Δεκαεπτά υπόπτους για τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, συνέλαβε η αστυνομία και αναζητά τους «εγκεφάλους» της επιχείρησης, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Λεόν Σαρλ.
Μεταξύ των έξι συλληφθέντων είναι και δύο αμερικανοί πολίτες, αϊτινής καταγωγής, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Ματιάς Πιερ, που είναι αρμόδιος για εκλογικά ζητήματα.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπεύθυνη για τη δολοφονία του προέδρου είναι μία ομάδα ξένων πληρωμένων δολοφόνων, ανάμεσά τους 26 Κολομβιανοί, πρώην στρατιωτικοί και δύο Αμερικανοί αϊτινής καταγωγής. Οκτώ άτομα εξακολουθούν να διαφεύγουν, ενώ τρία σκοτώθηκαν στην διάρκεια της καταδίωξης.
Ο Σαρλ κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες ασφαλείας και να μην προκαλούν ταραχές. Πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν οι συλληφθέντες. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «κάψτε τους» και έβαλαν φωτιά σε ένα όχημα, θεωρώντας ότι ανήκε στους δράστες.
Ο πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ έκανε επίσης έκκληση στους πολίτες να παραδώσουν τυχόν υπόπτους στις αρχές και να μην τους λιντσάρουν.
Ο 53χρονος πρόεδρος δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης μέσα στο σπίτι του, από μια ομάδα «επαγγελματιών δολοφόνων», όπως τους αποκαλούν οι αρχές, ενώ η σύζυγός του τραυματίστηκε.
«Εχουμε συλλάβει δεκαπέντε Κολομβιανούς και δύο Αμερικανούς με καταγωγή από την Αϊτή», ανακοίνωσε ο Λεόν Σαρλ, ο γενικός διευθυντής της αϊτινής αστυνομίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διευκρίνισε ότι τρεις Κολομβιανοί σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ συνεχίζουν ακόμη να διαφεύγουν.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αρκετοί ύποπτοι παρατάχθηκαν από αστυνομικούς μπροστά σε έναν τοίχο για να επιδειχθούν στους φωτογράφους και τους εικονολήπτες, με τα κολομβιανά διαβατήριά τους και όπλα να έχουν τοποθετηθεί σε ένα τραπέζι.
«Εχουμε πλέον στα χέρια μας τους φυσικούς αυτουργούς και αναζητούμε τους ηθικούς αυτουργούς».
Ο κολομβιανός υπουργός Αμυνας, Ντιέγκο Μολάνο, ανέφερε από την Μπογκοτά πως τουλάχιστον έξι από τους μισθοφόρους που ενέχονται στη δολοφονία είναι «πρώην μέλη του στρατού».
Η Ταϊπέι ανακοίνωσε εξάλλου ότι 11 ύποπτοι συνελήφθησαν στο κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας της Ταϊβάν στο Πορτ-ο-Πρενς.
Η αστυνομία «διεξήγαγε επιχείρηση περί τις 16:00 (της Πέμπτης) και μπόρεσε να συλλάβει 11 υπόπτους», ανέφερε η πρεσβεία, εξηγώντας πως έδωσε «χωρίς τον παραμικρό δισταγμό» το πράσινο φως στο αίτημα της αϊτινής αστυνομίας να επέμβει στην περίμετρο της πρεσβείας.
Αξιωματικοί της αστυνομίας στο στόχαστρο
Τουλάχιστον δύο ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας, καθ’ ύλη αρμόδιοι για την ασφάλεια του αρχηγού του κράτους, βρίσκονται στο στόχαστρο και κλήθηκαν από τη δικαιοσύνη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Πορτ-ο-Πρενς.
Ο Μπεντ Φορντ Κλοντ, επικεφαλής εισαγγελικός λειτουργός της πρωτεύουσας, έθεσε δημόσια ερωτήματα για την παθητικότητα των αστυνομικών που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του προέδρου.
«Δεν διαπίστωσα να υπάρχει κανένας αστυνομικός μεταξύ των θυμάτων, παρά μόνο ο πρόεδρος και η σύζυγός του. Αν είσαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια του προέδρου, πού βρισκόσασταν; Τι κάνατε για να αποφύγει αυτή την τύχη ο πρόεδρος;», είπε.
Στην πρωτεύουσα, καταστήματα, τράπεζες, πρατήρια καυσίμων και μικρά εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά.
Η κυβέρνηση ζήτησε χθες να ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο –αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα– και να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα.
Η ομάδα αποτελείτο από «επαγγελματίες» δολοφόνους που παρίσταναν ότι ήταν μέλη της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, της DEA, σύμφωνα με τον αϊτινό πρεσβευτή στις ΗΠΑ, τον Μποξί Εντμόν.
Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη δολοφονία, από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως τον πάπα Φραγκίσκο, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας απαίτησε οι δράστες της «να προσαχθούν το ταχύτερο ενώπιον της δικαιοσύνης».
Πολιτικό κενό
Η δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, όπου η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια έχουν μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε γάγγραινα.
Στα ερωτήματα για τους δράστες προστίθενται αυτά για το μέλλον της χώρας.
Δύο άνδρες λένε πως κυβερνούν στη χώρα με πληθυσμό 11 εκατ. κατοίκων, ο μισός από τον οποίο είναι κάτω των 20 ετών.
Μια από τις τελευταίες πολιτικές χειρονομίες του Ζοβενέλ Μοΐζ, που δολοφονήθηκε στα 53 του χρόνια, ήταν να ονομάσει τον έβδομο πρωθυπουργό του, τον Αριέλ Ανρί. Δεν είχε αναλάβει τα καθήκοντά του όταν έγινε η επίθεση.
Μερικές ώρες μετά τον φόνο του προέδρου όμως, ήταν ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Κλοντ Ζοζέφ, αυτός που κήρυξε κατάσταση πολιορκίας για 15 ημέρες, δίνοντας ενισχυμένες εξουσίες στην κυβέρνηση και στις υπηρεσίες επιβολής της τάξης.
Ο Αριέλ Ανρί είπε σε συνέντευξή του πως δεν θεωρεί ότι ο Ζοζέφ είναι πρωθυπουργός, έχει απλά το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, αλλά πρόσθεσε πως δεν θα επιδιώξει τη σύγκρουση για να μη «δυναμώσει τη φωτιά». Η αντιπολίτευση επίσης κατηγόρησε τον Ζοζέφ πως προσπαθεί να αγκιστρωθεί στην εξουσία.
Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για την Αϊτή, Χέλεν Λα Λιμ, εκτίμησε ότι ο προσωρινός πρωθυπουργός Ζοζέφ εκπροσωπεί τις πολιτικές αρχές της Αϊτής, δεδομένου ότι ο νέος πρωθυπουργός, Αριέλ Ανρί, που διορίστηκε την Δευτέρα από τον Μοΐζ, δεν είχε ορκιστεί ακόμη.
Η ειδική απεσταλμένη είπε επίσης ότι όταν συνομίλησε με τον Ζοζέφ, την Τετάρτη, εκείνος της είπε ότι θα προσπαθήσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, ο πρώτος γύρος των οποίων είναι προγραμματισμένος για τις 26 Σεπτεμβρίου. «Επαφίεται στην κυβέρνηση της Αϊτής και στον λαό να εργαστούν ώστε να διεξαχθούν αυτές οι εκλογές και ο λαός να μπορέσει να εκλέξει τους ηγέτες του», πρόσθεσε.
Ο δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ζεντεόν Ζαν χαρακτήρισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο «ύποπτη» τη βιάση του κ. Ζοζέφ να κηρύξει κατάσταση πολιορκίας, που τον οδηγεί να «διαβλέπει απόπειρα πραξικοπήματος».
Η χώρα ήταν ήδη βυθισμένη σε πολιτική και θεσμική κρίση. Ο Μοΐζ δεν είχε οργανώσει εκλογές αφότου ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2017 και η χώρα δεν είχε κοινοβούλιο από τον Ιανουάριο του 2020.
Ο πρόεδρος –που οι αντίπαλοί του κατηγορούσαν για απραξία μπροστά στην κρίση και τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, ενώ ήταν αντιμέτωπος με την εναντίωση μεγάλου μέρους της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών– κυβερνούσε βασικά με διατάγματα.
Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως ανταποκρίνεται σε αίτημα της αστυνομίας της Αϊτής για βοήθεια στις έρευνες για την δολοφονία του Μοΐζ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις, δεν επιβεβαίωσε αν δύο αμερικανοί πολίτες συγκαταλέγονται στους άνδρες που συνέλαβε η αϊτινή αστυνομία για τη δολοφονία του Μοΐζ.
Ο Πράις τόνισε ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αϊτή περιόρισε μέχρι νεωτέρας τις μετακινήσεις Αμερικανών υπηκόων, εργαζομένων στην πρεσβεία καθώς και των μελών των οικογενειών τους, ενώ προειδοποίησε αξιωματούχους και πολιτικά εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν τη βία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News