Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών έχει μεταβληθεί στο σίριαλ του καλοκαιριού. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Μάριο Ντράγκι και συγχρονιζόμενος με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ και αμέσως, βεβαίως, ξεκίνησε και η συζήτηση για την πιθανή επέκταση του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ ή στα Σώματα Ασφαλείας.
Ομολογουμένως, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πατήσει ένα φρένο στα σενάρια υποχρεωτικότητας. Αρχής γενομένης από τους εκπαιδευτικούς, απηύθυνε ένα ακόμα προσκλητήριο από το βήμα συνεδρίου για την Ψυχική Υγεία και έμεινε σε αυτό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, για μια σειρά από λόγους. Αρχικά, φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο κάλεσμα σε ποσοστό άνω του 75%, έστω με μια δόση, και εκτιμάται ότι αυτό το ποσοστό θα προσεγγίσει το 80% έως την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Παράλληλα, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να σαρώσει στις νεαρές ηλικίες και η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμα καν το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες 12-15 ετών. Όσο, δε, για τις ηλικίες 15-17 ετών, η ανταπόκριση είναι μάλλον ισχνή, ίσως και λόγω της θερινής ραστώνης, αλλά σε κάθε περίπτωση πολλοί γονείς που εμβολιάστηκαν οι ίδιοι δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Με αυτά τα δεδομένα, μοιάζει, σε αυτή τη φάση, κάπως παράταιρο ένας εκπαιδευτικός να πρέπει να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένος, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών στην τάξη του θα είναι ανεμβολίαστα.
Υπάρχει όμως και ένας ακόμα λόγος που η κυβέρνηση δεν προχωρά με τους εκπαιδευτικούς σε αυτή τη φάση. Αν κάτι γινόταν, θα έπρεπε να γίνει άμεσα, με δεδομένο ότι η χρονιά ανοίγει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας, όμως, έχουν περιθώριο ως τις 16 Αυγούστου να εμβολιαστούν, αλλιώς θα μπουν σε αργία, ενώ οι υγειονομικοί έχουν ως την 1η Σεπτεμβρίου. Εφόσον, λοιπόν, δεν έχουν καν «τρέξει» ακόμα τα πρώτα βήματα, πώς θα γίνει το επόμενο;
Βεβαίως, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει μια απόφαση ένταξης και των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, ο υπουργός Υγείας διατηρεί πλέον το δικαίωμα με μια απλή Κοινή Υπουργική Απόφαση να εντάξει και άλλες επαγγελματικές ομάδες στο φάσμα της υποχρεωτικότητας. Η κυβέρνηση, όμως, θέλει να ποντάρει στην πειθώ και στα έξυπνα κίνητρα ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιασμών.
Κάπως έτσι ανακοινώθηκε το μπόνους σε φαρμακοποιούς και γιατρούς, όχι απλώς για να κλείνουν, αλλά και για να εμβολιάζουν στα ιατρεία τους ή και κατ’ οίκον πολίτες, με δεδομένη τη σχέση που έχουν οι πολίτες κατά τόπους με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους. Το ομολόγησε, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Χαλκίδα ότι η εθνική στρατηγική πειθούς φτάνει πλέον στα όριά της, μιας και το μήνυμα έχει σταλεί επανειλημμένα. Τώρα, το «παιχνίδι» θα γίνει πόρτα-πόρτα, προκειμένου να κινητοποιηθούν όσοι δύσπιστοι έχουν απομείνει – και είναι πολλοί.
Γιατί από Σεπτέμβριο, η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, με δεδομένη τη στρατηγική απόφαση να μην επανέλθει ένα οριζόντιο lockdown.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News