Εβδομήντα πέντε χρόνια ζουν μαζί, ως παλιομοδίτικο ανδρόγυνο – η κοινότοπη φράση «ολόκληρη ζωή» μπορεί να είναι και φτωχή για να περιγράψει τέτοιον γάμο, γάμο που ξεπέρασε και τα χρυσά και τα διαμαντένια σκαλοπάτια στην κλίμακα της συζυγικής ευτυχίας. Οι δύο ευτυχείς σύζυγοι γιόρτασαν την επέτειό τους εκεί όπου γνωρίστηκαν, στο Πλέινς της Πολιτείας Τζόρτζια. Και δεν είναι όποιοι κι όποιοι Αμερικανοί, της σειράς, αλλά ο παλιός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ –ο λεγόμενος «φιστικάς»–, και η πρώην Πρώτη Κυρία, η κυρία του, η Ρόζαλιν.
Η 75η επέτειος των Κάρτερ απασχόλησε τα Μέσα, όπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής της Corriere della Sera. Επειδή οι Κάρτερ αντιπροσωπεύουν την «ήρεμη δύναμη». Η 7η Ιουλίου ήταν η ημέρα τους.
Οι Κάρτερ ήταν γειτονόπουλα στο Πλέινς. Και η Ρόζαλιν ερωτεύτηκε τον Τζίμι που την είχε πρωτοδεί κοριτσάκι, μόλις τριών ετών. Η σχέση τους βέβαια δημιουργήθηκε κατόπιν, όταν ο Τζίμι υπηρετούσε ως αξιωματικός στο Ναυτικό. Της έκανε πρόταση γάμου και εισέπραξε άρνηση. Το κορίτσι ήθελε πρώτα να τελειώσει το κολέγιο, όπως είχε υποσχεθεί στον πατέρα της. Ο Τζίμι πείσμωσε. Αρχισε να της γράφει ραβασάκια και να της τα στέλνει μέσω της αδελφής του.
Πες και πες, την έπεισε. Η Ρόζαλιν ενέδωσε στην πολιορκία, και τελικά παντρεύτηκαν στις 7 Ιουλίου 1946. Τώρα αυτός είναι 96 χρόνων και αυτή 93. Μένουν πάντα στο σπίτι που έχτισαν το 1961, στο Πλέινς, στον τόπο όπου ο Κάρτερ είχε τη γνωστή φυτεία με τα εξαιρετικής ποιότητας φιστίκια κάσιους. Από μία άποψη, για αυτούς τους δυο τα φιστίκια ήταν το γαμήλιο ρύζι τους…
Το πολιτικό αποτύπωμα του Κάρτερ ως Δημοκρατικού προέδρου είναι διακριτό μεν, αλλά και αχνό, αφού τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του, από το 1977 έως το 1981, καταλαμβάνουν έναν γκρίζο χώρο στην αμερικανική Ιστορία. Ο Κάρτερ ήταν η Δημοκρατική σφήνα μετά την περίοδο των Ρεπουμπλικανών Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ και πριν από τον επίσης Ρεπουμπλικανό Ρόναλντ Ρίγκαν. Ταυτόχρονα, ο κόσμος άλλαζε. Ομως ο Κάρτερ δεν πρόλαβε τις συγκλονιστικές αλλαγές των επομένων χρόνων. Επί ημερών του τα κρίσιμα γεγονότα ήταν η εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, η συμφωνία της Αιγύπτου με το Ισραήλ στο Καμπ Ντέιβιντ (τον Σεπτέμβριο του 1978) και η κρίση των αμερικανών ομήρων στην Τεχεράνη – το τελευταίο απέβη μοιραίο και για την πολιτική καριέρα του Κάρτερ.
Για την Πρώτη Κυρία Κάρτερ τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα, αφού συνέδεσε το όνομά της με την ουσιαστική λειτουργία του Λευκού Οίκου (παρακολουθούσε τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις), αλλά και με κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα (ηγήθηκε εκστρατείας για άτομα με ψυχικές διαταραχές, από την οποία προέκυψε και σχετικός νόμος).
Το ζεύγος Κάρτερ, λέει το ιταλικό Μέσο, μοιράζεται εδώ και 75 χρόνια την ιδέα της πολιτικής σαν κοινή δέσμευση να υπηρετούν την κοινωνία. Εκαναν τέσσερα παιδιά. Τώρα έχουν 28 εγγόνια και 16 δισέγγονα, το τελευταίο τριών ετών. Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας τους; «Ποτέ να μην πέφτεις για ύπνο μαλωμένος» λένε με ένα στόμα και οι δυο τους.
Οι σημερινοί Δημοκρατικοί ηγέτες τους υπολήπτονται και τους τιμούν με επισκέψεις στο Πλέινς. Από εκεί πέρασαν ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Μπέρνι Σάντερς και άλλοι. Επειδή το «μοντέλο Κάρτερ αφορά πρωτίστως ηθικές αξίες». Μέχρι προσφάτως ο Τζίμι Κάρτερ πήγαινε κάθε Κυριακή σε μία εκκλησία της περιοχής και «συνομιλούσε» με τους ενορίτες για τα Ευαγγέλια αλλά και για θέματα διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής. Κάποιοι σχημάτιζαν ουρά αποβραδίς για να τον ακούσουν, λέει ο ανταποκριτής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News