Δύσκολος αλλά όχι ακατόρθωτος είναι ο στόχος να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό το 80% του πληθυσμού στη χώρα μας, καθώς τα άτομα που δηλώνουν κάθετα την πρόθεσή τους να μην εμβολιαστούν αποτελούν το 16,7% του πληθυσμού.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει για τη Ελλάδα σε έρευνα που έκανε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) το Eurofound, το ίδρυμα της ΕΕ για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας.
Η τάση της πρόθεσης ή άρνησης του εμβολίου προκύπτει από την ανάλυση του τρίτου κύκλου της ηλεκτρονικής έρευνας για την στάση των πολιτών στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Το ίδρυμα διατυπώνει ανησυχία ότι το κλίμα αυτό μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητα των κρατών-μελών να εφαρμόσουν με αποτελεσματικότητα ένα ισχυρό πρόγραμμα εμβολιασμού, που θα καλύπτει όλο τον ενήλικο πληθυσμό της Ευρώπης και θα οδηγήσει το συντομότερο δυνατό σε ανοσία της αγέλης την Ενωση.
Πιο αναλυτικά, ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 16,7% και είναι οι πολίτες που δηλώνουν ότι θεωρούν «πολύ απίθανο» να κάνουν κάποια στιγμή το εμβόλιο του κορονοϊού.
Αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί ακόμη 8,7% που δηλώνει «σχεδόν απίθανο» να κάνει το εμβόλιο, τότε το ποσοστό των αντιεμβολιαστών αυξάνεται και φτάνει στο 25,4%.
Υψηλό είναι και το ποσοστό των πολιτών που ταλαντεύεται, καθώς αυτοί που απάντησαν ότι δεν έχουν αποφασίσει εάν θα κάνουν το εμβόλιο ή όχι, αντιπροσωπεύουν το 14,7%.
Το 46,9% είναι βέβαιο ότι θα κάνει το εμβόλιο, ενώ «αρκετά πιθανό» το θεωρεί να εμβολιαστεί το 14,7% του γενικού πληθυσμού. Το ποσοστό σε αυτές τις δύο κατηγορίες που είναι θετικές στον εμβολιασμό φτάνει στο 61,1%.
Πάντως, προς το παρόν, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας είναι αρκετά πιο χαμηλή από τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή έρευνα ακόμη και σε τουριστικές περιοχές (εδώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για τοπικά lockdown σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο (εδώ).
Το πρόβλημα που δημιουργείται σε αυτήν τη φάση είναι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική μετάλλαξη), καθώς είναι πιο μεταδοτική και κινδυνεύουν να χαθούν βασικές ελευθερίες που αποκτήθηκαν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός στη χώρα μας.
Στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο, μόνο το 64% των ευρωπαίων πολιτών δηλώνουν ότι είναι «πολύ πιθανό» ή «μάλλον πιθανό» να κάνουν το εμβόλιο για τη λοίμωξη Covid-19. Οσον αφορά την αρνητική στάση, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (27%) δηλώνουν ότι είναι «απίθανο» ή «μάλλον απίθανο» να εμβολιαστεί. Το υπόλοιπο 9% δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του, επιλέγοντας την απάντηση «ούτε πιθανό, ούτε απίθανο».
Ενα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι τα ποσοστά θετικής πρόθεσης ή επιφύλαξης απέναντι στα εμβόλια παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, κάτι που δείχνει πόσο επηρεάζουν οι χειρισμοί της κάθε κυβέρνησης της κατάσταση.
Στην Ιρλανδία, που βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη πρόθεση εμβολιασμού, το 86,5% δηλώνει ότι πιθανότατα θα εμβολιαστεί, έναντι μόλις 35,2% της Βουλγαρίας, που είναι στην τελευταία θέση. Οι πολίτες της Βουλγαρίας δηλώνουν έντονη άρνηση (61%), έναντι μόλις 10% της Ιρλανδίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News