O αμερικανικός στρατός αναζητεί τρόπο να αντιγράψει την ικανότητα των μεταναστευτικών πτηνών να πετούν σε μεγάλες αποστάσεις στην διάρκεια της νύκτας χωρίς να βγαίνουν εκτός πορείας. Στόχος είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών που θα επιτρέπουν σε ένα πολεμικό αεροσκάφος να μπορεί να εκτελεί αποστολές σε μακρινούς προορισμούς χωρίς να χρειάζεται την βοήθεια δορυφορικής καθοδήγησης.
Η διαρκής αναβάθμιση των αποκαλούμενων «αντι-δορυφορικών» συστημάτων της Κίνας έχει θορυβήσει της ΗΠΑ. Εκτός των άλλων αυτά τα αντι-δορυφορικά συστήματα μπορούν να υποκλέπτουν ή να μπλοκάρουν τα σήματα των δορυφόρων. Με δεδομένο ότι όσο περνάει ο καιρός ο πόλεμος θα βασίζεται όλο και περισσότερο στην χρήση των διαστημικών δορυφόρων ο αμερικανικός στρατός αναζητεί ένα τρόπο απεξάρτησης σε κάποιο επίπεδο από αυτούς. Πραγματοποιεί λοιπόν εδώ και χρόνια έρευνες με διάφορα είδη ζώων (πτηνά, έντομα, θαλάσσιες χελώνες, ψάρια) που έχουν αναπτύξει μεθόδους προσανατολισμού αξιοποιώντας το μαγνητικό πεδίο της Γης. Όμως όπως έγινε γνωστό εντείνει πλέον τις προσπάθειες του επικεντρώνοντας την προσοχή του στα πτηνά.
Πρόσφατα επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου Ολντεμπουργκ στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι ο ευρωπαίος κοκκινολαίμης διαθέτει μια πρωτεΐνη στον αμφιβληστροειδή του χιτώνα η οποία λειτουργεί ως ένα είδος φυσικού αισθητήρα για τον εντοπισμό του μαγνητικού πεδίου της Γης επιτρέποντας στο πτηνό να διατηρεί σωστή πορεία κατά την διάρκεια του ταξιδιού του από χώρα σε χώρα.
Η έρευνα αυτή είχε χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον αμερικανικό στρατό και όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου ερευνητές του κατάφεραν να συνθέσουν τον γενετικό κώδικα της πρωτεΐνης και να την δημιουργήσουν στο εργαστήριο.
«Είναι ένα συναρπαστικό πρώτο βήμα στην ανάπτυξη συστημάτων πλοήγησης που θα βασίζονται αποκλειστικά στο μαγνητικό πεδίο της Γης και όχι στις καιρικές συνθήκες ή το φως» αναφέρει η Στέφανι Μακ Ελίνι, ερευνήτρια του αμερικανικού στρατού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News