παρέχονται στα ελληνικά πολεμικά πλοία στη ναυτική βάση.

Ηδη εξάλλου από τον Απρίλιο, στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών είχαν υπογράψει στο ελληνικό «Πεντάγωνο» την ανανέωση της στρατιωτικής συνεργασίας τους για το 2021 με εκατέρωθεν αξιοποίηση εκπαιδευτικών ευκολιών.

Και όλα αυτά υπό τις «ευλογίες» των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον θεωρεί τις δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Γι’ αυτό και ενθαρρύνει την ενδυνάμωση της Αιγύπτου στον στρατιωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι στα εγκαίνια της νέας ναυτικής βάσης «3η Ιουλίου» –η ονομασία έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Αιγύπτιους, καθώς στις 3 Ιουλίου 2014 έγινε το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μόρσι– παρέστη και ο διοικητής του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Τσαρλς Κούπερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...