Την ώρα που είναι σε εξέλιξη σειρά παρεμβάσεων από μονάδες του Στρατού στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Τρίγωνο Ορεστιάδας στον Εβρο, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αντίστοιχα, επισκέφθηκαν το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης στο χωριό Χειμώνιο, όπου τους έγινε αναλυτική παρουσίαση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων επιτήρησης που διαθέτει πλέον το Κέντρο.
Παράλληλα με την ολοκλήρωση του νέου φράχτη, μήκους 27 χλμ, κατά μήκος των συνόρων, ο Στρατός τοποθετεί και νέα τμήματα με ειδικά εμπόδια στο χωριό Δίλοφος του Τριγώνου και δίπλα στις όχθες του ποταμού Έβρου.
Οπως μεταδίδει το evros-news.gr, τις τελευταίες ημέρες γίνονται από τις Ενοπλες Δυνάμεις καθοριστικές παρεμβάσεις με αποκατάσταση των αναχωμάτων και αποψίλωση της γύρω βλάστησης ώστε να να είναι πλήρως ορατά τα σύνορα τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την Βουλγαρία.
Στρατιωτικά οχήματα ξεφόρτωσαν τσιμεντένια εμπόδια στο χωριό Μαράσια, με απώτερο στόχο την επέκταση του φράχτη από το Ορμένιο ως τις Καστανιές, για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.
«Είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν είμαστε επιχειρησιακά στο επίπεδο που βρισκόμασταν στην προσφυγική κρίση του 2015. Πλέον έχουμε δημιουργήσει συνοριακή φύλαξη σε όλη τη νησιωτική χώρα, έχουμε συνοριακούς φύλακες στα νησιά που δεν είχαμε, έχουμε βελτιώσει το επίπεδο προστασίας συνόρων στον Έβρο, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε δημιουργήσει δίκτυο για να χτυπήσουμε τα κυκλώματα διακινητών σε όλη τη χώρα», τόνισε ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, για να προσθέσει:
«Σήμερα προετοιμαζόμαστε για συγκεκριμένα δεδομένα που έχουμε για το Αφγανιστάν. Υπάρχει καλύτερη προετοιμασία και ετοιμότητα σε περίπτωση που φτάσουν μεγάλα καραβάνια στα σύνορά μας. Από εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι άμεσα θα έχουμε προσφυγική κρίση. Μεσολαβούν και άλλες χώρες για να φτάσουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η Τουρκία ενδεχομένως θελήσει να εργαλειοποιήσει το θέμα, να εκμεταλλευτεί το Προσφυγικό κύμα και να απαιτήσει ότι θέλει από την Ευρώπη. Εμείς πρέπει να προσέξουμε τα κυκλώματα μήπως προσπαθήσουν να περάσουν μετανάστες σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως έγινε και το 2015».
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό αεροπλάνο και από εκεί οδικώς μετέβησαν στις Καστανιές όπου επισκέφθηκαν το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 που πρόσφατα ανακαινίστηκε.
Ακολούθως βρέθηκαν στο Χειμώνιο, έδρα του Τμήματος Συνοριακής Φύλσξης Ορεστιάδας, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη τον διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγο Αγγελο Χουδελούδη και τον αστυνομικό διευθυντή ΑΜΘ Πασχάλη Συριτούδη.
Κατά την επίσκεψή του ενημερώθηκαν σχετικά με το Κέντρο Ελέγχου και Παρακολούθησης συνόρων και από τον εκπρόσωπο της εταιρείας των προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης που έχουν εγκατασταθεί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.
«Απαραβίαστα τα σύνορα της χώρας»
«Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, μετά τη σημερινή επίσκεψή τους στον Έβρο.
«Αποτελεί απόφασή μας – και αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς – η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκαν με τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».
Στη «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο», αναφέρθηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας σχετικά:
«Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».
Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη που προηγήθηκε, ο υπουργός αρκέστηκε να πει ότι «αποφασίστηκαν μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα, τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα δημιουργήσουν περαιτέρω αποτρεπτική ικανότητα».
Εξήρε δε, την αρμονική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, με διακριτούς ρόλους ο καθένας αλλά ταυτόχρονα με πολλές συνδυασμένες δράσεις. Εξήρε ακόμη «την προσπάθεια και το έργο που παράγει εδώ στην περιοχή και στην ασφάλεια των συνόρων ο Ελληνικός Στρατός με τη δημιουργία μιας σειράς αποτρεπτικών προϋποθέσεων, που καθημερινά χτίζει τα σύνορά μας. Υπάρχει πλέον πολύ know-how, πολλή εμπειρία, πολλή εκπαίδευση και κυρίως αυτό που υπάρχει είναι υψηλό ηθικό και υψηλό φρόνιμα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News