Μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για υποχρέωση εμβολιασμού όλων των υγειονομικών και ενδεχομένως πριν από αυτήν των εκπαιδευτικών, φαίνεται ότι έρχεται η ώρα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό αποκαλύπτουν στην έκδοση της Δευτέρας «Τα Νέα», επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή τα τρία Σώματα αριθμούν 107.000 στελέχη και μολονότι τα κρούσματα είναι λίγα, η διαχείριση περιστατικών μολύνσεων –με τις καραντίνες και αποκλεισμούς που αυτή απαιτεί– δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, προκαλώντας εμπλοκή στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Το είχε πει, εξάλλου, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Καθήκον μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να είναι επιχειρησιακά λειτουργικές και κατά την εξέλιξη της νέας φάσης της πανδημίας με τη μετάλλαξη Δέλτα… Θεωρούμε αδιανόητο να τεθεί εκτός μάχης ένα πολεμικό πλοίο εξαιτίας της αμέλειας μέλους του πληρώματος να θωρακιστεί απέναντι στον ιό, μη κάνοντας το εμβόλιο. Η ατομική ευθύνη αποκτά νέα ειδική και κρίσιμη διάσταση όταν έχουμε να κάνουμε με μάχιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Χασαπόπουλου, το υπουργείο Αμυνας εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα της Covid-19 είναι πλέον κυρίαρχη στη χώρα μας, ενώ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στο τραπέζι υπάρχει ακόμη και η πρόταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορονοϊού στους νεοσύλλεκτους μόλις καταταγούν: “Μαζί με τα άλλα εμβόλια που κάνουμε στους νεοσύλλεκτους, να κάνουμε και ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό” αναφέρει συγκεκριμένα η πρόταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ».
Αυτές τις ημέρες εξετάζεται το νομικό πλαίσιο τόσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του μόνιμου προσωπικού και βεβαίως των νεοσύλλεκτων, το οποίο είναι και πιο «ευαίσθητο», καθώς ίσως προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις από τους λεγόμενους «αρνητές».
Από την άλλη, όσον αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το κλίμα είναι λίγο πολύ ώριμο. Οπως αναφέρουν «Τα Νέα», για ορισμένες κατηγορίες μόνιμου προσωπικού τηρείται ήδη απαρέγκλιτα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, χωρίς έως τώρα να υπάρξει η παραμικρή διαμαρτυρία ή άρνηση. Για παράδειγμα, ήταν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους πιλότους και τους μηχανικούς που πήγαν στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν στα Rafale. Για ορισμένες ευαίσθητες θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των στελεχών γίνεται από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν άρχισε η χώρα μας να έχει επάρκεια στα εμβόλια.
Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία που για πρώτη φορά γίνονται γνωστά, υπάρχουν αρνητές εμβολίων (ευτυχώς όχι η πλειοψηφία) σε μονάδες Υγειονομικού!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News