723
| SOOC

Συναγερμός για την Κρήτη: «Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως είναι λίγος μπροστά σε αυτό που θα συμβεί»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2021, 14:16
|SOOC

Συναγερμός για την Κρήτη: «Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως είναι λίγος μπροστά σε αυτό που θα συμβεί»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2021, 14:16

Την περασμένη Κυριακή ήταν ο διευθυντής του ΠΑΓΝΗ που εκλιπαρούσε τους Κρητικούς να εμβολιαστούν, καθώς η επιδημία της Covid-19 γνωρίζει έξαρση στο νησί και «είναι θέμα χρόνου» οι ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου να μην μπορούν να δεχτούν άλλους ασθενείς. Εδώ και πολλές ημέρες, άλλωστε, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ήταν πολύ ανησυχητικά, με εκατοντάδες νέα κρούσματα κορονοϊού να προστίθενται κάθε μέρα, ενώ τα μέτρα του μίνι lockdown σε Χανιά και Ηράκλειο ελάχιστα απέδιδαν –ποιος άραγε θα τα εφάρμοζε σε μια περιοχή της χώρας με σχεδόν θεσμοθετημένη την αδιαφορία για τους κανόνες;

Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες, στο Ηράκλειο καταγράφηκαν επισήμως 264 νέα περιστατικά μολύνσεων, ενώ στα Χανιά άλλα 195. Από τις 10 Αυγούστου στο Ηράκλειο έχουν καταγραφεί σχεδόν 1.500 κρούσματα Covid-19!

Υπό αυτό το πρίσμα, ακολούθησε μια νέα, ακόμα πιο δραματική έκκληση, αυτή τη φορά από τον διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου –που βρίσκεται επίσης στο Ηράκλειο– προκειμένου να μη ζήσει η Κρήτη εικόνες σαν αυτές που είδαμε στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, στην αρχή της πανδημίας, τον χειμώνα και την άνοιξη του 2020. Μάλιστα, ο Ανέστης Κιούπλαλης έκανε μια ακόμα πιο εφιαλτική διαπίστωση: «Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σε αυτό που θα συμβεί», έγραψε στο Facebook.

O κ. Κιούπλαλης τόνισε ότι οι κλινικές και τα κρεβάτια ΜΕΘ στην Κρήτη έχουν ήδη πληρότητα που αγγίζει το 100%, ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος και ο κόσμος ακόμα κινείται σε εξωτερικούς χώρους. Σε άλλο σημείο, βέβαια, επισήμανε ότι οι δομές του ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένες –«για παράδειγμα, η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας, αν και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες, από 9 σε 15, λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς από πριν» έγραψε, σε ένα σημείο που θα έπρεπε να το δει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πιο αναλυτικά, στην ανάρτηση του ο κ. Κιούπλαλης ανέφερε:

«Το φετινό καλοκαίρι ειναι εφιαλτικό για όλους μας. Επιτρέψτε μου όμως να ασχοληθώ με ένα από όλα τα θλιβερά που μας συμβαίνουν, ειδικά στην Κρήτη. Μιλώ για την έξαρση της επιδημίας, που στην αρχή ακόμα του τέταρτου κύματος, ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όρια του. Εδώ και μέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλο το νησί έχουν πληρότητα σχεδόν 100%. Οι δε κλινικές Covid στενάζουν από τις καθημερινές εισαγωγές συνανθρώπων μας με σοβαρή νόσο και σε νεότερες ηλικίες.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τον ιό και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επαφές να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους οι μολύνσεις αυξάνονται συνεχώς. Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός και οι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Πέρυσι με το καθολικό lock down, που κατέστρεψε βέβαια την ήδη αδύναμη οικονομία μας, γλιτώσαμε τα χειρότερα. Φέτος όμως με τον ιό να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες ο εφιάλτης του Μπεργκαμο ίσως να ειναι λίγος μπροστά σ’αυτο που θα συμβεί. Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να ειναι υποστελεχωμένα παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και Covid. Για παράδειγμα η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας αν και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες, από 9 σε 15, λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς από πριν. Οι ασθενείς Covid όμως απαιτούν περισσότερο έργο σε μια μονάδα εντατικής από τους μη Covid. Φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου δεν θα τα καταφέρουμε.

Εχουμε όμως ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας φέτος που δεν είχαμε πέρυσι, τα εμβόλια. Δεν είναι πανάκεια, έχουν κι αυτά παρενέργειες, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά είναι ένα ισχυρό όπλο.

Στεναχωριέμαι ειλικρινα που ένα τόσο αποτελεσματικό όπλο μένει αναξιοποίητο από τόσους πολλούς ανθρώπους. Σας ικετεύω μην ακούτε τις αντιεπιστημονικές απόψεις ότι αφού όλοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό, και μάλιστα πεθαίνουν πια και εμβολιασμένοι, άρα τα εμβόλια δεν δουλεύουν. Ναι έχουν νοσήσει βαριά και εμβολιασμένοι, ναι έχουν πεθάνει και εμβολιασμένοι. Είχαμε και μεις ένα θάνατο πλήρως εμβολιασμενου υπερήλικα ασθενή και στην δίκη μας ΜΕΘ, πριν δυο μήνες. Δεν συνεβη μόνο στην Θεσσαλονίκη. Ειναι όμως εξαιρέσεις, και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δεν τον ανατρέπουν.

Απευθύνομαι στους λογικούς ανθρώπους, σ’αυτους που φοβούνται και αμφιταλαντεύονται, λόγω της υπερπληροφόρησης που δεν μπορούν να ελέγξουν και όχι σε οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Τα εμβόλια σε συντριπτικό ποσοστό προστατεύουν από την βαριά νόσο και τον θάνατο.

Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό, έστω και τώρα. Οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να παράξουν αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα γρήγορα. Μέχρι τότε όμως εμβολιαζομαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...