Νέες εξετάσεις σε δείγματα αίματος, που είχαν συλλεχθεί στην Ιταλία από τον Οκτώβριο του 2019, ίσως ανοίξουν και πάλι την επιστημονική συζήτηση για το εάν ο κορονοϊός είχε κυκλοφορήσει στην Ευρώπη προτού οι κινεζικές αρχές επιβεβαιώσουν την πρώτη περίπτωση στην πόλη Γουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019.
Επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο Istituto Nazionale Tumori του Μιλάνου προδημοσίευσαν έρευνα σε επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με την οποία βρέθηκαν αντισώματα που ανιχνεύονται μετά τη μόλυνση με κορονοϊό, σε δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί αρκετούς μήνες πριν από την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων στην Κίνα.
«Αν αυτή η θεωρία αποδειχθεί, θα μπορούσε να εξηγήσει την έκρηξη των περιστατικών που είχαν καταγραφεί στην Ιταλία στις αρχές του 2020. Προφανώς ένας διαφορετικός τύπος από το πανδημικό στέλεχος του κορονοϊού κυκλοφορούσε σιωπηλά στη χώρα», δηλώνει στους Financial Times ο Τζιοβάνι Απολόνε, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των ερευνητών που έκαναν την ανακάλυψη.
Οι ιταλοί επιστήμονες αναζήτησαν τα ίχνη του κορονοϊού σε δείγμα από αίμα που είχε ληφθεί από 959 άτομα με καρκίνο του πνεύμονα το 2020, σε κάποια από τα οποία βρήκαν ίχνη λοίμωξης από κορονοϊό. Ωστόσο, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έδωσε τότε ιδιαίτερη σημασία στα ευρήματά τους.
Επανεξέταση
Επειδή όμως το αποτέλεσμα ήταν πολύ εντυπωσιακό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε τα δείγματα να επανεξεταστούν από το εργαστήριο VisMederi στη Σιένα της Ιταλίας και σε ένα εργαστήριο του ΠΟΥ και του Πανεπιστημίου Εράσμους της Ολλανδίας.
«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης είχαν ενδιαφέρον, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις από τα αντισώματα που να συνηγορούν στο ότι υπήρξε λοίμωξη Covid-19», εξηγεί ο Αριον Κουπμανς, επικεφαλής του τμήματος ιολογίας στο Εράσμους.
Παράλληλα, όμως, εξήγησε ότι τα εργαλεία προσδιορισμού που χρησιμοποιεί το πανεπιστήμιο είναι εξαιρετικά αυστηρά, τόσο ώστε οι ειδικοί να μην μπορούν να αποκλείσουν ότι υπάρχουν κάποια ίχνη προηγούμενης λοίμωξης. Ετσι, τα εργαστήρια επανεξέτασαν 29 από τα δείγματα, κάποια από τα οποία ήταν θετικά και κάποια αρνητικά.
Από τη δεύτερη ανάλυση προέκυψε ότι όντως υπήρχαν τρία δείγματα που ελέγχονταν ως θετικά και από τους ιταλούς ερευνητές στην πρώτη φάση, αλλά και από το Εράσμους κατά τη φάση της επαναξιολόγησης.
Οταν λένε θετικά, οι ειδικοί εννοούν ότι βρέθηκε ένας τύπος αντισώματος που συνδέεται με τον κορονοϊό και συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε αύξηση της ανοσοσφαιρίνης Μ (IgM), η οποία υποδηλώνει πρόσφατη μόλυνση από κορονοϊό. Ωστόσο, κανένα από τα δείγματα δεν περιείχε αρκετά υψηλά επίπεδα από τους τρεις τύπους αντισωμάτων, τους οποίους το Erasmus απαιτεί να ανιχνεύονται για να θεωρηθεί ως απόδειξη μόλυνσης.
Αυτό που συνυπολογίζουν οι ειδικοί για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι όντως υπήρχε κορονοϊός, ήταν ότι την περίοδο εκείνη ο τύπος του ιού που κυκλοφορούσε πιθανόν να ήταν λιγότερο μεταδοτικός και επιθετικός από τα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα.
Σύμφωνα πάντα με τους FT, η μελέτη των ιταλών επιστημόνων δεν έθιξε το ζήτημα της προέλευσης του κορονοϊού, όμως είναι πιθανό να πυροδοτήσει εκ νέου τη συζήτηση σχετικά με το εάν η Covid-19 κυκλοφόρησε στην Ιταλία ή αλλού, πριν εμφανιστεί στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News