Πριν από λίγες ημέρες, τα ΜΜΕ στις δύο πλευρές του Αιγαίου αναμετέδωσαν μια διαρροή του προέδρου Ερντογάν για «απευθείας» δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στον σύμβουλο του Ιμπραχίμ Καλίν και την «κυρία Ελένη» (Eleni Hanιm). Η «κυρία Ελένη» δεν είναι, βέβαια, άλλη από την εμπειρότατη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, η οποία έχει πράγματι σηκώσει ένα σημαντικό μέρος του βάρους των ελληνοτουρκικών επαφών των τελευταίων κρίσιμων 18 μηνών.
Ελλείψει πραγματικής ουσιαστικής ενημέρωσης, οι διαρροές από το Λευκό Παλάτι καταναλώνονται ακριβώς όπως φθάνουν. Δηλαδή ανεπεξέργαστες. Πριν από λίγα 24ωρα έγινε, ωστόσο, γνωστή και μια ακόμα εξέλιξη. Αυτή τη φορά με βάση κάποια γεγονότα: το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιο για τοποθετήσεις, μεταθέσεις και λοιπά ζητήματα που αφορούν τον διπλωματικό κλάδο, αποφάσισε τη μετάθεση της Ελένης Σουρανή στη Ρώμη.
Με βάση αρμόδιες πηγές, η μετάθεση αυτή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν από το 2022 (ενδεχομένως προς το μέσον του έτους ή και αργότερα), ως εκ τούτου η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί του πρακτέου έχει πολλά ακόμα να κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, προτού αρχίσει να ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τη Ρώμη. Η είδηση της μετάθεσης της, υπό κανονικές συνθήκες ενδεχομένως να μην έκανε εντύπωση.
Μέχρι να μετακινηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, θα έχουν κλείσει σχεδόν δύο χρόνια από την –έκτακτη– τοποθέτησή της, προς αντικατάσταση της προκατόχου (και φίλης της) Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, η οποία έπειτα από έξι μήνες στη θέση της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, εστάλη στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Ουάσινγκτον. Επιπλέον, ήταν γνωστό ότι ήδη από μηνών είχε ανεπισήμως εγκριθεί το αίτημα της κυρίας Σουρανή να μετατεθεί στη Ρώμη, όταν η θητεία της στο πρωθυπουργικό γραφείο ολοκληρωθεί.
Ωστόσο, η κοινοποίηση της μετακίνησής της αποτελεί και ένα υποδόριο μεν, αισθητό δε στην Αγκυρα, μήνυμα από την Αθήνα. Ο δίαυλος «Καλίν-Σουρανή» δεν είναι για την ελληνική πλευρά προσωπικός. Γι’ αυτό και δεν εκφράστηκε τότε δημόσια κάποια δυσαρέσκεια ή ευθεία διάψευση για τις διαρρεύσασες δηλώσεις του Ερντογάν περί της «κυρίας Ελένης». Αλλωστε το γεγονός παραμένει.
Ο δίαυλος Καλίν – Σουρανή υπάρχει, αλλά αφορά την επικοινωνία σε επίπεδο θεσμικό. Ο Ιμπραχίμ Καλίν είναι προεδρικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν και η Ελένη Σουρανή διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οταν η τελευταία φύγει, ο αντικαταστάτης (-τρια) της θα αναλάβει τον φάκελο και θα συνεχίσει τις όποιες επαφές από το ίδιο σημείο. Από το Μέγαρο Μαξίμου στέλνουν, λοιπόν, ένα μήνυμα θεσμικής συνέχειας που δεν μπορεί να παρακαμφθεί, ούτε και να υποκατασταθεί. Φυσικά, σε προσωπικό επίπεδο οι δύο ηγέτες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, μπορούν πάντα να αποφασίζουν ώστε να συνομιλούν απευθείας, όποτε αυτό κρίνεται ωφέλιμο.
Τα Ελληνοτουρκικά, τελικά, θα τα κρίνουν πιο ουσιαστικά ζητήματα, τα οποία άπτονται ευρύτερων αποκλίσεων, που δεν μπορεί να γεφυρώνονται μέσα από καλλωπισμένες διαρροές, οι οποίες –μάλιστα– εξόφθαλμα γίνονται με κάποια σκοπιμότητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News