Πρωτοφανείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με συνθήματα «Ελευθερία!» και «Κάτω η δικτατορία!», ξέσπασαν την Κυριακή σε πολλές πόλεις της Κούβας, η οποία βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 χρόνων.
Οργανωμένες κυρίως με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί, ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός στη χώρα που κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCC), και οι μόνες συγκεντρώσεις που έχουν άδεια διεξαγωγής είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές του κόμματος.
«Κάτω η δικτατορία!», «Να φύγουν!», «Πατρίδα και ζωή!» (σ.σ. ο τίτλος ενός αμφιλεγόμενου τραγουδιού), φώναζαν αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές στο Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, μια μικρή πόλη 50.000 κατοίκων περίπου 30 χλμ. από την Αβάνα.
«Ελευθερία!» φώναζαν μερικές εκατοντάδες άλλοι διαδηλωτές στο Μαλεσόν, τη διάσημη παράκτια λεωφόρο της Αβάνας.
Διαδηλώσεις σε άλλες περιοχές έγιναν και μεταδόθηκαν ζωντανά, μέσω Facebook ή Twitter, στη χώρα όπου το ασύρματο Διαδίκτυο έφτασε μόλις στα τέλη του 2018.
Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών και αστυνομικών με στολή και με πολιτικά, ενώ ο κόσμος αναποδογύρισε και κατέστρεψε αυτοκίνητα της αστυνομίας.
Στο Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, αναπτύχθηκαν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας αισθητή την παρουσία τους. Την πόλη επισκέφθηκε ο κουβανός πρόεδρος και επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, συνοδευόμενος από ακτιβιστές του κόμματος που διαδήλωναν φωνάζοντας «Ζήτω η Κούβα! και «Ζήτω ο Φιντέλ!», ενώ στον δρόμο, κάτοικοι της περιοχής συνέχισαν να διαδηλώνουν με συνθήματα ενάντια στην οικονομική κρίση.
Τζιπ των ειδικών δυνάμεων, με πολυβόλα τοποθετημένα στο πίσω μέρος των οχημάτων, είχαν αναπτυχθεί στην Αβάνα και ο Ντίας-Κανέλ κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματος να αντιμετωπίσουν τις «προκλήσεις».
Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ: «Υπάρχει κουβανο-αμερικανική μαφία, που διοργανώνει τις διαδηλώσεις»
Η πανδημία έχει βυθίσει την Κούβα σε ακόμα σοβαρότερη οικονομική κρίση. Καθημερινά, Κουβανοί αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ώρες σε ουρές για να προμηθευτούν τρόφιμα και βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με ελλείψεις φαρμάκων, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.
Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν αναγκάσει τις αρχές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγάλο τμήμα της νησιωτικής χώρας.
«Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας φαίνεται να έχει οξύνει τα πνεύματα εδώ», παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, επιρρίπτοντας στις αμερικανικές κυρώσεις –που είχε ελαφρύνει ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά επέβαλε ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ και διατήρησε ο Τζο Μπάιντεν– την ευθύνη για την κρίση.
«Αν θέλετε οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο», που επιβλήθηκε από το 1962 και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ισχύ, είπε.
«Υπάρχει μια κουβανο-αμερικανική μαφία που πληρώνει πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (…) Χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την κατάσταση στην Κούβα και κάλεσε σε διαδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της χώρας», είπε ο κουβανός πρόεδρος.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «οι άνθρωποι κατέβηκαν στον δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους», μιλώντας για «αποπροσανατολισμένους επαναστάτες».
Αλλά «υπάρχουν πολλοί από εμάς, και εγώ πρώτος, που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας για αυτήν την επανάσταση», σημείωσε σε μήνυμά του, το οποίο έπειτα επανέλαβε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ημέρα που η Κούβα κατέγραψε νέο ρεκόρ μολύνσεων και θανάτων της Covid-19, με 6.923 κρούσματα (238.491 από την αρχή της πανδημίας) και 47 θανάτους μέσα σε 24 ώρες (1.537 συνολικά).
«Αυτοί οι αριθμοί που αυξάνονται καθημερινά προκαλούν ανησυχία», ανέφερε χθες ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, Φρανσίσκο Ντουράν, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου.
Υπό τα hashtag #SOSCuba ή #SOSMatanzas (σ.σ. από το όνομα της πλέον πληγείσας επαρχίας) οι εκκλήσεις για βοήθεια πολλαπλασιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως και οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να διευκολύνει την αποστολή δωρεών από το εξωτερικό.
Το Σάββατο, μια ομάδα αντιπάλων της κυβέρνησης ζήτησε τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου», μια πρωτοβουλία την οποία η κυβέρνηση απέρριψε.
«Οι έννοιες του ανθρωπιστικού διαδρόμου και της ανθρωπιστικής βοήθειας συνδέονται με περιοχές σύγκρουσης και δεν ισχύουν για την Κούβα», δήλωσε το Σάββατο ο διευθυντής προξενικών υποθέσεων αρμόδιος για τους Κουβανούς που ζουν στο εξωτερικό στην Καγκελαρία της Κούβας, Ερνέστο Σομπερόν.
Οι αρχές καταγγέλλουν μια «εκστρατεία» που επιδιώκει «να παρουσιάσει μια εικόνα απόλυτου χάους στη χώρα, η οποία δεν αντανακλά την τρέχουσα κατάσταση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News