Ολομέτωπη επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατηγορώντας εκ νέου ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση του περιεχομένου του εργασιακού νομοσχεδίου και απροκάλυπτη διασπορά ψευδών για μία σειρά από διατάξεις του.
«Εχετε απέχθεια για την αλήθεια, αν πηγαίνατε σε τουρνουά ψέματος, θα κερδίζατε ακόμη και τον αντίστοιχο Τσιτσιπά», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης
«Είστε αδιάβαστοι γκαφατζήδες σε απόγνωση από τις δημοσκοπήσεις, γιατί το χάσμα Μητσοτάκη μεγαλώνει και αυτή είναι η ανησυχία σας, όχι για το μέλλον των εργαζόμενων». «Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες, εμείς με την κοινωνία», ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού, αντικρούοντας τα «πυρά» της αντιπολίτευσης.
Μέχρι τώρα δεν μπορούσε να απολυθεί συνδικαλιστής αν είχε εμπλακεί σε σεξουαλική παρενόχληση ή σε βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφου. Εμείς αυτό το αλλάζουμε και ο #ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένσταση αντισυνταγματικότητας! Θέλουν συνδικαλιστική ασυλία σε περίπτωση βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης; pic.twitter.com/5pJkVuwe4G
— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) June 14, 2021
Ο υπουργός απάντησε στις ενστάσεις για το άρθρο 93 του νομοσχεδίου «προστασία δικαιώματος στην εργασία», όταν γίνεται απεργία και την απαγόρευση άσκησης ψυχολογικής βίας στον εργαζόμενο προκειμένου να μην προσέλθει στην εργασία του.
«Επικαλείστε το άρθρο 23 του Συντάγματος που μιλάει για την προστασία της απεργίας. Πράγματι το αναφέρει για την απεργία μέσα στα πλαίσια του νόμου. Ο νόμος τα προσδιορίζει τα πλαίσια αυτά» είπε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εργασία είναι δικαίωμα που προστατεύεται από το κράτος.
«Βλέπετε μόνο το δικαίωμα στην απεργία. Δεν βλέπετε όμως το δικαίωμα στην εργασία. Δικαιώματα έχουν μόνο όσοι απεργούν αλλά, κατά την άποψή σας, δεν έχουν όσοι θέλουν να εργαστούν», είπε ο υπουργός Εργασίας και επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει διάταξη μόνο για την άσκηση ψυχολογικής βίας στον εργαζόμενο, από τους συνδικαλιστές. Έχει και διάταξη που αντιμετωπίζει το θέμα και όταν η βία προέρχεται από τους εργοδότες.
Ο #ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Νόμος όμως είναι και το δίκιο του αρρώστου και του ατόμου με αναπηρία που θέλουν να εξυπηρετηθούν. Του φοιτητή που θέλει να δώσει εξετάσεις και να λειτουργεί το μετρό. Εκείνοι με τους εργατοπατέρες, εμείς με την κοινωνία! pic.twitter.com/ty1F2csDWa
— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) June 14, 2021
»Επαναλαμβάνετε το μότο νόμος είναι το δίκαιο εργάτη! Να το δεχθούμε! Αλλά να δεχθείτε και εσείς ότι νόμος είναι το δίκιο του φοιτητή να δώσει εξετάσεις, το δίκιο του αναπήρου που πρέπει να εξυπηρετηθεί», παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης σε υψηλούς τόνους, για να καταλήξει στη συγκεκριμένη αναφορά του:
«Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες, εμείς είμαστε με τη κοινωνία. Είστε με την καθυστέρηση, εμείς είμαστε με την Ευρώπη, εσείς είστε με τη αντίδραση, εμείς με την πρόοδο».
Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ απορρίφθηκαν, ενώ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μπούγας, θέλησε να διευκρινίσει με αφορμή τα σχόλια στον αντιπολιτευόμενο Τύπο περί ραπίσματος από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, ότι στην 57 σελίδων έκθεσή της δεν υπάρχει αναφορά περί αντισυνταγματικότητας για καμία ρύθμιση.
Ομοίως, σημείωσε, και η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, «έχει πιο πολύ πολιτικό, παρά επιστημονικό χαρακτήρα», για να επαναλάβει ότι εκτός από το δικαίωμα στην απεργία, υπάρχει και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News