Τον Κριστιάνο Ρονάλντο των Euro τον γνωρίσαμε, πριν από 17 χρόνια, μέσα στα νεύρα και την κλάψα. Τινέιτζερ ακόμη -δεν είχε κλείσει τα 20-, αλλά ήδη διάσημο, αφού το προηγούμενο καλοκαίρι είχε γίνει μέλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ποιος ξέχασε τα δάκρυά του μετά την ήττα της Πορτογαλίας από την Ελλάδα στον τελικό του «Ντα Λουζ»; Ο Μπρούνο Φερνάντες, πάντως, όχι. Ο σημερινός του συμπαίκτης ήταν, τότε, εννέα ετών. Βρισκόταν στο γήπεδο εκείνη την αποφράδα -για τη χώρα του- μέρα. Θυμάται πόσο πολύ τον είχε «πονέσει» το γκολ του Αγγελου Χαριστέα. Και πόσο τον είχε «σοκάρει» η εικόνα του «CR7», που έκλαιγε σαν μικρό παιδί.
«Με τα χρόνια κατάλαβα πόσο αγαπά την εθνική ομάδα και πόσο μισεί την ήττα, ο Κριστιάνο. Τα δάκρυά του δεν ήταν μόνον απογοήτευσης, ανάβλυζαν από τον πληγωμένο του εγωϊσμό. Τότε ορκίστηκε να κατακτήσει αυτή τη διοργάνωση», αποκάλυψε προ ημερών στην O Jogo ο μεσοεπιθετικός της Γιουνάιτεντ και της Πορτογαλίας.
Ο Ρονάλντο εκλήρωσε την υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του. Στο προηγούμενο Euro, το 2016, βοήθησε την ομάδα της χώρας του να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Και χθες, στην πρεμιέρα της στο Euro 2020, έγραψε τη δική του, προσωπική ιστορία, καταρρίπτοντας τέσσερα ρεκόρ στον αγώνα εναντίον της Ουγγαρίας (3-0).
Με το που πάτησε το πόδι του στο χορτάρι, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής με ενεργή συμμετοχή σε πέντε τελικές φάσεις του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο πρώην συμπαίκτης του στη Ρεάλ, Ικερ Κασίγιας, θα μοιραζόταν μαζί του αυτό το ρεκόρ, όμως μια από τις πέντε φορές που βρέθηκε στην αποστολή της εθνικής Ισπανίας, το 2000, δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό. Επίσης, ο Κριστιάνο έχει παίξει τα περισσότερα ματς (21) και τα περισσότερα λεπτά (1.795) στη διοργάνωση. Ο Μπουφόν και ο φαν ντερ Σάαρ, ακολουθούν. Εάν βάλουμε στον λογαριασμό και τα Παγκόσμια Κύπελλα, ο πορτογάλος σούπερ-σταρ κατέχει την πρωτιά και στο σύνολο. Στο χθεσινό ματς με την Ουγγαρία ξεπέρασε, κατά μια, τις 38 εμφανίσεις του Μπάστιαν Σβαϊνσταϊγκερ σε Euro και Μουντιάλ.
Το δεύτερο ρεκόρ το πέτυχε προς το τέλος του αγώνα, σκοράροντας το δεύτερο γκολ της Πορτογαλίας με εκτέλεση πέναλτι στο 87′. Συμπλήρωσε 10 τέρματα σε τελικές φάσεις Euro και προσπέρασε τον μέχρι χθες αρχισκόρερ, Μισέλ Πλατινί, που έχει σταματήσει στα 9 (όλα σε μια διοργάνωση, αυτή του 1984). Λίγα λεπτά αργότερα, στις καθυστερήσεις του ματς, σε μια του επέλαση άφησε πίσω του και τον ούγγρο γκολκίπερ, Γκουλάσι, για να «γράψει» το 3-0 της Πορτογαλίας και το 11ο προσωπικό του γκολ στα Euro.
Θυμάστε το πρώτο του; Το είχε σκοράρει σε βάρος της Εθνικής μας ομάδας, στο εναρκτήριο παιχνίδι του Euro 2004 (12 Ιουνίου), όμως καθόλου δεν μας πείραξε. Ο Καραγκούνης και ο Μπασινάς είχαν φροντίσει γι’ αυτό. Εκείνο το ματς ήταν το παρθενικό του στην εθνική Πορτογαλίας. Πέτυχε άλλο ένα γκολ το 2004, ένα το 2008, τρία το 2012, κι άλλα τρία το 2016. Ετσι έφτασε τα 11, με τα δύο χθεσινά, για να γίνει ο top σκόρερ όλων των εποχών στη διοργάνωση.
Με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή στο ματς, τα ρεκόρ έγιναν τρία. Διότι ο Κριστιάνο συμπλήρωσε μια ντουζίνα νίκες, όσες κανείς άλλος σε τελικές φάσεις Euro. Ο Σεσκ Φάμπρεγας και ο Αντρές Ινιέστα έκλεισαν την καριέρα τους με 11.
Ο Ρονάλντο γιγάντωσε τον μύθο του, και μάλιστα στην κατάμεστη από κόσμο «Φέρεντς Πούσκας Αρίνα». Αυτό το παιχνίδι, στη Βουδαπέστη, ήταν το πρώτο μετά τον Μάρτιο του 2020 που διεξήχθη με πληρότητα 100% στις εξέδρες. Οι περισσότεροι από τους 68.000 θεατές ήταν Ούγγροι -κάποιοι φώναξαν και ομοφοβικά συνθήματα εναντίον του-, όμως ο Κριστιάνο δεν «αντέχει» να παίζει χωρίς κοινό. Ακόμη κι αν είναι haters, που τον αποδοκιμάζουν.
«Εσπασε» ακόμη ένα ρεκόρ. Σε ηλικία 36 ετών και 130 ημερών έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει δύο φορές σε αγώνα τελικής φάσης Euro. Οταν ο Αντρέι Σεβτσένκο είχε πετύχει δύο γκολ στο Euro 2012 εναντίον της Ελβετίας, ο θρυλικός ουκρανός επιθετικός ήταν 35 ετών και 256 ημερών.
Οσο μεγαλώνει, γίνεται όλο και πιο φιλόδοξος. Η σεζόν του στο Καμπιονάτο δεν τον… χόρτασε. Αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ, με 29 γκολ σε 33 συμμετοχές (και 36 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις), όμως οι πραγματικά μεγάλες του στιγμές ήταν λίγες: τα δύο γκολ που πέτυχε στο «Καμπ Νου» εναντίον της Μπαρτσελόνα, κι άλλα δύο που έβαλε στο «Μεάτσα» κόντρα στην Ιντερ, στο Κύπελλο. Η Γιουβέντους του έχασε τον τίτλο στην Ιταλία, και αποκλείστηκε άδοξα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οποιος γνωρίζει τον χαρακτήρα του, αντιλαμβάνεται οτι στο Euro θα κάνει τα πάντα για να «λάμψει» όσο το δυνατόν περισσότερο.
Τον περιμένουν κι άλλα ρεκόρ. Οι έξι ασίστ του Κάρολ Πομπόρσκι σε τελική φάση Euro (ο Κριστιάνο έχει πέντε). Τα 109 γκολ του Αλί Νταεΐ με τη φανέλα του Ιράν (ο Κριστιάνο έχει 106). Οι 180 συμμετοχές του Σέρχιο Ράμος με την εθνική του ομάδα (ο Κριστιάνο έχει 176). Μα, πάνω απ’ όλα, θέλει να φτάσει στον τελικό του «Γουέμπλεϊ». Για να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής που θα έχει παίξει σε τρεις τελικούς Euro.
Στα 43 τελευταία του ματς με την Πορτογαλία έχει πετύχει 45 γκολ – σχεδόν αδιανόητο. Στο πρόσφατο φιλικό εναντίον της Ισπανίας, στο 87ο λεπτό, χρειάστηκε μόλις 10 δευτερόλεπτα για να φτάσει από τη μια περιοχή στην άλλη. Ο Φερνάντο Σάντος δεν είχε σκοπό να τον κολακεύσει με τις δηλώσεις του, μάλλον… διάβασε το μέλλον: «Ο Ρονάλντο είναι μία πολεμική μηχανή και ένας εκπληκτικός αθλητής. Φροντίζει το σώμα του με σχεδόν τέλειο τρόπο, είναι πολύ δυνατός, σχεδόν εξωπραγματικός. Δεν ξέρω αν θα είναι παρών και στο Euro 2024, μιλάμε για ένα γεγονός που θα συμβεί σε τρία χρόνια από τώρα, δεν είναι εύκολο να κάνω προβλέψεις. Το σίγουρο είναι πως θα παίξει μαζί μας στο ερχόμενο Μουντιάλ. Μετρούν πολύ και τα κίνητρα για κάθε παίκτη, και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει πάρα πολλά».
Εχει δίκιο ο Σάντος. Και σε ό,τι αφορά τον αγώνα με την Ουγγαρία, φαίνεται πως ο (ούγγρος) υπεύθυνος ασφαλείας της «Φέρεντς Πούσκας Αρίνα» του πρόσφερε, άθελά του, ένα επιπλέον κίνητρο, ζητώντας να «τσεκάρει» για δεύτερη φορά τη διαπίστευσή του κατά την είσοδό του στο γήπεδο. Τι; Δεν τον αναγνώρισε; Να του κάνει «καψόνι» ήθελε. Ο Πορτογάλος, φυσικά, το κατάλαβε. Δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του. Και ο αρμόδιος, μάλλον, το είχε μετανιώσει πριν, καν, τελειώσει το ματς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News