Καθώς πλησιάζει η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει «ανάψει» σε πολλές χώρες.
Στις ΗΠΑ, τα πανεπιστήμια και τα κολλέγια έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν κανονικά με διά ζώσης παρουσία, ενώ τον προηγούμενο ενάμισι χρόνο, η πλειοψηφία είχε καταφύγει στην online εκπαίδευση.
Σε πολλά από αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση για να δεχθούν ξανά τους φοιτητές στα περίφημα campus, είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους. Διαφορετικά, θα περιοριστούν στην online παρακολούθηση.
Σύμφωνα με την Washington Post, τα πανεπιστήμια που ζητούν υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των φοιτητών, συγκαταλέγονται τα λεγόμενα Ivy League (Χάρβαρντ, MIT, Γιέλ κλπ), τα δημόσια πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας, της Νέας Υόρκης και του Μέριλαντ και τα περισσότερα από τα αμερικανικά ιδρύματα που βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Σε κάποια άλλα, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός μόνο για όσους φοιτητές μένουν στις εστίες.
Στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια ζητούν υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των φοιτητών μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα επιστρέψουν στα έδρανα και υποχρεωτική χρήση μάσκας στους πανεπιστημιακούς χώρους για να προλάβουν τη διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα.
Σύμφωνα με τη Guardian, η Ενωση Πανεπιστημίων και Κολλεγίων απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, την κυβέρνηση της Σκωτίας και την αρμόδια αρχή της Βόρειας Ιρλανδίας, προειδοποιώντας ότι το περσινό χάος θα επαναληφθεί αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα για την προστασία προσωπικού και φοιτητών.
Η Ενωση ζητεί να είναι όλοι οι φοιτητές πλήρως εμβολιασμένοι πριν το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, να δώσουν τα πανεπιστήμια υψηλής ποιότητας μάσκες σε εργαζόμενους και φοιτητές, οι οποίες θα είναι υποχρεωτικές, καθώς και δωρεάν PCR τεστ.
Επίσης, ζητούν κυβερνητική επιχορήγηση για την ανάκαμψη της εκπαίδευσης, η οποία θα περιλαμβάνει ελέγχους ασφαλείας σε όλα τα κτίρια πριν την έναρξη της χρονιάς και όσες μετατροπές κριθούν απαραίτητες, όπως η βελτίωση του εξαερισμού, η λήψη μέτρων για διευκόλυνση των αποστάσεων ασφαλείας, καθώς επίσης και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους φοιτητές.
Τον περασμένο χειμώνα, 45 πανεπιστήμια αντιμετώπισαν εκτεταμένες μολύνσεις και χιλιάδες φοιτητές μπήκαν σε καραντίνα στις εστίες τους, μακριά από τα σπίτια τους, πολλοί για πρώτη φορά, και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς αρκετά τρόφιμα.
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο φοιτητές θα ταξιδέψουν μακριά από τα σπίτια τους για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, την ώρα που η Δέλτα βρίσκεται παντού στη χώρα, και ενώ τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί στην Αγγλία.
Η Ενωση χαρακτήρισε την άρση μέτρων όπως η χρήση μάσκας και η απόσταση ασφαλείας και το άνοιγμα των κλαμπ, ως «ριψοκίνδυνη» και «συνταγή καταστροφής».
Προς το παρόν, οι βρετανικές αρχές έχουν εγκρίνει τον εμβολιασμό 17ρηδων τρεις μήνες πριν τα 18α τους γενέθλια και η Ενωση ζητά να δοθεί προτεραιότητα σε όλους τους φοιτητές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News