Με ισχυρή δόση αυτοκριτικής, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε στη Βουλή – κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές- ότι η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού δεν ήταν επαρκής, όπως αποδείχθηκε από το καταστροφικό πέρασμα των πρόσφατων πυρκαγιών.
Η συζήση άρχισε με την πρωτολογία του Πρωθυπουργού λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης.
«Η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει πολλές πυρκαγιές από την εκδήλωση τους, κάποιες ωστόσο ξέφυγαν και ξεπέρασαν την προετοιμασία που είχαμε κάνει. Προφανώς και αυτή η προετοιμασία δεν ήταν επαρκής», αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαίροντας παράλληλα την προσφορά των ελλήνων και ξένων πυροσβεστών που τους συνέδραμαν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσής τους.
«Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος. Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξε ανεπανάληπτη. Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη. Απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού κατά την πρωτολογία του.
«Είχαμε έναν παρατεταμένο καύσωνα που δεν είχαμε βιώσει από το 1987. Είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία, η οποία μετατράπηκε σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα. Όσοι αμφιβάλλουν για αυτό ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα και το έργο του προκατόχου του κ. Χαρδαλιά. Έκανε πολύ σημαντικά πράγματα η Πολιτική Προστασία – Ενεργοποιήθηκε το 112, το οποίο απέδειξε την αξία του. Η Πυροσβεστική ενισχύθηκε με προσωπικό, με νέα οχήματα και με εναέρια μέσα Είχαμε προνοήσει να παρέμβουμε σε 21 επικίνδυνες περιοχές, οι οποίες είχαν χαρακτηριστικά που προσομοίαζαν με αυτά στο Μάτι. Αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν», ανέφερε στην αρχή της πρωτολογίας του ο Πρωθυπουργός και «σε μία πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια», υπογράμμισε, «προστατεύσαμε χιλιάδες συμπολίτες μας».
«Καταστράφηκαν όμως περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες θα μας έκανε το μέγεθος της φωτιάς να περιμένουμε – Κάηκαν πάνω από 1 εκατομμύρια στρέμματα, Και παρά την ένταση των φωτιών, κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς . Πετύχαμε στον στόχο μας να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τους οικισμούς και τις κρίσιμες υποδομές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης που στάθηκε στη φύση και την ένταση των φετινών πυρκαγιών.
Ειδικά στα Βίλια, τόνισε, «ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός. Εγιναν εκατοντάδες ρίψεις νερού και παρά τη μεγάλη κινητοποίηση, χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να τη σβήσουμε. Να μας υποδείξετε πού έγινε το λάθος».
Για το 112
Για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η πρώτη προτεραιότητα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία για τις εκκενώσεις και τη χρήση του 112.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αμφισβήτηση αυτής της προσπάθειας. Αυτή η κριτική δεν έχει καν επιχειρησιακή ισχύ. Όλοι σχεδόν οι οικισμοί που άδειασαν, σώθηκαν», θέλησε να επισημάνει. Δεν είναι μόνο η ενεργοποίηση του 112, τόνισε, αποτελουν συλλογική κατάκτηση της χώρας οι οργανωμένες εκκενώσεις.
«Το 112 δεν υπάρχει σήμερα ούτε στη Γερμανία, ούτε στη Γαλλία, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, και στη Γερμανία αναζητούνται ευθύνες γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα εκκενώσεων μετά τις πλημμύρες.
«Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας το οποίο έχει εγκριθεί ύψους 1,76 δισ. Θα πω μόνο ότι αποτελεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για να αποκτήσει η χώρα την Πολιτική Προστασία που απαιτείται να έχει. Η πρόταση αυτή», εξήγησε, «λαμβάνει υπόψη της επιστημονικά δεδομένα αλλά και πορίσματα που είχαν εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από το 2008 είχαμε αναδείξει κάποια από τα σημαντικά προβλήματα όσον αφορά έλλειψη πρόληψης. Θα παρακαλούσα όταν κάποιος επικαλείται το πόρισμα Γκολντάμερ, αυτό να μην το επικαλείται επιλεκτικά αλλά συνολικά. Το ίδιο αναγνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει θεοποίηση των εναέριων μέσων».
Για το επιτελικό κράτος
«Ας απομονώσουμε την καλόπιστη κριτική από εύκολους αφορισμούς οι οποίοι απευθύνονται στο θυμικό οργισμένων πολιτών οι οποίοι είναι λογικό τη στιγμή της έντασης να είναι αγανακτισμένοι, θυμωμένοι», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και την κυρία Γεννηματά απάντησε και στα «πυρά» για την «αποτυχία του επιτελικού κράτους της ΝΔ»:
«Επειδή θα σπεύσετε να ασκήσετε κριτική στο επιτελικό κράτος, είναι αυτό που μέχρι σήμερα απάντησε επιτυχημένα σε παράλληλες κρίσεις στον Έβρο, στον εμβολιασμό, εξασφάλισε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιστώνεται και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αυτής της κυβέρνησης», αναφέρε χαρκατηριστικά για να συμπληρώσει:
«Το επιτελικό κράτος υπήρξε ανέκαθεν. Και άλλοτε υπήρξε, δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Μόνο που, άλλοτε, είχε άλλες επιδόσεις και άλλους εκπροσώπους. Σήμερα το εκπροσωπεί ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Πιερρακάκης. Παλαιότερα το αντιπροσώπευαν ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Παππάς, ο κ. Βερναρδάκης…».
Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, από τις αρχές του Αυγούστου, «κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1.279 πυρκαγιές, περίπου 60 την ημέρα, πολλές εκ των οποίων ήταν προϊόν εμπρησμού».
«Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης […] σους καθαρισμούς και να κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα και να έχει στη διάθεσή του, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε, αν δεν καταφέρει να τη σβήσει κανείς στην αρχή. Γιατί για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων, εντός του δρυμού της Πάρνηθας, είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί. Επί δύο μήνες δούλευαν στον Τατόι υλοτόμοι από τη Χαλκιδική. Όπως γνωρίζετε στην περιοχή υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Δεν στάθηκαν αρκετές να σταματήσουν τη φωτιά η οποία δεν σταμάτησε στην εθνική οδό», σημείωσε Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδεχόμενος ότι και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. «Αν και διατέθηκαν φέτος 51 εκάτ. ευρώ τα αποτελέσματα δεν ήταν δυστυχώς αυτά που έπρεπε. Τώρα η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία».
«Διαπιστώσαμε ότι ναι χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, που προβλέπονται από το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας», συνέχισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός. «Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση και ενοικίασή τους και θα προχωρήσουμε στη σύσταση ειδικής μονάδος η οποία θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Αυτή η νέα μονάδα η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες θα δρα καλύτερα μέσα στο δάσος», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά ότι η μεταβίβαση από τη δασική υπηρεσία στην πυροσβεστική έγινε το 1998 επί ΠΑΣΟΚ. «Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να εξοικειωθεί με αυτό η Πυροσβεστική», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
« Πλέον οι έλληνες πυροσβέστες έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία και πρέπει να μάθουμε κι άλλα. Και αν χρειαστεί δεν έχω καμία δυσκολία να έρθω σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις ώστε ξένες δυνάμεις να μας συνδράμουν τους κρίσιμους μήνες Ιουλίου Αυγούστου», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Καλούμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα για συνύπαρξη δασικού και δομημένου περιβάλλοντος. Χωρίς γραφειοκρατίες οι άνθρωποι να μπορούν να καθαρίζουν τις περιοχές τους. Να κόβουν δέντρα γύρω από τα σπίτια τους χωρίς την ταλαιπωρία των δασαρχείων».
Οσον αφορά την αναδάσωση των καμένων περιοχών, σημείωσε ότι «ένα μέρος της αναγέννησης θα είναι φυσική αλλά πέριξ των οικισμών – και αυτή είναι η κατεύθυνση που έχω δώσει – είναι να έχουμε διαφορετικά ήδη δέντρων πολύ πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Τεχνητή αναδασωση θα γίνει όπου οι ειδικοί θα μας υποδείξουν. Επίσης οικισμοί και σπίτια κοντά ή μέσα σε δάση θα πρέπει να τηρούν συγκειρμένες πυρίμαχους όρους. Όπως και ασφάλιση…».
«Η δημόσια συγγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά πριν από όλα πολιτική στάση με μήνυμα. Συγγνώμη δεν είναι μόνο ένα σύνθημα, αλλά δέσμευση για δράση ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά», είπε απαντώντας στα «πυρά» της αντιπολίτευσης περί «εύκολης» και «ψεύτικης» συγγνώμης.
Αποζημιώσεις
Για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, ενημέρωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και ταχύτερα από ποτέ, έχει αρχίσει διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων. Κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις . «Ποτέ στο παρελθόν, το ελληνικό κράτος δεν είχε κινηθεί τόσο γρήγορα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Η συζήτηση στη Βουλή έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού, Kυριάκου Μητσοτάκη, που ανταποκρίθηκε με τον τρόπο αυτόν στο αίτημα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τη διαχείριση των πυρκαγιών.
ΣΥΡΙΖΑ: Δόθηκε εντολή μη κατάσβεσης στην Εύβοια;
Νωρίτερα, επικαλούμενος δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, για την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν όντως υπήρξε εντολή μη κατάσβεσης.
«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούνε αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών οι λίγοι και ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν», ανέφερε επί λέξει ο περιφερειάρχης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος, δεν περιμένει απαντήσεις «ούτε από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, που δήλωνε ότι δεν γνωρίζει την πορεία της πυρκαγιάς γιατί βρίσκεται σε άλλο μέτωπο, ούτε από τους Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά».
«Αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η ευθύνη για την καταστροφή είναι δική του», καταλήγει ο εκπρόσωπος του κομματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με περισσότερα από 1,2 εκατ. στρέμματα καμένης γης (αύξηση 450%) ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού του κράτους και καμία αλλαγή σε πρόσωπα δεν μπορεί να τον απαλλάξει από τις εγκληματικές του ευθύνες».
Απάντηση Οικονόμου
»Ο κ. Σπανός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στις θεωρίες συνομωσίας που υπονοεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπίμως η τοποθέτηση του αποκρύπτεται. Δεν μας αιφνιδιάζει αφού κάθε φορά που οι θέσεις του δεν απηχούν στην πραγματικότητα, κατασκευάζει μια πραγματικότητα στα μέτρα του», ήταν η πρώτη απάντηση που δόθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου στον κ. Ηλιόπουλο.
Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή γίνεται με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού, “Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής”, το οποίο προβλέπει ότι “για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, να ζητήσει οποτεδήποτε να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιον της, για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση”.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News