Με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Nature», ομάδα αρχαιολόγων αναφέρει ότι κατάφερε να αποσπάσει και να αναλύσει το DNA από τον σκελετό μιας γυναίκας που πέθανε πριν από 7.200 έτη.
Ο σκελετός βρέθηκε πριν από έξι χρόνια στη σπηλιά Leang Panninge στο νησί Σουλαουέζι στην Ινδονησία. Στο ίδιο νησί ανακαλύπτονται τα τελευταία χρόνια πολλά ευρήματα που δείχνουν ότι κατοικούνταν πριν από τουλάχιστον 45 χιλιάδες έτη από ανθρώπους, οι οποίοι είχαν αναπτύξει έναν πολιτισμό αναπτυγμένο ακόμη και σε πολιτιστικό επίπεδο, αφού έχουν εντοπισθεί βραχογραφίες που θεωρούνται οι παλαιότερες στον κόσμο.
Ο σκελετός που μελέτησαν οι αρχαιολόγοι ανήκε σε μια έφηβο, η οποία ονομάστηκε Bessé. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, η ανακάλυψη του DNA της είναι σημαντική αφού είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν στη διάθεση τους αρχαίο ανθρώπινο γενετικό υλικό από την θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην Ασία και την Αυστραλία. Οι αναλύσεις στο DNA της νεαρής γυναίκας μπορεί να αποκαλύψουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη διαδικασία μετανάστευσης στις νησιωτικές περιοχές και τις ατόλες ανάμεσα σε Ασία και Αυστραλία.
Η ανακάλυψη αρχαίου ανθρώπινου DNA σε αυτές τις τροπικές περιοχές είναι πολύ δύσκολη αφού οι τοπικές κλιματικές συνθήκες καταστρέφουν το DNA από τα οστά και τα δόντια των ανθρώπινων σκελετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη την ηπειρωτική περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας υπάρχουν μόλις δύο δείγματα DNA από ανθρώπους που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές την προ-νεολιθική εποχή.
Στο βόρειο ημισφαίριο έχουν εντοπισθεί δείγματα DNA ανθρώπων εκείνης και παλαιότερης εποχής που αποκαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για την ανθρώπινη ιστορία όσον αφορά τη μετακίνηση πληθυσμών, τη γενετική ποικιλομορφία, την παροχή δημογραφικών δεδομένων κ.α. Για να συμπληρωθεί όμως το παζλ πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχες μελέτες και για τις περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου και ειδικότερα για τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας.
Εκπληκτικό και μοναδικό DNA
Οι ερευνητές περιγράφουν την Bessé ως ένα «γενετικό απολίθωμα» αφού το DNA της δεν το διαθέτει κανένας άνθρωπος που ζει σήμερα στον πλανήτη ενώ επίσης το DNA της νεαρής γυναίκας δεν έχει ομοιότητες με οποιοδήποτε DNA αρχαίου ανθρώπου που έχει αναλυθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 50% του DNA της Bessé είναι παρόμοιο με αυτό των ιθαγενών της Αυστραλίας, της Νέας Γουινέας και των νησιών του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού.
«Οι πρόγονοί της πρέπει να ήταν μέρος του αρχικού κύματος μετακίνησης ανθρώπων από την ηπειρωτική Ασία αρχικά προς την νησιωτική περιοχή που βρίσκεται το Σουλαουέζι και στη συνέχεια προς την Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα, οι οποίες εκείνη την χρονική περίοδο ήταν ενωμένες με μια γέφυρα πάγου που είχε σχηματιστεί κατά την τελευταία εποχή παγετώνων», αναφέρει ο Άνταμ Μπρουμ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Griffith στην Αυστραλία εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Eνα ακόμη ενδιαφέρον όσο και απρόσμενο στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση του DNA της Bessé, είναι ότι προκύπτει σύνδεσή της με αρχαίους πληθυσμούς της ανατολικής Ασίας μεταβάλλοντας όσα εκτιμούσαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα για το πότε ξεκίνησε η μετανάστευση από την στεριά στη νησιωτική περιοχή της Ινδονησίας.
«Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι οι πρώτοι άνθρωποι με καταγωγή από την ηπειρωτική Ασία έφτασαν στα νησιά της Ινδονησίας πριν από τρεις ή τέσσερις χιλιάδες έτη όταν οι πρώτοι αγρότες που εμφανίστηκαν την νεολιθική εποχή, αποφάσισαν να μετακινηθούν σε αυτά τα νησιά από την Ταϊβάν. Αν βρίσκουμε ασιατική καταγωγή σε έναν άνθρωπο που ζούσε την εποχή των κυνηγών τροφοσυλλεκτών πολλές χιλιάδες έτη πριν την έλευση των νεολιθικών ανθρώπων από την Ταϊβάν, αυτόματα αυτό συνεπάγεται την ύπαρξη προγενέστερων μεταναστευτικών κυμάτων σε αυτή την περιοχή», σημειώνει ο Μπρουμ.
Η ανάλυση του DNA δείχνει επίσης ότι η Bessé ανήκε στην φυλή Toalean, μια φυλή κυνηγών τροφοσυλλεκτών που ζούσε στις νότιες περιοχές του Σουλαουέζι πριν από 1,500-8,000 έτη. Είναι ο πρώτος γνωστός σκελετός αυτής της φυλής που εντοπίζεται μέχρι στιγμής. Η Bessé ήταν 17-18 ετών όταν πέθανε και δίπλα στον σκελετό της βρέθηκαν πέτρινα εργαλεία, κόκκινη ώχρα και οστά άγριων ζώων που είχαν εξοντωθεί σε κυνήγι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News