«Εχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά».
Με τον γαλφυρό αυτόν τρόπο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, περιέγραψε σε δηλώσεις του στο Open πώς έχει η κατάσταση με την πανδημία στην παρούσα φάση και πόσο σημαντικό είναι αφενός να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και αφετέρου να εφαρμοστούν και να τηρηθούν τα μέτρα (εδώ) που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.
Απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης και αναφερόμενος στον διαχωρισμό σε μεικτούς και αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, που ήδη προκαλεί αντιδράσεις, ο υπουργός διερωτήθηκε:
«Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι; Αντί να φωνάζεις σε μας, να πεις σε καλλιτέχνες να κάνουν δηλώσεις να πάνε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, να μην έχουμε πανδημία τον χειμώνα!
»Εγώ φταίω που δεν πάει ο άλλος να εμβολιαστεί; Ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε ο επιχειρηματίας φταίει. Ο ιός είναι μια πραγματικότητα που γεννήθηκε στη ζωή μας. Δεν μπορώ να πείσω τον καθένα, ούτε κηδεμόνας είμαι ούτε τίποτα».
Οπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, αντιλαμβάνεται την κριτική και τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών κυρίως όσον αφορά τον τρόπο επιτήρησης των μέτρων (πώς θα βεβαιώνεται δηλ. αν κάποιος πελάτης είναι εμβολιασμένος ή όχι), απο την άλλη ωστόσο, δεν βλέπει ποια είναι αντιπρόταση ώστε και τα μαγαζιά να δουλέψουν και να μην υπάρξει κίνδυνος νέας αναζωπύρωσης της πανδημίας, ειδικά καθώς επικρατεί σχεδόν παντού η μετάλλαξη Δέλτα.
«Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή ταυτόχρονα, το κράτος δίνει ένα εμβόλιο δωρεάν και κάνεις τα κουμάντα σου στη ζωή. Αν δεν θες εμβόλιο, κάνε rapid test», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε (όπως έκανε σε δηλώσεις του την Τετάρτη και ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος / δείτε πιο κάτω), «ο εμβολιασμένος κινδυνεύει λιγότερο».
«Η Πολιτεία ρυθμίζει τα της ανθρώπινης κυκλοφορίας και κανονικότητας. Να μην υπήρχε καμία διάκριση, ούτε ιός, ούτε πόλεμος», ευχήθηκε ο υπουργός, αλλά πλέον ο καθένας έχει την ελευθερία να κάνει την επιλογή του.
Είσαι εμβολιασμένος; Δεν κινδυνεύεις από σοβαρή νόσηση
«Η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί πρόβλημα», «οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο από σοβαρή νόσηση ή θάνατο», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Μega, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Aθανάσιος Εξαδάκτυλος, κληθείς να σχολιάσει τα προνόμια που δίνονται σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Και ένα 11% με την πρώτη δόση γι αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μην μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%», εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Οσο για τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν, είπε: «Το πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα δεν το ξέρω. Αυτά έγιναν επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μην στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω.»
«Το τεστ δεν είναι ισοδύναμο του εμβολιασμού. Με το τεστ υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος γι’ αυτό σε κλειστούς χώρους συνεχίζει το μέτρο της μάσκας», θέλησε να διευκρινίσει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μολυσματικότητα των μεταλλάξεων, έδωσε ένα αριθμητικό παράδειγμα:
«Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1, δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, 16, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, 36. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81!»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News