Αν είστε πρωινός τύπος, τότε ίσως έχετε μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης βαριάς μορφής, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μέχρι σήμερα είχαν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες από τις οποίες προέκυψε το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή ότι όσοι κοιμούνται νωρίς και ξυπνούν επίσης νωρίς, έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Ωστόσο, όλες αυτές ήταν μελέτες παρατήρησης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούσαν να δείξουν κάτι στατιστικά, όχι όμως να αποδείξουν την αιτία και το αποτέλεσμα μιας βιολογικής διαδικασίας.
Επίσης, υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που επηρέαζαν το αποτέλεσμα, όπως γράφουν οι New York Times.
Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς, έχουν και άλλες συνήθειες οι οποίες βασίζονται γενικότερα σε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής: καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ασκούνται, δεν καπνίζουν και καταναλώνουν με μέτρο αλκοόλ.
Ολες αυτές οι συνήθειες συμβάλλουν στη μείωση της εκδήλωσης κατάθλιψης.
Ωστόσο, η νέα μελέτη παρέχει πιο ολοκληρωμένα και ανεξάρτητα δεδομένα για την προστασία από τη νόσο της ψυχικής σφαίρας.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry, οι ερευνητές τώρα χρησιμοποίησαν μία μέθοδο που ονομάζεται Μεντελιανή. Πρόκειται για έναν εξειδικευμένο και στοχευμένο τρόπο τυχαιοποίησης των δεδομένων, ο οποίος βοηθά τον εντοπισμό της αιτίας, με την οποία προσδιορίζεται η αιτιολογική σχέση μιας επίδρασης.
Με τη Μεντελιανή τυχαιοποίηση οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων σύμφωνα με τις γενετικές παραλλαγές, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από άλλα χαρακτηριστικά της υγείας και της συμπεριφοράς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι το αν είναι κάποιος πρωινός τύπος ή ξενύχτης, εξαρτάται από κληρονομικά χαρακτηριστικά που αποκτώνται τυχαία κατά την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα.
Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 340 γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τον κιρκαδικό ρυθμό του ύπνου και οι ερευνητές μπορούν πλέον να συγκρίνουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων με τις εν λόγω παραλλαγές. Στην πραγματικότητα η φύση έχει δημιουργήσει ένα τυχαίο πείραμα γι’ αυτούς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ειδικοί χρησιμοποιήσαν δύο βάσεις γενετικών δεδομένων περισσότερων από 800.000 ενηλίκων, με την οποία πραγματοποίησαν μία τυχαιοποιημένη μελέτη με βασικές συναρτήσεις τον κιρκαδικό ρυθμό και την κατάθλιψη. Επιπλέον, υπήρχαν δεδομένα για τις ώρες που συνήθιζαν οι συμμετέχοντες να ξυπνούν το πρωί, αλλά και την ώρα που ξάπλωναν για ύπνο.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι όσα άτομα έφεραν τη γενετική μετάλλαξη που τους βοηθούσε να ξυπνούν το πρωί, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης.
Μάλιστα, για κάθε ώρα που συνήθιζαν να ξυπνούν νωρίτερα, είχαν κατά 23% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.
Οπως υποστηρίζει ο δρ Ιγιας Ντάγκλας, υπεύθυνος της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ακόμη και αν προσπαθήσει κάποιος να αλλάξει τις ώρες που κοιμάται και ξυπνάει, ώστε να αποφύγει την κατάθλιψη, δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρει. Κι αυτό διότι πρόκειται για κοινές διαδικασίες που προκαλούν οι ίδιες παραλλαγές στα γονίδια και όχι για συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία μας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News