560
Tο νοσοκομείο του Οκλαντ, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας έχει δεχτεί αφύσικο αριθμό κρουσμάτων συγκυτιακού ιού | Shutterstock

Νέα Ζηλανδία: Βρέφη με συγκυτιακό ιό γέμισαν τα νοσοκομεία!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2021, 18:39
Tο νοσοκομείο του Οκλαντ, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας έχει δεχτεί αφύσικο αριθμό κρουσμάτων συγκυτιακού ιού
|Shutterstock

Νέα Ζηλανδία: Βρέφη με συγκυτιακό ιό γέμισαν τα νοσοκομεία!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2021, 18:39

Πλημμύρισαν οι θάλαμοι στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Νέας Ζηλανδίας με βρέφη τα οποία πάσχουν από ένα δυνητικά θανατηφόρο ιό του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Στο Γουέλινγκτον αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 46 παιδιά με αναπνευστικές παθήσεις, μεταξύ των οποίων και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Πολλά από αυτά είναι βρέφη και αρκετά νοσηλεύονται με παροχή οξυγόνου.

Και δεν είναι η μόνη πόλη που νοσηλεύει μεγάλο αριθμό παιδιών. Και άλλα νοσοκομεία στη χώρα φιλοξενούν παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα λόγω ιογενούς λοίμωξης.

Μάλιστα, η κατάσταση, όπως την περιγράφει ο Guardian, είναι τόσο σοβαρή, που υπάρχει πλέον επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας της χώρας, ενώ λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών, παιδικές χαρές μέσα στα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε θαλάμους νοσηλείας, ενώ έχουν προκληθεί και καθυστερήσεις σε προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι ένας ιός που προκαλεί λοιμώξεις των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού. Είναι τόσο συχνός, που τα περισσότερα παιδιά έχουν μολυνθεί από αυτόν μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Στους ενήλικες και τα μεγαλύτερα, υγιή παιδιά, τα συμπτώματα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού είναι ήπια και συνήθως μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, η μόλυνση μπορεί να είναι σοβαρή σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά σε πρόωρα βρέφη και βρέφη με υποκείμενα νοσήματα. Ο RSV μπορεί επίσης να γίνει σοβαρός σε ηλικιωμένους, σε ενήλικες με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις ή σε άτομα με πολύ ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

«Εάν τα δάση έχουν περάσει ένα ή δύο χρόνια δίχως φωτιά, υπάρχει περισσότερο υλικό προς καύση στο έδαφος, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει τις φλόγες. Και όταν έρθει η φωτιά, τότε καίγεται πολύ πιο έντονα. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι υπάρχουν πολλά παιδιά με ευαισθησίες, ο οργανισμός των οποίων συναντά για πρώτη φορά τον ιό», εξηγεί ο Μάικλ Μπέικερ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας.

Χρέος ανοσία

Οταν μπαίνουμε σε lockdown, πλένουμε και απολυμαίνουμε τα χέρια μας, φοράμε μάσκα, διατηρούμε αποστάσεις και γενικά κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε τον κορονοϊό σε απόσταση, και όπως είναι φυσικό χάνουμε και την επαφή με τους υπόλοιπου ιούς και τα μικρόβια που μας είναι απαραίτητα για να δημιουργούμε φυσική ανοσία.

Ετσι, μεταξύ των ιών που η κυκλοφορία τους σταμάτησε λόγω των μέτρων προφύλαξης του κορονοϊού, ήταν και ο RSV. Στη Νέα Ζηλανδία το lockdown του περασμένου χειμώνα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 99% του ιού της γρίπης και κατά 98% του RSV.

Η έλλειψη διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος από τους συνήθης ιούς, προκάλεσε με τη σειρά της χρέος ανοσίας, το οποίο θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες όταν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχος και η κοινωνία ανοίξει και πάλι.

Και όσο πιο μεγάλες είναι οι περίοδοι του lockdown, τόσο πιο μεγάλο είναι και το πρόβλημα με τους υπόλοιπους ιούς, οι οποίοι κάνουν όλοι μαζί την εμφάνισή τους.

1.000 κρούσματα σε 5 εβδομάδες!

Για παράδειγμα, η Νέα Ζηλανδία κάθε χειμώνα και για 29 εβδομάδες καταγράφει 1.743 περιστατικά RSV. Τώρα, κατέγραψε 1.000 μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η χώρα θα έχει περισσότερα περιστατικά, όπως εξηγεί ο Μπέικερ, αλλά ότι υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλώθηκαν όλα μαζί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν εμφανίζονται τόσα πολλά περιστατικά μαζί, προκαλούν πρόβλημα στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της κάθε χώρας, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να παίρνουν μέτρα όπως αυτά της πανδημίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ετσι, αναβλήθηκαν χειρουργεία, δόθηκε οδηγία τα παιδιά κάτω των 12 ετών να μην επισκέπτονται δίχως σοβαρό λόγο τα νοσοκομεία για να μην κολλήσουν και άλλες οδηγίες που θυμίζουν πανδημία Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...