Αρνητές δεν έχει μόνο η Ελλάδα, έχει και η Ιταλία. Μόνο που εκεί η εκστρατεία πειθούς εφαρμόζεται διαφορετικά και με άλλες ταχύτητες. Δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσισε πολύ νωρίς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών· είναι και άλλες πρακτικές.
Σύμφωνα, για παράδειγμα, με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Υγείας, οι οικογενειακοί γιατροί θα πρέπει να τηλεφωνήσουν ή και να επισκεφθούν τους πολίτες άνω των εξήντα ετών που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί, και να προσπαθήσουν να τους πείσουν να προστατευθούν από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, πρόκειται για 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.
Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γιατροί του ιταλικού εθνικού συστήματος Υγείας επισκέπτονται επίσης, με μικρές κινητές μονάδες, απομακρυσμένα χωριά (ορεινών, κυρίως, περιοχών) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού.
Στο μεταξύ, πάντως, συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση και ο προβληματισμός σχετικά με το αν το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού.
«Θεωρώ ότι μπορεί να φτάσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των δασκάλων και καθηγητών, έτσι όπως έγινε για τους υγειονομικούς. Οι εκπαιδευτικοί είναι κατηγορία υψηλού κινδύνου, διότι η παραλλαγή Δέλτα μολύνει, ως γνωστόν, κυρίως τους νέους», δήλωσε ο καθηγητής ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής που συμβουλεύει την τοπική αυτοδιοίκηση της Λομβαρδίας.
Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι δεν έχει ταχθεί υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού όσων εργάζονται στα σχολεία της χώρας. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πρόοδο στο μέτωπο της χορήγησης των εμβολίων μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Μέχρι σήμερα έχει λάβει τα σκευάσματα κατά του κορονοϊού το 50,2% του ιταλικού πληθυσμού άνω των 12 ετών. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί 61.543.227 δόσεις.
Την Τρίτη η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αναμένεται να εγκρίνει νέα μέτρα, τα οποία θα προβλέπουν προνόμια για τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο τους.
Θα χρειάζεται «πράσινη κάρτα» και πλήρης εμβολιασμός για είσοδο σε τρένα, αεροπλάνα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και κλαμπ. Παράλληλα πρέπει να εξακριβωθεί αν η «πράσινη κάρτα εμβολιασμού» θα είναι αναγκαία, τελικά, και για την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους εστιατορίων και καφέ μπαρ.
Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι (ο οποίος μετέχει στην κυβέρνηση Ντράγκι) θεωρεί ότι «για έναν καφέ δεν χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού», ενώ η Κεντροαριστερά τάσσεται υπέρ μιας αυστηρότερης γραμμής. Τον τελευταίο λόγο θα έχει, όπως πάντα, ο Μάριο Ντράγκι, που ανέλαβε την πρωθυπουργία με σκοπό να βγάλει τη χώρα του από την κρίση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News