Ο σκεπτικισμός απέναντι στα εμβόλια κατά της Covid-19 έχει δύο όψεις. Υπάρχουν οι άνθρωποι που προβληματίζονται, το συζητούν και το ψάχνουν, χωρίς όμως να γίνονται εχθροί του εμβολιασμού και χωρίς να τον απορρίπτουν. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων είναι μεγάλη, και η πλειοψηφία της φτάνει τελικά στα εμβολιαστικά κέντρα. Μπορεί να αργεί λίγο περισσότερο, ίσως, αλλά σημασία έχει ότι το κάνει.
Υπάρχει και η άλλη κατηγορία, όπου ο σκεπτικισμός το τερματίζει και κάνει το μυαλό να κολλάει στην άρνηση και να μην μπορεί να ξεκολλήσει ούτε με σφαίρες. Κι εκεί μπαίνει μπροστά η πρόθεση «αντί-». Στην ερώτηση «Γιατί δεν εμβολιάζεσαι;» κάθε αντι-εμβολιαστής θα σου απαντήσει με τον ίδιο τρόπο: «γιατί φοβάμαι». Γιατί φοβάται; Γιατί αυτό το εμβόλιο βγήκε σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τα άλλα και δεν θέλει να το ρισκάρει, ένα συχνό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει.
Μπορείς, βέβαια, να το σκεφτείς και αλλιώς. Ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο και για πρώτη φορά στην Ιστορία κατάφερε να δημιουργήσει ένα εμβόλιο σε μικρότερο χρονικό διάστημα, για να βοηθήσει την ανθρωπότητα να ξεπεράσει έναν σκόπελο. Μιλάμε για κατόρθωμα, ένα επιστημονικό άλμα, που θα λειτουργήσει σαν ορόσημο και θ’ αλλάξει τα δεδομένα. Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό που η επιστήμη πέτυχε, όχι να μεμψιμοιρούμε και να στραβώνουμε, κοιτώντας με μισό μάτι την επιτυχία της, ή ακόμα χειρότερα, ακυρώνοντάς την.
«Ναι, αλλά οι παρενέργειες; Ποιος μου εγγυάται ότι θα κάνω το εμβόλιο και δεν θα πάθω κάτι;», το αμέσως επόμενο επιχείρημα των αρνητών.
Ας μιλήσουμε για ανεπιθύμητες παρενέργειες, λοιπόν. Θρομβοπενία, ακοκκιοκυτταραιμία, πανκυτταροπενία, λευκοπενία, ουδετεροπενία, σύνδρομο Stevens-Johnson και τοξική επιδερμική νεκρόλυση, βρογχόσπασμος, ναυτία, έμετος, διάρροια, κοιλιακή δυσφορία. Σας λένε κάτι; Διαβάστε το φυλλάδιο που έχει μέσα κάθε σκεύασμα παρακεταμόλης, και θα δείτε να αναγράφονται αυτές οι αντενδείξεις και άλλες τόσες.
Μια βόλτα στο φαρμακείο του σπιτιού, και λίγη μελέτη των φυλλαδίων του κάθε σκευάσματος, σου αποκαλύπτει τον μαγικό κόσμο της φαρμακευτικής χημείας. Δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς παρενέργειες. Για να απολαύσεις τα οφέλη της φαρμακευτικής, θα πρέπει να δεχτείς και το ρίσκο. Μερικές πιθανότητες εμφάνισης των ανεπιθύμητων παρενεργειών της, πιθανότητες που οι επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερες, με τις συνεχείς έρευνές τους.
Παραδόξως, όμως, όσοι λένε ότι φοβούνται πιθανές παρενέργειες του εμβολίου κατά της Covid-19, και το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για να μην το κάνουν, ξεχνούν ότι ακόμα κι όταν καταπίνουν ένα απλό χαπάκι για τον πονοκέφαλο, παίρνουν ένα μικρό ρίσκο έναντι της ωφέλειας. Ούτε σκέφτονται, βέβαια, ότι αν νοσήσουν σοβαρά από κορονοιό, θα πάρουν ένα κοκτέιλ φαρμάκων για να γιάνουν. Εκεί να δείτε πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες, φίλοι μου.
Αλλά άμα φτάσουν σ’ αυτό το σημείο, όλοι αυτοί που τώρα τρέμουν το εμβόλιο και το έχουν βάλει σε μαύρη λίστα, υποπτεύομαι ότι θα κάνουν μόκο και θα εμπιστευθούν την ιατρική και την επιστήμη για να τους κάνει καλά. Εκεί, η φαρμακευτική χημεία και οι πιθανές αντενδείξεις της δεν θα τους κάθονται στο λαιμό, ούτε θα τους δημιουργούν στραβωμάρα και άρνηση. Εκεί, δεν θα μιλάνε για «μπόλια », τα οποία αυτοί έχουν το δικαίωμα να μην βάλουν στο σώμα τους. Εκεί, στο κρεβάτι του πόνου, ο σκεπτικισμός απέναντι στην επιστήμη θα διαλυθεί από την επιθυμία για ίαση, για ζωή.
Το θέμα, όμως, είναι να μην φτάσεις σ’ αυτό το σημείο, να λειτουργήσεις προληπτικά. Η επιστήμη σου δίνει αυτή τη δυνατότητα, με το εμβόλιο. Θα πρέπει να είσαι τυφλός για να το αρνηθείς.
ΥΓ. https://twitter.com/KKalliris/status/1412720548505862144?s=20
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News