960
O Μίλτος Τεντόγλου λίγο μετά το τελευταίο και καθοριστικό άλμα προς το χρυσό μετάλλιο | REUTERS/Andrew Boyers/ CreativeProtagon

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της διπλανής πόρτας

Sportscaster Sportscaster 2 Αυγούστου 2021, 10:15
O Μίλτος Τεντόγλου λίγο μετά το τελευταίο και καθοριστικό άλμα προς το χρυσό μετάλλιο
|REUTERS/Andrew Boyers/ CreativeProtagon

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της διπλανής πόρτας

Sportscaster Sportscaster 2 Αυγούστου 2021, 10:15

Το πρώτο του άλμα, το αναγνωριστικό, ήταν… συμπαθητικό, στα 8,11μ.

Η δεύτερη και η τρίτη του προσπάθεια, άκυρες. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να βγάλει τον Μίλτο από τη συγκέντρωσή του, αυτό είναι το κόκκινο «Χ» στην ηλεκτρονική πινακίδα με τα πεπραγμένα του. Το μισεί.

Για να μην ξαναβγεί άκυρος, το τέταρτο άλμα του παραήταν συντηρητικό. Πήδησε στα 8,10μ., έχοντας πατήσει στην πλαστελίνη 11 ολόκληρα εκατοστά πίσω από το επιτρεπόμενο όριο.

Στο πέμπτο άλμα ανέβηκε στα 8,15μ. Αλλά η κατάσταση ήταν, μάλλον, απαισιόδοξη. Ξαναπέρασε τέταρτος, και ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία από την Κούβα, είχε φτάσει από την τρίτη του προσπάθεια στα 8,41μ.

Στις 05:39 Ελλάδας ο Μίλτος Τεντόγλου χρειαζόταν ένα (τελευταίο) άλμα πάνω από 8,18μ. για να είναι μέσα στα μετάλλια. Στη θέση του, οι περισσότεροι μνηστήρες του βάθρου θα ένιωθαν τα πόδια τους να τρέμουν.

Στις 05:40 το ψηλόλιγνο παλληκάρι από τα Γρεβενά πήρε φόρα και «πέταξε» στα 8,41μ. Και επειδή είχε καλύτερο δεύτερο άλμα από τον Ετσεβαρία (8,15μ. έναντι 8,09μ. του αντιπάλου του), αναδείχθηκε πρώτος Ολυμπιονίκης, χαρίζοντας στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος. Από το ηχοσύστημα του κεντρικού σταδίου του Τόκιο άρχισε να ακούγεται το… soundtrack του θριάμβου του: ο «Χορός του Ζορμπά».

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον άθλο του, στην κάμερα της ΕΡΤ, έμοιαζε με έναν (οποιονδήποτε) 23χρονο νεαρό που επιστρέφει από (οποιαδήποτε) δουλειά, και εξηγεί στον «κολλητό» του πώς πήγε η μέρα του: «Νιώθω λίγο τυχερός που νίκησα, ο Κουβανός ήταν καλύτερος σήμερα, οι δικές μου πέντε πρώτες προσπάθειες ήταν άθλιες…». Στο τέλος ρώτησε τον ρεπόρτερ πότε θα γίνει η απονομή.

 

Μετά είπε και πολλά άλλα. Πολλά. Και καλά. Ο άνθρωπος που βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου και είναι τόσο cool που είπε ότι «έκλεψε» τη νίκη και είναι «κωλόφαρδος»… Η συνέντευξή του στην Πηνελόπη Γκιώνη του sport24.gr αποκαλυπτική:

Ο νεαρότερος έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης, και από σήμερα «χρυσός» Ολυμπιονίκης, στην πραγματικότητα δεν έπαψε να είναι εκείνο το σεμνό, ακομπλεξάριστο 15χρονο αγόρι που συμμετείχε με τους φίλους του σε αυτοσχέδιους αγώνες παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών, προτού ο προπονητής Βαγγέλης Παπανίκος παρατηρήσει την εξαιρετική του αλτικότητα και το πείσει να δοκιμάσει στο σκάμμα. Δεν μοιάζει με τους άλλους «ήρωες των σταδίων». Ποτέ δεν ονειρεύτηκε να γίνει σπουδαίος αθλητής -για μουσικός πήγαινε-, δεν έχει κάποιο ίνδαλμα στον αθλητισμό, δεν τον αγχώνουν οι αγώνες, δεν του αρέσει η δημοσιότητα, δεν είναι ανταγωνιστικός, παρά μόνο με τον εαυτό του: προσπαθεί να γίνεται όλο και καλύτερος. Τα μετάλλια δεν είναι για ‘κείνον τίποτα περισσότερο από μια πιστοποίηση της προόδου του.

Κατά την παρουσιάσή του στο Τόκιο, λίγο πριν αρχίσει ο τελικός του μήκους, ο Μίλτος βγήκε στον αγωνιστικό χώρο με γυαλιά ηλίου και ακούμπησε τη γροθιά του στο έδαφος, όπως κάνουν οι αθλητές του σούμο στην Ιαπωνία. Τόσο «χαλαρός». Οπως το 2014, που κέρδισε τον πρώτο του τίτλο: το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων. Ενώ οι συναθλητές του έλιωναν από το στρες, εκείνος είχε ξαπλώσει στο χορτάρι και περίμενε να έρθει η σειρά του. Ηταν η πρώτη φορά που ο ελληνικός στίβος άκουσε το όνομα «Τεντόγλου». Αμέσως μετά, άρχισε η… εκτόξευση.

– Το 2015 ήρθαν οι πρώτες μεγάλες επιδόσεις, τα πρώτα ρεκόρ στην ηλικιακή του κατηγορία. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων, στο Κάλι της Κολομβίας, ο θρυλικός Ρόμπερτ Εμιγιάν, κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης στο μήκος (8,86) από το 1987, είχε προβλέψει πως, σύντομα, ο Τεντόγλου θα κατακτούσε την κορυφή του αγωνίσματος. Είχε φανεί παράξενο, τότε, που ο «μετρ» του μήκους είχε μιλήσει για τον πέμπτο της κατάταξης, κι όχι για ‘κείνους που είχαν κερδίσει τα μετάλλια.

– Το 2016 κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση: το αργυρό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων της Πολωνίας.

– Το 2017, το πρώτο του «χρυσό» σε σπουδαίο διεθνές τουρνουά: στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ-20 του Γκροσέτο.

– Το 2018, στους Ανδρες πλέον, έγινε πρωταθλητής Ευρώπης στον ανοικτό στίβο. Στον πιο απαιτητικό αγώνα της μέχρι τότε καριέρας του, αντί να… του κοπούν τα πόδια από το άγχος, βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ. Είχε πάει στο Βερολίνο με ατομική επίδοση στα 8,24 μέτρα, και πήδησε 8,25. Ηταν 20 ετών (και 143 ημερών) παλληκαράκι. Εγινε ο νεαρότερος έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης.

– Τον Μάρτιο του 2019, στη Γλασκώβη, επανέλαβε τον θρίαμβό του στον κλειστό στίβο.

–Τον περασμένο Μάρτιο (2021) στο Τόρουν της Πολωνίας έγινε ο πρώτος έλληνας αθλητής -και μόλις τέταρτος άλτης στα χρονικά της διοργάνωσης- που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε δύο διαδοχικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κλειστού στίβου.

Κέρδισε τον πέμπτο, συνολικά, ευρωπαϊκό του τίτλο και τρίτο στην κατηγορία των Ανδρών πριν, καν, κλείσει τα 23 του χρόνια, συνεχίζοντας ένα εκπληκτικό σερί θριάμβων στον κλειστό και τον ανοιχτό στίβο, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Από το 2017, που αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Κ-20, στο Γκροσέτο της Ιταλίας), μέχρι σήμερα, δεν έχει φύγει από αγώνα των European Athletics χωρίς το χρυσό μετάλλιο στη βαλίτσα του.

Οι υψηλές επιδόσεις είναι ζήτημα ταλέντου, εργατικότητας και εμπειρίας. Αλλά είναι και θέμα χαρακτήρα. Ο Μίλτος τον έχει. Είναι αυτό που λέμε «αθλητής αγώνων». Από τη μία, «τρελαίνεται» να δοκιμάζει τα όριά του – δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, λες και συναγωνίζεται μόνο τον εαυτό του. Κι από την άλλη, η θεωρία του οτι τα μετάλλια δεν είναι αυτοσκοπός, του επιτρέπει να αγωνίζεται χωρίς πανικό, με καθαρό μυαλό. Την ώρα που κρίνονται μετάλλια, τη στιγμή που οι άλλοι «γονατίζουν» από το άγχος, εκείνος «λειτουργεί» σαν σε προπόνηση. Ο Γιώργος Πομάσκι, ο προπονητής του, έχει χαρακτηρίσει τον πιτσιρικά από τα Γρεβενά, «Killer». Του αρέσουν τα δύσκολα. Ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του, χαριτολογώντας, «τρώω πίεση… για πρωινό».

Ναι, έχει και χιούμορ-απόδειξη της ευφυΐας του. Πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για το Τόκιο, το ΑΠΕ του είχε ζητήσει να στείλει ένα μήνυμα στους Ελληνες που περίμεναν μετάλλιο από εκείνον. «Να με παίξουν στοίχημα, θα βγάλουν λεφτά», είχε αποκριθεί, αστειευόμενος, ο Τεντόγλου. Αλλά, ως γνωστόν, οι μεγαλύτερες αλήθειες λέγονται μεταξύ σοβαρού κι αστείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...