«Αποχαιρετιστήρια» χαρακτήρισαν η Wall Street Journal και το Politico την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη 15 Ιουλίου, υπενθυμίζοντας ότι επίκειται η πολιτική αποστρατεία της γερμανίδας καγκελαρίου και ότι το ταξίδι της στην Ουάσινγκτον είναι το τελευταίο επίσημό της.
Ομως, αν ερμηνεύσει κανείς τα πράγματα λιγότερο μελοδραματικά, όπως κάνει ο ανταποκριτής της Corriere della Sera, τότε μπορεί να μιλήσει για την πρώτη ηγέτιδα χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που γίνεται δεκτή στον Λευκό Οίκο από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μάλιστα όχι πολύν καιρό μετά το δικό του ταξίδι στην Ευρώπη, ασχέτως αν τότε οι προβολείς έπεσαν στην «ελβετική» συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το ουσιώδες της συνάντησης Μπάιντεν – Μέρκελ είναι η δήλωση πλήρους αποκατάστασης των μεταπολεμικών σχέσεων ΗΠΑ και Γερμανίας, οι οποίες είχαν σοβαρά διαταραχθεί επί προεδρίας Τραμπ (η Deutsche Welle επιγραμματικώς σημείωσε ότι πλέον «το μήνυμα είναι η αρμονία»). Φυσικά, οι συγκεκριμένες διμερείς σχέσεις αντανακλούν και στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο κορυφαίο όργανο της οποίας προεδρεύει επίσης μία Γερμανίδα.
Ο Ιταλός έγραψε ότι ο Μπάιντεν έχει ήδη λάβει πολλά μέτρα προς την κατεύθυνση της αγαστής συνεργασίας: παραιτήθηκε από την ιδέα επιβολής κυρώσεων στις γερμανικές εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου North Stream 2, κράτησε τους αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία (τον αριθμό των οποίων ήθελε να μειώσει δραστικά ο Τραμπ), σταμάτησε να πιέζει το Βερολίνο για αύξηση των γερμανικών εισφορών στο ΝΑΤΟϊκό ταμείο.
Ε, ύστερα απ’ όλα αυτά κάτι θέλει να πάρει και ο Μπάιντεν από τους γενικώς «σφιχτούς» Γερμανούς. Δεν θα ζητήσει πολλά πράγματα από τη Μέρκελ ο πρόεδρος. Λίγα και καλά. Να δείξει η Γερμανία λιγότερο φιλική στάση απέναντι στην Κίνα του Σι Τζινπίνγκ πρωτίστως, αλλά και απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν. Επίσης, η Τουρκία και οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι ένα κεφάλαιο που θα συζητηθεί ασφαλώς, αφού ολόκληρο «ασκέρι» του Ερντογάν ψηφίζει στη Γερμανία και ο ίδιος έχει αναστατώσει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ωστόσο ό,τι λεχθεί μεταξύ Τζο και Αντζελα μπορεί και να μην κοινοποιηθεί στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Υπομονή και θα δούμε.
Τα διεθνούς σημασίας ζητήματα, η πανδημία, τα εμβόλια, η κλιματική αλλαγή, τα ιρανικά πυρηνικά, το εξ Ασίας Μεταναστευτικό κ.ά. θα συζητηθούν υπό το πρίσμα ότι η Γερμανία διά της Μέρκελ χαράσσει και την ευρωπαϊκή στρατηγική.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News