539
Ταλιμπάν με στολές κάνουν παρέλαση στην πόλη Καλάτ του Αφγανιστάν, την περασμένη εβδομάδα | Reuters

Αφγανιστάν: Πλησιάζει η ώρα της σύγκρουσης στην κοιλάδα του Παντσίρ

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2021, 11:34
Ταλιμπάν με στολές κάνουν παρέλαση στην πόλη Καλάτ του Αφγανιστάν, την περασμένη εβδομάδα
|Reuters

Αφγανιστάν: Πλησιάζει η ώρα της σύγκρουσης στην κοιλάδα του Παντσίρ

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2021, 11:34

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι περικύκλωσαν τους μαχητές της αυοτανακηρυχθείσας αντίστασης στο Παντσίρ, μια επαρχία βορειοανατολικά της Καμπούλ, η μόνη που δεν έχει πέσει στα χέρια τους, λέγοντας ωστόσο ότι θέλουν να διαπραγματευθούν παρά να πολεμήσουν μαζί τους.

Στη διάρκεια της νύχτας, μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες έκαναν λόγο για συγκρούσεις στα περίχωρα της κοιλάδας του Παντσίρ.

«Οι μαχητές μας έχουν σταθμεύσει κοντά στο Παντσίρ» το οποίο έχουν περικυκλώσει, δήλωσε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. Πρόσθεσε πως το καθεστώς του «προσπαθεί να επιλύσει την υπόθεση αυτή ειρηνικά».

«Εκατοντάδες μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου κατευθύνονται προς το Κρατίδιο του Παντσίρ για να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, αφού οι τοπικοί άρχοντες αρνήθηκαν να το παραδώσουν με ειρηνικό τρόπο», είχαν ανακοινώσει την Κυριακή οι Ταλιμπάν, στα αραβικά, στον λογαριασμό τους στο Twitter.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρικτές της αντίστασης διέψευδαν στους λογαριασμούς τους κάθε προώθηση των Ταλιμπάν, λέγοντας πως οι τελευταίοι ανακόπηκαν από ενέδρες.

Οι ανακοινώσεις και οι πληροφορίες αυτές παραμένει δύσκολο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη αυτές τις ημέρες.

Στο Παντσίρ βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της αφγανικής κυβέρνησης, Αμρούλα Σάλεχ, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί νόμιμος πρόεδρος μετά τη φυγή του Ασράφ Γκάνι στο εξωτερικό. Μαζί του είναι ο Αχμάντ Μασούντ, γιος του δολοφονημένου και εξαιρετικά λαοφιλούς Αχμάντ Σαχ Μασούντ, του διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας και εκ των ηγετών της αντίστασης κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.

Ο Αχμάντ Μασούντ δήλωσε έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για πόλεμο.

Ο Αχμάντ Μασούντ, το 2019, στο Παντσίρ – REUTERS/Mohammad Ismail

«Θέλουμε να κάνουμε τους Ταλιμπάν να αντιληφθούν ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω της διαπραγμάτευσης», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters από το προπύργιό του, βορειοδυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου έχουν συγκεντρωθεί υπολείμματα μονάδων του τακτικού αφγανικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων και τοπικές πολιτοφυλακές.

«Δεν θέλουμε να ξεσπάσει πόλεμος», είπε. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι υποστηρικτές του είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εάν προσπαθήσουν να εισβάλουν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν.

«Θέλουν να αμυνθούν, θέλουν να πολεμήσουν, θέλουν να αντισταθούν σε οποιοδήποτε ολοκληρωτικό καθεστώς», είπε.

Ο Αχμάντ Μασούντ πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις αυτές δεν προέρχονται μόνο από το Παντσίρ, το οποίο είχε αντισταθεί στους Ταλιμπάν και πριν από το 2001. «Από μία επαρχία υπερασπιζόμαστε ολόκληρη την χώρα», είπε.

Ο Αχμάντ Μασούντ μιλά σε υποστηρικτές του, το 2019, στο Παντσίρ

Ζήτησε ακόμα, τον σχηματισμό συμπεριληπτικής, ευρείας κυβέρνησης στην Καμπούλ, η οποία θα εκπροσωπεί όλες τις εθνότητες του Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν πρέπει να αναγνωρισθεί από την διεθνή κοινότητα.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στην Washington Post, ο γιος του Αχμάντ Σαχ Μασούντ απηύθυνε έκκληση στην Δύση για υποστήριξη.

Η κύρια είσοδος της κοιλάδας είναι ένα στενό φαράγγι που κάνει την εισβολή σε αυτήν από εξωτερικές δυνάμεις εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πυρών μαχητών που παίρνουν θέση στα γύρω υψώματα.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης, ο Αλί Μάισαμ Ναζάρι, δήλωσε το Σαββατοκύριακο στο AFP πως το Μέτωπο ετοιμάζεται για μία σύγκρουση μακράς διαρκείας με τους Ταλιμπάν, αν δεν μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός με αυτούς για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης που θα εγγυάται «την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα των δικαιωμάτων και την ελευθερία για όλους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...