Μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και υποβάθμισης του λόφου του Λυκαβηττού, βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση του σχεδίου σημαντικών παρεμβάσεων από τον δήμο Αθηναίων.
Το έργο, προϋπολογισμού ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και περιλαμβάνει εφαρμογή καινοτόμων, ήπιων, καλαίσθητων αντιπλημμυρικών-αντιδιαβρωτικών τεχνικών και υλικών, κατάλληλων για τη θωράκιση διαβρωμένων πρανών στη νοτιοανατολική πλευρά του μοναδικού λόφου, που προσφέρει στην πρωτεύουσα ένα αστικό δάσος 442,8 στρεμμάτων.
Επίσης, προβλέπει την αντικατάσταση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου σε όλο το μήκος των 1,7 χλμ. και νέα επίστρωσή του με υδατοπερατά υλικά, ώστε ο χαρακτήρας του να είναι συμβατός με του αστικού δάσους και να αποτελεί ευχάριστη, κύρια πεζοπορική διαδρομή. Αυτή η αλλαγή του οδοστρώμματος –από άσφαλτο σε υδατοπερατά υλικά– έχει προφανή σκοπό να στείλει το μήνυμα ότι ο λόφος δεν είναι για αυτοκίνητα και να περιορίσει το θλιβερό φαινόμενο «επιδείξεων» ιδίως τη νύχτα.
Παράλληλα η χρήση υδατοπερατών υλικών θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση του λόφου.
Τέλος, θα γίνει ήπια αποκατάσταση με φυσικά υλικά μιας περιπατητικής διαδρομής από μονοπάτια μήκους τριών χλμ, τα οποία συνδέουν επιμέρους σημεία του λόφου, όπως η Πράσινη Τέντα, που ξανάνοιξε τις πόρτες της, και το Πέτρινο Περίπτερο.
«Ο Λυκαβηττός ξεκίνησε να αναμετριέται με την εποχή του. Μετά από πολλά χρόνια αδιαφορίας και εγκατάλειψης κερδίζει τον χαμένο χρόνο. Με προσοχή και σεβασμό στο μοναδικό οικοσύστημα ενός αστικού δάσους που είμαστε τυχεροί να έχουμε. Η Αθήνα έκλεισε την πόρτα στη θεωρία, έχουμε ήδη περάσει στην πράξη», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, που επιθεώρησε τα έργα.
«Λίγες πόλεις στον κόσμο έχουν το προνόμιο να διαθέτουν στην καρδιά τους ένα αστικό δάσος όπως ο Λυκαβηττός. Επιτέλους ας τον ζήσουμε και ας τον απολαύσουμε! Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους εργάστηκαν από το 2017 για να φτάσουμε ως εδώ», προσέθεσε ο δήμαρχος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News