Το αποκαλούμενο People Act, το νομοσχέδιο περί της διεύρυνσης, της ενίσχυσης και της προστασίας του δικαιώματος ψήφου που προώθησαν οι Δημοκρατικοί με την απόλυτη στήριξη του Τζο Μπάιντεν δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.
Πρόκειται για μία ξεκάθαρη ήττα της προοδευτικής παράταξης που συγχρόνως αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του αμερικανού προέδρου. «Το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ενδέχεται αυτή η ήττα να είναι μόνο η πρώτη μίας μακράς σειράς», υπογραμμίζει στο ρεπορτάζ του ο Τζουζέπε Σαρτσίνα, ανταποκριτής της Corriere della Sera στην Ουάσιγκτον.
Ο ιταλός δημοσιογράφος εξηγεί πως οι Ρεπουμπλικάνοι καταφεύγουν στη μέθοδο του «filibuster», της νομοθετικής κωλυσιεργίας, με στόχο να παραλύσουν τον διάλογο στη Γερουσία και να σαμποτάρουν τα όποια σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν, είτε πρόκειται για τον έλεγχο της οπλοφορίας είτε για τα μέτρα με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Δυστυχώς, μια Δημοκρατική πρόταση για την προστασία της δημοκρατίας μας, βρέθηκε μπροστά σε ένα Ρεπουμπλικανικό αντιπολιτευτικό τείχος», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν ενώ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία ηγείται των προσπαθειών του Λευκού Οίκου να περάσει το νομοσχέδιο, επισήμανε μπροστά στις κάμερες πως «η μάχη δεν έχει τελειώσει».
Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν αναπάντεχο. Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία κατέχουν 50 έδρες αλλά η μέθοδος του filibuster δεν επιτρέπει σχεδόν σε όλα τα νομοσχέδια να τεθούν σε διαβούλευση (ούτως ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η ψηφοφορία) εάν δεν λάβουν 60 ψήφους.
Το People Act υπερψήφισαν και οι πενήντα Δημοκρατικοί, ακόμη και ο συντηρητικός Τζο Μάντσιν. Ωστόσο ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια, και μερικοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές, τάσσονται κατά μίας ενδεχόμενης κατάργησης της μεθόδου του filibuster, υποστηρίζοντας ότι επιτρέπει στο κόμμα που μειοψηφεί να εκφέρει γνώμη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο για την διεύρυνση και την ενίσχυση και την προστασία του δικαιώματος ψήφου πρόκειται να μείνει στα χαρτιά.
Τον περασμένο Μάρτιο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μία σειρά μέτρων, ως απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ρεπουμπλικάνοι λίγο πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. Αφότου ηττήθηκε στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν στις πολιτείες που ελέγχουν νόμους οι οποίοι θα καθιστούν πιο δύσκολη την πρόσβαση των ψηφοφόρων στις κάλπες.
Η αρχή έγινε στην Τζόρτζια και στην Αριζόνα, δύο πολιτείες όπου η επικράτηση του Δημοκρατικού Κόμματος υπήρξε καθοριστική για την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ. Καταρχάς θεσπίστηκαν κανόνες που καθιστούν αναίτια περίπλοκη της διαδικασία της επιστολικής ψήφου. «Σε ορισμένες περιπτώσεις οι περιορισμοί είναι απλά γελοίοι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιταλός δημοσιογράφος, σημειώνοντας στην Τζόρτζια, για παράδειγμα, θα απαγορεύεται να προσφέρεται νερό και φαγητό σε όλους όσοι στέκονται στην ουρά για να ψηφίσουν. «Το συντηρητικό κύμα του Νότου εξαπλώθηκε γρήγορα σε μεγάλο μέρος της χώρας: πλέον είναι δεκατέσσερις οι πολιτείες που έχουν υιοθετήσει παρόμοια μέτρα. Το φθινόπωρο ενδεχομένως να προστεθεί και το Τέξας», επισημαίνει ο Σαρτσίνα.
Αντιθέτως το People Act αποσκοπεί στη διεύρυνση του δικαιώματος ψήφου μέσω, κυρίως, της απλούστευσης των σχετικών διαδικασιών είτε πρόκειται για τη δυνατότητα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους την τελευταία στιγμή είτε για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος δίχως να είναι απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας.
Επί του παρόντος οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν να αποδεχτούν οι Ρεπουμπλικάνοι μία συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε ο γερουσιαστής Μάντσιν την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται κάποια από τα αδιαπραγμάτευτα ρεπουμπλικανικά αιτήματα, όπως, για παράδειγμα, η επίδειξη ταυτότητας. Υπέρ της εν λόγω πρότασης τάχθηκε ακόμη και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αλλά περισσότερες από είκοσι ομάδες προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων την έχουν ήδη απορρίψει ως ακατάλληλη. «Η συμβιβαστική πρόταση του γερουσιαστή Μάντσιν δεν καταφέρνει να ρυθμίσει τα περισσότερα από 400 περιοριστικά μέτρα που υιοθετούνται ανά τη χώρα», επισήμαναν σε κοινή δήλωσή τους.
Λαμβάνοντας υπόψη και την άκρως αρνητική στάση των Ρεπουμπλικάνων, διαπιστώνεται πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο Τζο Μπάιντεν να κληθεί να αντιμετωπίσει προσωπικά το ζήτημα του filibuster, απαιτώντας από τους γερουσιαστές του να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησής του. Κάποιοι, ωστόσο, έχουν ήδη ταχθεί, ανοιχτά, μάλιστα, κατά αυτής της πιθανότητας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News