673
O Ντίλαν τον Δεκέμβριο του 1965, στο Λος Αντζελες | Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images

«Ο Ντίλαν δεν ήταν στη Νέα Υόρκη» – τι απαντά ο βιογράφος του στις κατηγορίες για τον βιασμό 12χρονης

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 17:34
O Ντίλαν τον Δεκέμβριο του 1965, στο Λος Αντζελες
|Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images

«Ο Ντίλαν δεν ήταν στη Νέα Υόρκη» – τι απαντά ο βιογράφος του στις κατηγορίες για τον βιασμό 12χρονης

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 17:34

Στο πλευρό του Μπομπ Ντίλαν έσπευσε μετά την αγωγή εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση, ο άνθρωπος που έχει γράψει εννέα βιβλία για τον καλλιτέχνη, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της ενάγουσας παρουσιάζουν κενά όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο των γεγονότων.

Η 68χρονη γυναίκα, η οποία κατονομάζεται ως «JC» στην αγωγή που κατατέθηκε στο Μανχάταν στις 13 Αυγούστου, κατήγγειλε ότι ο Ντίλαν δημιούργησε φιλική σχέση μαζί της τον Απρίλιο του 1965 και ότι επί έξι εβδομάδες της έδινε ναρκωτικά και αλκοόλ και την κακοποίησε σεξουαλικά σε διάφορα σημεία, ανάμεσά τους και στο δωμάτιό του στο περίφημο ξενοδοχείο Τσέλσι της Νέας Υόρκης.

Ο βιογράφος του Ντίλαν, Κλίντον Χέιλιν, δήλωσε στην αμερικανική έκδοση της HuffPost ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του όσον αφορά τους ισχυρισμούς της ενάγουσας. Στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «The Double Life Of Bob Dylan: A Restless, Hungry Feeling (1941-1966)», αναφέρεται με λεπτομέρειες στην περίοδο κατά την οποία φέρεται να συνέβη η κακοποίηση.

Ο Χέιλιν λέει ότι αδυνατεί να καταλάβει πότε θα μπορούσε να είχε γίνει οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ του Ντίλαν και της ενάγουσας.

«Δεν είναι δυνατό. Ο Ντίλαν έκανε περιοδεία στην Αγγλία εκείνο το διάστημα και βρισκόταν στο Λος Αντζελες για δύο από εκείνες τις εβδομάδες, συν μία ή δύο μέρες στο Γούντστοκ», στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Η περιοδεία είχε διάρκεια 10 ημέρες, αλλά ο Μπομπ πέταξε στο Λονδίνο στις 26 Απριλίου και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη στις 3 Ιουνίου».

Ο Κλίντον Χέιλι, βιογράφος του Ντίλαν, σε παλιότερη φωτογραφία

«Εάν ο Ντίλαν ήταν στη Νέα Υόρκη στα μέσα Απριλίου, ήταν για όχι περισσότερο από μία ή δύο ημέρες. Οταν δεν ήταν σε περιοδεία, περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο Γούντστοκ. Και όταν ήταν στη Νέα Υόρκη, έμενε πάντα στο διαμέρισμα του μάνατζέρ του στο Γκράμερσι, όχι στο ξενοδοχείο Τσέλσι», είπε ο Χέιλιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ντίλαν άρχισε να μένει στο Τσέλσι το φθινόπωρο του 1965, όχι νωρίτερα.

Η φερόμενη κακοποίηση θα είχε συμβεί την περίοδο που ένα κινηματογραφικό συνεργείο κατέγραφε τον Ντίλαν σε 24ωρη βάση για το ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 1967 με τίτλο «Don’t Look Back». Ο Χέιλιν αμφιβάλλει ότι ο τραγουδιστής θα μπορούσε να κακοποιήσει μία ανήλικη εκείνες τις εβδομάδες χωρίς να γίνει αντιληπτός, και μάλιστα στην πιο διάσημη φάση της ζωής του, έως τότε.

Τον Ντίλαν τότε ακολουθούσε επί 24ωρης βάσης, σύμφωνα με τον Χέιλιν, ένα κινηματογραφικό συνεργείο

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εκείνη την περίοδο, η μέλλουσα σύζυγός του, Σάρα Λόουντς, ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί, τον Τζέσι, ενώ εκεί γύρω τελείωσε η σχέση του με την Τζοάν Μπαέζ, που είχε ξεκινήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Επίσης, το καλοκαίρι του ’65 γνώρισε την Νίκο και ενώ έκανε δημόσια παρέα με πολλές γυναίκες εκείνη την περίοδο –ήταν άλλωστε ήδη θρύλος και όλοι ήθελαν να τον γνωρίσουν– καμία από αυτές δεν ήταν στην προεφηβεία ή κοντά στην ηλικία αυτή, λέει ο Χέιλιν.

Βέβαια, αυτή είναι η μισή αλήθεια, καθώς ένα χρόνο νωρίτερα, ο 22χρονος τότε Ντίλαν είχε γνωρίσει την 17χρονη Μαριάν Φέιθφουλ. Ιδού πώς περιγράφει η Φέιθφουλ τη σχέση τους εκείνη τη χρονιά, η οποία τελικά δεν εξελίχθηκε ερωτικά, παρόλο που υπήρχε η έλξη ανάμεσά τους:

«Είναι αλήθεια αυτό που λένε, ότι μετανιώνεις περισσότερο για τα πράγματα που δεν κάνεις. Ο Μπομπ Ντίλαν πέρασε μέρες σε ένα δωμάτιο γράφοντας ένα ποίημα για μένα το 1964 και νομίζω ότι στον κύκλο του πίστευαν ότι εγώ θα κατέληγα στο κρεββάτι του. Υποθέτω αυτή είναι η πρόθεση, όταν είσαι ένα πολύ όμορφο κορίτσι και πας στην κρεββατοκάμαρα ενός μεγάλου σταρ; Αλλά εγώ δεν το κατάλαβα αυτό τότε γιατί ήμουν απλά μία χαζή έφηβη και ήταν όλα λίγο υπερβολικά.

Ηθελα πολύ να κοιμηθώ μαζί του, αλλά ήμουν έγκυος και έτοιμη να παντρευτώ (τον πρώτο της σύζυγο) τότε. Του τα είπα όλα αυτά (του Ντίλαν) και έγινε έξαλλος και έσκισε το ποίημα που μου έγραψε μπροστά μου. Είμαστε ακόμα πολύ φίλοι και ακόμα μιλάμε για εκείνη τη νύχτα. Πάντα του λέω, “Μα Μπομπ, ήμουν μόνο 17” και αυτός πάντα απαντά, “Ναι αλλά και εγώ ήμουν μόλις 22!”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...