Αν όλα πάνε όπως τα θέλει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, η 21η Αυγούστου θα μείνει στην ιστορία της μεγαλούπολης, ως η μέρα που αναστήθηκε και επισήμως το Μανχάταν. Γιατί ναι μεν, χάρη στη μεγάλη επιτυχία των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, η πόλη έχει ξυπνήσει από τον λήθαργο του κορονοϊού, όμως εκείνη τη μέρα, θα μπει και η επίσημη βούλα: 60.000 άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στο περίφημο Σέντραλ Παρκ για να δουν μεγάλα ονόματα της ποπ και ροκ στη σκηνή σε μία συναυλία που οι αρμόδιοι ελπίζουν πως θα αφήσει εποχή με τον συμβολισμό της.
Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο έχει ζητήσει από τον σπουδαίο Κλάιβ Ντέιβις να βρει τους μουσικούς και τις μπάντες που θα συμμετέχουν στην πρώτη μεγάλη συναυλία στη εποχή της Covid-19. Ο Ντέιβις, που εξακολουθεί στα 89 του να κατέχει υψηλόβαθμη θέση στη Sony Music, έχει στόχο να βρει οκτώ μεγάλα ονόματα για να γίνει μία τρίωρη συναυλία με κεντρικό σλόγκαν «Επιστρέψαμε!», η οποία θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο. Στο ίδιο σημείο έχουν γίνει ιστορικές συναυλίες, όπως των Simon & Garfunkel και του Λουτσιάνο Παβαρότι.
«Αυτή η συναυλία θα είναι ευκαιρία ζωής!», είπε ο δήμαρχος στους New York Times, δίνοντας μεγάλες υποσχέσεις: «Θα είναι εκπληκτικά τα ονόματα και όλη η εβδομάδα θα είναι κάτι που δεν θα έχετε ξαναδεί στη Νέα Υόρκη».
Την παραγωγή έχει αναλάβει η μεγαλύτερη εταιρεία διοργανωτών συναυλιών στον πλανήτη, η Live Nation και τα περισσότερα εισιτήρια θα διανέμονται δωρεάν, εκτός από λίγα που θα είναι προς πώληση για τον χώρο των VIP.
Παράλληλα, την επιστροφή του στις συναυλίες ανακοίνωσε και ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο οποίος ξεκινά πάλι τις σόλο εμφανίσεις του στο Μπρόντγουεϊ, σε ανοικτό θέατρο αυτή τη φορά, με την είσοδο να επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους.
Είναι κάτι που εξετάζεται σε πολλές χώρες, καθώς οι συναυλίες είναι από τις πιο μαζικές δημόσιες συναθροίσεις και παραμένει άγνωστη η «συμπεριφορά» του κορονοϊού. Σε πειράματα που έχουν γίνει στο Λίβερπουλ και στη Βαρκελώνη, σε κλαμπ και στάδια με θεατές χωρίς αποστάσεις αλλά με μάσκες, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά.
Τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των πειραμάτων, θα διεξαχθεί στη Βρετανία το φεστιβάλ χέβι μέταλ μουσικής Download με 10.000 θεατές, οι οποίοι βέβαια θα «χτυπιούνται» κανονικά ο ένας δίπλα (ή και πάνω) στον άλλον, για το καλό της επιστήμης.
Στη Νέα Υόρκη, οι διοργανωτές θα χωρίσουν τους θεατές σε δύο τμήματα: εμβολιασμένους και μη. Το 70% των εισιτηρίων θα δοθεί σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, καθώς είναι το νούμερο που αντιστοιχεί στα πραγματικά ποσοστά των εμβολιασμένων και μη στην πόλη, ενώ είναι και το όριο της πολυπόθητης ανοσίας της αγέλης.
Οι δύο ομάδες θα βρίσκονται σε διαφορετικά τμήματα χωρίς επαφή μεταξύ τους σε κανένα σημείο. Κατά πάσα πιθανότητα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κάθονται σε προκαθορισμένες θέσεις με αποστάσεις.
Η συναυλία χρησιμοποιείται και ως εργαλείο προώθησης των εμβολίων. Φανταστείτε να είστε στο 30% των ανεμβολίαστων και να βλέπετε την πλειοψηφία να χορεύει σαν να μην υπήρξε πανδημία, γράφει η Telegraph. Στη Φλόριντα μάλιστα, ένας οργανωτής πανκ συναυλίας σκέφτηκε κάτι πιο δραστικό: χρεώνει 18 δολάρια σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο και 999 δολάρια σε όσους δεν το έχουν κάνει.
Δεν είναι σίγουρο αν το σύστημα αυτό εφαρμοστεί στη Βρετανία. Ο Μπόρις Τζόνσον, τον Απρίλιο, ήταν πολύ διστακτικός στο να πει ότι θα δώσει οποιαδήποτε προνόμια στους εμβολιασμένους, για να μην δημιουργηθούν διακρίσεις.
Είναι μεν ένα ηθικό ναρκοπέδιο, όμως από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι μπορεί να δικαιολογείται στο όνομα της δημόσιας υγείας, της ανάκαμψης της οικονομίας και της επιστροφής στην κανονικότητα.
Πάντως, οι βρετανοί διοργανωτές συναυλιών, που μίλησαν στην Telegraph, απέκλεισαν τον διαχωρισμό των θεατών σε εμβολιασμένους και μη και τονίζουν ότι τα τεστ αρκούν.
Τον Σεπτέμβριο, θα γίνει το διάσημο στη Βρετανία φεστιβάλ Isle of Wight, για το οποίο έχουν ήδη πουληθεί 50.000 εισιτήρια. Οι διοργανωτές πήραν το ρίσκο να το σχεδιάσουν, παρόλο που δεν βρίσκεται ούτε μία ασφαλιστική εταιρεία στη χώρα να δεχτεί να το ασφαλίσει. Παράλληλα, μια εβδομάδα μετά τη συναυλία στο Σέντραλ Παρκ, θα γίνει ένα άλλο διάσημο ετήσιο φεστιβάλ της Βρετανίας, στο Ρέντινγκ και το Λιντς.
Και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, θα είναι όλες εκδηλώσεις που θα σηματοδοτήσουν, εύχονται όλοι, ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας. Και με τη μουσική στη διαπασών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News