273
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τον Ιούνιο του 2020 | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σαρηγιάννης: Εως και 6.500 κρούσματα τέλη Οκτωβρίου -χωλαίνουν οι εμβολιασμοί

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 11:28
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τον Ιούνιο του 2020
|Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σαρηγιάννης: Εως και 6.500 κρούσματα τέλη Οκτωβρίου -χωλαίνουν οι εμβολιασμοί

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 11:28

«Υπάρχει ξεκάθαρη επιτάχυνση της αυξητικής πορείας» των κρουσμάτων στην Ελλάδα, τα οποία μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 6.500 στα τέλη Οκτωβρίου.

Τη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό, θα φτάσουμε και τις 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο στο τέλος Οκτωβρίου, που σημαίνει 6.500 κάποια στιγμή. Πολύ μεγάλος αριθμός, που δεν έχουμε ζήσει στην Ελλάδα» τόνισε στον ΣΚΑΪ.

«Οταν φτάσεις τις 6.000 κρούσματα κάθε μέρα, κάποια στιγμή η επιβάρυνση στο ΕΣΥ θα είναι πολύ σημαντική, θα φτάσουμε τις 600, 700 κλίνες ΜΕΘ. Γιατί να φτάσουμε εκεί; Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό, με εκστρατεία ενημέρωσης και από εμάς τους ειδικούς», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ.Σαρηγιάννη, ο μέσος όρος των κρουσμάτων αναμένεται να φτάσει τα 4.500 έως 5.000 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι μπαίνουμε στο φθινόπωρο σε μια «κακή κατάσταση» και το 51% των πλήρως εμβολιασμένων (στο σύνολο του πληθυσμού, 61% των ενηλίκων) δεν φτάνει. «Πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον το 65% για να μπορούμε να συζητάμε για συγκράτηση του τέταρτου κύματος της πανδημίας», πρόσθεσε.

Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό πολιτών άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι θα κινδυνεύσουν περισσότερο από τους νεότερους.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί να μπούμε ξανά σε ένα γενικό lockdown, αλλά μάλλον θα ισχύσουν τοπικά μέτρα και περιορισμοί. Ειδικά για την Αττική, είπε ότι το πιθανότερο σενάριο αφορά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερο ρίσκο επιμόλυνσης ή διασποράς. Κάποια μέτρα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αφορούν την πρόσβασή τους σε μέρη και υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...