Σε σένα μιλάω. Που ντρέπεσαι για το σώμα σου. Και σε έχει πιάσει απόγνωση καλοκαιριάτικα, με την παραλία. Εσένα, που ψάχνεις πώς θα διαβείς την αμείλικτη πασαρέλα των βλεμμάτων, ποιο μαγιό σού μαζεύει την κοιλιά, ποιο καλύπτει το μεγάλο στήθος σου.
Πάει καιρός τώρα που είχες δει εκείνες τις σταρλέτες της συμφοράς στα εξώφυλλα, να σε χαιρετάνε ειρωνικά από τα μανταλάκια του περιπτέρου, το Instagram, το σαλονάκι του κομμωτηρίου. Τις δισδιάστατες ξανθές μαρουλοφάγες γραμμωμένες «κούκλες» που βγήκαν παγανιά για πόζες υγρές και ανελέητες. Ηλθε η ώρα του προσωπικού σου λιθοβολισμού, σου προφταίνουν τα μαντάτα, ακόμη να τα φτάσεις τα 55 κιλά;
Πού να ξεμυτίσεις με δέρμα στα μπούτια σαν τη φλούδα του πορτοκαλιού, ραγάδες στην περιφέρεια; Είναι κι εκείνες οι ρέπλικες της πολιτεύτριας της Σαλονικιάς που μπορεί να σε πάρουν είδηση, δεν σε ξεπλένει ούτε ο Ιορδάνης μετά.
Σε σένα μιλάω. Που έχεις ρόλο κομπάρσου στο έργο «Ο κύριος και η κυρία Αποδεκτού». Που θες να εξαφανίσεις τα ζαρωμένα μπράτσα σου. Το ‘ξερες απ’ την αρχή ότι ήσουν φάουλ, είχες διαβάσει κι εκείνο το κομμάτι «Τι πηγαίνει στις γυναίκες άνω των 50», και τίποτε δεν έκανες καλά. Επρεπε να βρεις αυτοκυριαρχία στα λοκντάουν και να αρχίσεις τα βαράκια, να σφίξουνε τα κρέατα, όχι να λιώνεις στις τηλεσυσκέψεις, στην κουζίνα κι από καναπέ σε καναπέ.
Τάπες, ψηλολέλεκες, τόφαλοι, κοκαλιάρηδες. Με ψωρίαση, τατουάζ ή λεύκη. Γυναίκες και άντρες, μα κυρίως θηλυκά. Με ψεγάδια παντού, που χαρακτηρίζονται, στιγματίζονται, πληγώνονται – γιατί πάντα κάποιος να ‘χει λόγο για το δικό σου σώμα; Body shaming, το λένε.
Το σώμα, τα σύνορά του, είναι τα σύνορά σου με το υπόλοιπο ανθρώπινο σύμπαν. Πότε το είδες τρυφερά τελευταία φορά; Ισως την ημέρα που θαύμασες για την τόλμη του εκείνο το μοντέλο με τo αυτοάνοσο της λεύκης. Την Τζούντι Ντεντς στα 80 της, ρυτιδιασμένη, υπέροχη, να κοσμεί το εξώφυλλο της Vogue. Τους έκπτωτους αγγέλους της Victoria Secret να μιλούν για τη βιομηχανία μόδας με όρους κακοποίησης. Τη στιγμή που αισθάνθηκες φευγαλέα ότι ο καιρός που έριχναν τις γυναίκες στην πυρά ως ερωμένες του Σατανά, για μια ελιά στο μάγουλο, ως μάγισσες, για τα κόκκινα μαλλιά τους, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Την ώρα που μπόρεσες και χώρεσες χωρίς ενοχή, ελεύθερα, σχεδόν αέρινα, στον εαυτό σου. Το αίσθημα-αντίδοτο στη βία των προτύπων, κάθε είδους καλουπιών.
Συζήτηση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Το κείμενο έχει βασισθεί στη θεματική της ψηφιακής συζήτησης που διεξήχθη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, υπό τον τίτλο «Τι σε κάνει να ντρέπεσαι για το σώμα σου;», την Πέμπτη 29 Ιουλίου στο Onassis στο Channel YouTube. Συνιστά μία μόνο ψηφίδα του μωσαϊκού της σειράς ψηφιακών συζητήσεων Society Uncensored για την ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο της, πολίτες από όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής μοιράζονται τις εμπειρίες τους, αναδεικνύοντας πλευρές της καθημερινότητας, συζητούν ανοιχτά, αδιαμεσολάβητα, χωρίς λογοκρισία.
BODY SHAMING: ΤΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ;
Συμμετέχουν:
Ειρήνη Γεωργή: Διευθύντρια Δημιουργικού σε διαφημιστική εταιρεία
Θωμάς Ζάμπρας: Stand-up κωμικός
Ελένη Κούμη: Illustrator
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά: Δημοσιογράφος
Σήλια Τσιούφη: Μουσικός
Συντονισμός συζήτησης: Φωτεινή Κοκκινάκη, Δημοσιογράφος, ΓΓ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Επιμέλεια: Νίκος Αθανασόπουλος, Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Μελπομένη Μαραγκίδου
Οργάνωση παραγωγής: Πάσκουα Βοργιά, Σμαράγδα Δογάνη
Επίβλεψη κινηματογράφησης και οπτικοακουστικού υλικού: Χρήστος Σαρρής
Συνεργείο βιντεοσκόπησης και μοντάζ: ALASKA
Εκτέλεση παραγωγής: Ευγενία Αγκιστριώτη
Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους
To βίντεο θα παραμείνει διαθέσιμο χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό
Για την ψηφιακή σειρά συζητήσεων Society Uncensored
https://www.onassis.org/el/initiatives/society-uncensored-a-series-of-digital-discussions
Διατίθενται ήδη οι συζητήσεις:
9 Αφροέλληνες συζητούν: Τι σημαίνει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» στην Ελλάδα
https://www.youtube.com/watch?v=_aXNZafzKog
8 γυναίκες συζητούν για την πατριαρχία, τον σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία
https://www.youtube.com/watch?v=_SRPOM3qnLg
8 νέοι άνθρωποι συζητούν: Πολιτισμική ταυτότητα και η έννοια του «ανήκειν»
https://www.youtube.com/watch?v=eH0eMiX4igY
Psofos: Η ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
https://www.youtube.com/watch?v=bZpM6s8AbT4
Σύγχρονη οικογένεια: Τι σημαίνει να είσαι γονιός σήμερα;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News