381
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βαρυμπόμπη την περασμένη Πέμπτη | Nick Paleologos / SOOC

Την Πέμπτη το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη για τις φωτιές

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2021, 10:01
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βαρυμπόμπη την περασμένη Πέμπτη
|Nick Paleologos / SOOC

Την Πέμπτη το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη για τις φωτιές

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2021, 10:01

Η ώρα για «κριτική και αυτοκριτική», για την οποία ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει πριν από λίγες ημέρες, με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές, ορίστηκε: την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι από την κυβέρνηση εκτιμούν πως οι φωτιές που κατακαίνε εδώ και μια εβδομάδα την Εύβοια, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, θα έχουν ελεγχθεί αποτελεσματικά ως εκείνη την ώρα.

Και, δεύτερον, ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει ήδη αποφασίσει τις κινήσεις του, σε πολιτικό επίπεδο, έχοντας έστω μια γενική εικόνα για το τι έφταιξε και τι λάθη έγιναν στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών –«οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει» είπε τη Δευτέρα στο διάγγελμά του και λογικά θα ρωτηθεί για το ποια λάθη έγιναν.

Ο ίδιος, πάντως, προέκρινε την αναγκαιότητα άμεσης ανακούφισης των πυρόπληκτων –«πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις», είπε.

Ηδη εξάλλου αναμένονται οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει την Τρίτη, με στόχο να οριστικοποιηθούν τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και, κυρίως, αυτά της ανασυγκρότησης των τεράστιων περιοχών που κάηκαν, στην Εύβοια, την Ηλεία, την Αττική, τη Λακωνία και αλλού. Τα μέτρα εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ με άμεσες αποζημιώσεις, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.

Σε όρους πολιτικής επικοινωνίας, πάντως, η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού ακολουθεί αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δίνει διακαναλική συνέντευξη Τύπου στις 12:15 της Τρίτης. Τον τόνο της κριτικής που αναμένεται να ασκήσει ο κ. Τσίπρας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις πυρκαγιές, έδωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος, σχολιάζοντας το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, είπε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση ήξερε ότι περιμένουμε έναν ακραίο καύσωνα και οι πληροφορίες λένε ότι από τα 25 Σινούκ πετάνε τα τρία. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον Χαρδαλιά για το πόσα είναι τα μέσα που επιχειρούσαν στην Εύβοια. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει “συγγνώμη” για τυχόν λάθη, χωρίς να παραδέχεται κανένα. Δεν ξέχασε βέβαια για άλλη μια φορά να μας πει ότι έχει νικήσει την πανδημία. Το επιτελικό κράτος κατέρρευσε σε ζωντανή μετάδοση και η επικοινωνία δεν μπορεί πια να κρύψει την αλήθεια».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...