Ενας νεαρός Αμερικανός ονόματι Ντάνιελ Χέιλ, άτομο καλών προθέσεων όπως διακινούν ορισμένα «εναλλακτικά» media των ΗΠΑ, καταδικάστηκε σε περίπου τετραετή φυλάκιση επειδή ως αναλυτής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δημοσιοποίησε διαβαθμισμένα έγγραφα. Η σημασία της υπόθεσης έγκειται στο ότι τα συγκεκριμένα χαρτιά αφορούν στοιχεία για τις παράπλευρες απώλειες αμάχων κατά τη διεξαγωγή τών από αέρος στοχευμένων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Χέιλ, που μάλλον ανεπίγνωστα και ασυλλόγιστα έβγαζε το ψωμί του στις κρατικές δομές των ΗΠΑ, κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ με έναν παλιό νόμο περί κατασκοπείας (του 1917). Επιπροσθέτως στον Χέιλ αποδόθηκε η μομφή ότι η αποκάλυψη των εγγράφων βοήθησε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να αποφύγουν τη στοχοποίησή τους από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Ενώπιον του δικαστηρίου ο Χέιλ είπε ότι έδωσε τα διαβαθμισμένα έγγραφα στους δημοσιογράφους μόλις αποστρατεύτηκε, έχοντας την ελπίδα ότι «θα διαλύσουν το ψέμα ότι ο πόλεμος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάς κρατά ασφαλείς» και με σκοπό να καταδειχθεί στον αμερικανικό λαό ότι οι επιθέσεις ήταν πολύ λιγότερο ακριβείς απ’ όσο έλεγε ο Λευκός Οίκος.
Ο δικαστής, πριν τον καταδικάσει, του είπε ότι θα μπορούσε να είχε παραιτηθεί από το στράτευμα ή να είχε πει στους ανωτέρους του ότι δεν δύναται να συμπράξει στις επιθέσεις αυτές. Ακόμη του είπε ότι θα μπορούσε να είχε υποβάλει τις καταγγελίες μέσω καθιερωμένων διαύλων.
Ως κατηγορούμενος, ο Χέιλ υποστήριξε ότι «κανένας από όσους σκοτώθηκαν δεν ήταν ένοχος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εις βάρος του έθνους μας, καθώς ο Μπιν Λάντεν είχε ήδη πεθάνει στο Αφγανιστάν» – μάλιστα αυτή η φράση του αποτελεί απόσπασμα πολυσέλιδης επιστολής που νωρίτερα είχε αποστείλει στον δικαστή ο οποίος τελικά τον καταδίκασε…
Ο 33χρονος πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας, που κατά κύριο λόγο τη συνθέτει η αφέλεια, συμμετείχε σε επιθέσεις που είχαν εκδηλωθεί από την αμερικανική βάση Μπαγκράμ, στο Αφγανιστάν, το 2012. Ο τύπος εντόπιζε την ακριβή θέση των στόχων (των τρομοκρατών) μέσω των κινητών τηλεφώνων τους και ακολουθούσε, συστημένη υποτίθεται, η «βροχούλα» των βομβών και των πυραύλων. Εξαιτίας του, κατά τη διεξαγωγή δεκάδων τέτοιων επιχειρήσεων σκοτώθηκαν πολλοί Μεσανατολίτες, Αραβες και μη.
Η ληθαργική κατάσταση της συνείδησης του Χέιλ τερματίστηκε το 2015. Τα έγγραφα που παρουσίασε αφορούν λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρήσεις drones και τα δημοσίευσε ο ερευνητικός ιστότοπος The Intercept βαφτίζοντάς τα «Drone Papers».
Η όλη υπόθεση αναζωπύρωσε στις ΗΠΑ τη συζήτηση για τον παλιό νόμο περί κατασκοπείας, ο οποίος εδράζεται στην έννοια της εθνικής ασφαλείας. Πάντως, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου «Drone Papers», η κυβέρνηση Ομπάμα επαναπροσδιόρισε κατά το έτος 2016 τα στάνταρ καταγραφής αμάχων σε μυστικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Κατόπιν όμως ο Τραμπ ήρε το συγκεκριμένο μέτρο, έτσι η υπόθεση πόσοι καταλογίζονται σαν «παράπλευρες απώλειες» του αντιτρομοκρατικού αγώνα παραμένει συγκεχυμένη.
«Εναλλακτικές» πηγές πληροφόρησης υπολογίζουν τον συνολικό αριθμό των σκοτωμένων από «βροχούλες» και άλλες μυστικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική από 8.858 έως 16.901 άτομα, από το 2004 μέχρι σήμερα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News