Την τελευταία δεκαετία τα προγράμματα που είναι γνωστά με τον όρο «chatbots» συνομιλούν με τους χρήστες ιστοσελίδων, εφαρμογών και online υπηρεσιών προσπαθώντας να τους καθοδηγήσουν ή να λύσουν απορίες τους. Τα chatbots στρατολογούνται τώρα για να προσφέρουν μια πιο σημαντική υπηρεσία στους ανθρώπους, να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν ένα επίπεδο αθανασίας.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους chatbots που είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν ως ψηφιακά alter ego ανθρώπων που έχουν φύγει από την ζωή. Οι ενδιαφερόμενοι αποκτούν ένα τέτοιου είδους chatbot το οποίο μαθαίνει τα πάντα για την ζωή του κατόχου τους και θα πάρουν την θέση του ως ηλεκτρονική πλέον οντότητα μετά τον θάνατο του. Οι δημιουργοί αυτών των προγραμμάτων υποστηρίζουν μάλιστα ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης αυτά θα μετατρέπονται σε ψηφιακές περσόνες ενός ανθρώπου που δεν ζει πλέον και όχι μόνο θα αποκτούν ολοένα και πιο ανθρώπινα γνωρίσματα αλλά θα μπορούν ακόμη και να εξελίσσονται χωρίς να γνωρίζουμε προς το παρόν τι είδους εξέλιξη θα είναι αυτή.
«Η οικογένεια μου θα έχει πάντα την δυνατότητα να παίρνει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει με αποτέλεσμα οι αναμνήσεις μου να διατηρηθούν για πάντα ζωντανές» αναφέρει μια γυναίκα που ονομάζεται Ρόουζ στην ιστοσελίδα της Hereafter AI, μιας εταιρείας που προσφέρει αυτή την υπηρεσία στους πελάτες της. Μια άλλη εταιρεία, η Replika, προσφέρει στους πελάτες της ένα ψηφιακό σύντροφο που μαθαίνει καθημερινά πώς να μιμείται καλύτερα τον κάτοχο του.
Ο Ντέιβιντ Μπάρντεν, επικεφαλής της βρετανικής εταιρείας Daden δηλώνει ότι τα bots εκπαιδεύονται για να μιμηθούν την προσωπικότητα ενός ατόμου μαθαίνοντας τον τρόπο που μιλάει, τον τρόπο που γράφει κείμενα, τον τρόπο που γράφει e-mails και τον τρόπο που στέλνει sms. Ο Μπάρντεν οραματίζεται διαφόρων ειδών εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας, όπως το να στέλνουμε σε μακρινές αποστολές ρομποτικούς αστροναύτες που θα αποτελούν όμως ρέπλικες πραγματικών αστροναυτών. Εχει όμως και πιο… μακάβριες ιδέες όπως αυτή όπου μεγιστάνες θα συνεχίσουν να ελέγχουν την λειτουργία των επιχειρήσεων τους οι ίδιοι μέσω της ρέπλικας τους και μετά τον θάνατο τους. «Αν ο Ελον Μασκ ή ένας τέτοιου επιπέδου επιχειρηματίας επενδύσει σε αυτή την ιδέα πιθανότατα θα υλοποιηθεί σχετικά σύντομα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπάρντεν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News